Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/09/2023 - 10:54

Brand i grisetransport spærrer motorvej - politi hjalp med aflivning

Der er mandag morgen genåbnet i nordgående retning på Østjyske Motorvej efter uheld med grisetransport.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Et færdselsuheld med en dyretransport i brand på E45 har spærret motorvejen ved Aarhus.

Motorvejen er spærret i sydgående retning mellem afkørsel 48 Aarhus Vest og 49 Aarhus Syd, efter at der tidligt mandag morgen opstod brand i en grisetransport, der var på vej i sydgående retning.

Politiet modtog en anmeldelse om branden klokken 03.54. Den blev slukket lidt over halv fem.

I forbindelse med branden løb der grise rundt på og omkring motorvejen, som blev spærret i begge retninger. Flere af dem endte med at blive aflivet. En opgave, som politiet hjalp med til. De første skud blev løsnet klokken 04.10, oplyser politiet.

- Flere af grisene var kommet til skade, mens andre havde været udsat for en voldsom stressfaktor i forbindelse med episoden, siger politikommissær Mikkel Møldrup fra Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

- Derudover løb der grise rundt i mørket på motorvejen til fare for trafikanterne i morgentrafikken, hvorfor vi besluttede, at de skulle aflives hurtigst muligt.

Ved syvtiden blev der åbnet et enkelt spor i nordgående retning. Omkring klokken 08.30 blev der åbnet helt i nordgående retning.

- Episoden har medført en del trafikale gener på de fleste vejstrækninger i den vestlige del af Aarhus, og opgaven har også krævet en større indsats fra myndighederne, siger Mikkel Møldrup.

- Vi har nu haft en drone i luften for at få et overblik over situationen, og de sidste overlevende grise er efterhånden blevet fundet og sat på en dyretransport for at blive kørt væk fra stedet.

Sydgående spor på motorvejen er fortsat spærret, og politiet forventer, at oprydningsarbejdet vil tage det meste af formiddagen.

/ritzau/

København, 17/09/2023 - 08:00

Huset-stjerne: Chokeret da jeg så mig selv på skærmen

Charlotte Fich spiller presset fængselsbetjent, der kæmper med sorg og håbløshed, og arbejdet med at gestalte de følelser har sat sig i ansigtet.

Charlotte Fich blev noget overrasket, da hun gik hen og kiggede i instruktørens skærm under optagelserne til DR-dramaet "Huset", som skuespilleren har en af de bærende roller i.

Hun kunne nærmest ikke genkende den, hun så på skærmen.

- Jeg blev meget chokeret over at se, hvor krøllet mit ansigt var: "Nej, nej, nej, ser det sådan ud?!". Jeg synes ikke, jeg ser sådan ud i virkeligheden. Hvis du tog et billede af, hvordan jeg ser ud nu, er der stor forskel. Er det ikke mærkeligt?, udbryder Charlotte Fich og tilføjer så:

- Det er åbenbart det, der sker med ansigtet, når man begynder at tænke de tanker, jeg gjorde.

Charlotte Fich portrætterer en af de fire fængselsbetjente, som DR's nye seriesatsning centrerer sig om.

De bliver beordret ovenfra til at få bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne, og det rykker ved balancen.

Uden for fængslet kæmper de fire betjente hver deres kamp for at bryde ud af deres eget indre fangenskab. Gert, som Charlotte Fich skildrer, er lammet af sorgen over sin dræbte soldatersøn og håbløsheden over sin mands demenssygdom.

Det har overrasket den erfarne skuespillerinde, hvordan hun ser ud i serien i fremkaldelsen af de følelser og reaktioner, Gert har, og leve sig ind i dem.

- Det er instrumentet at tænke og forestille sig, hvordan monstro det er, og finde andre situationer fra ens liv - sit private liv - som kunne fremkalde samme form for følelse, som man har brug for på optagelserne, siger Charlotte Fich og fortsætter:

- Hvis man tænker en følelse, så gør kroppen jo noget, og den gør forskellige ting. Hvis jeg tænker: "I dag skal det være dejligt", så gør jeg sådan her:

Charlotte Fich slår ud med armene, lukker øjnene, smiler og kigger op, så brystkassen står åben.

- Hvis jeg lukker mig, bliver kroppen rundrygget, siger hun og falder lidt sammen, der hvor hun sidder.

- Det er konsekvensen af, hvordan man forestiller sig selv og sin væren i verden.

Trods de alvorlige og forpinte folder, ansigtet er lagt i på skærmen, har det ikke plantet sig på settet, forsikrer Charlotte Fich.

- Det har været så opløftende og så sjovt, fordi vi har haft tid til at lede efter de bedste svar på de spørgsmål, vi har stillet til karaktererne eller scenerne. Vores intention er at fortælle om eksistentielle problemer, siger skuespilleren og tilføjer:

- Jeg synes, det er enormt spændende med lukkede døre. Hvis man kan få lov til at sparke nogle af dem ind og se på, hvad der er på bagsiden, synes jeg, man skal gøre det, lyder det fra hende.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

Fakta: Charlotte Fich

* Blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1989.

* Fik sit helt store gennembrud i DR-succesen "Rejseholdet" i 2000.

* Privat er hun gift med instruktøren Per Fly, som hun har to sønner med.

* Hun fik en Bodil og en Robert i 2006 for sin præstation i dramafilmen "Drabet", som Per Fly både skrev og instruerede.

* Hun modtog karrierens anden Bodil-statuette i 2008 for sin birolle i dramaet "Kærlighed på film".

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 16/09/2023 - 18:21

Den britiske skuespiller Russell Brand anklages for voldtægt

Andrew Cowie/Ritzau Scanpix

Russell Brand skal blandt andet have voldtaget en kvinde i sit hjem i Los Angeles. Han afviser alle anklager.

Den britiske skuespiller og mediepersonlighed Russell Brand bliver anklaget for voldtægt, seksuelle overgreb og følelsesmæssigt misbrug.

Det skriver de britiske medier BBC og The Guardian.

Brand beskyldes af fire kvinder, der siger, at de blev udsat for seksuelle overgreb på forskellige tidspunkter mellem 2006 og 2013.

Andre har anklaget ham for en kontrollerende og krænkende adfærd.

Anklagerne kommer efter en undersøgelse foretaget af de britiske aviser Sunday Times og The Times samt tv-stationen Channel 4.

En af anklagerne kommer fra en kvinde, der siger, at hun blev voldtaget op ad en væg i Russell Brands hjem i Los Angeles. Hun siger, at hun allerede samme dag blev behandlet på et center for voldtægtsramte.

Den 48-årige skuespiller afviste allerede fredag aften beskyldningerne. Ifølge ham var der i alle tilfælde samtykke fra kvinderne.

- De her beskyldninger angår et tidspunkt, hvor jeg var meget i medierne. Jeg var i aviserne, jeg var med i film, og, som jeg også har fortalt detaljeret om i mine bøger, var jeg meget promiskuøs.

- I løbet af min promiskuøse tid var der altid samtykke i alle de forhold, jeg var i, sagde Russell Brand fredag aften i en video på YouTube.

Han mener selv, at han er offer for et "koordineret angreb".

Lørdag aften klokken 21.00 britisk tid bliver der på Channel 4 vist en dokumentar, hvor anklagerne bliver fremlagt. Det skriver BBC.

Russell Brand er skuespiller, komiker og generelt en fremtrædende personlighed inden for særligt britisk tv og radio.

Han har også været med i flere Hollywood-film - blandt andet "Forgetting Sarah Marshall" og "Get Him to the Greek".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/09/2023 - 10:00

FAKTA: Det må du ikke smide på komposten

* Ukrudt, da det risikerer at sprede sig i dine bede, når du breder din kompost ud senere.

* Syge planter, fordi de kan smitte videre til andre planter.

* Rester af tilberedt mad. Især kød kan tiltrække rotter og ræve.

* Hunde- og kattelorte, som kan indeholde parasitter, der kan smitte mennesker.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 18/09/2023 - 10:00

Det brune guld: Sådan kickstarter du komposten

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Sensommeren er et perfekt tidspunkt at sætte gang i din egen kompost, og det behøver hverken at være svært eller tage lang tid.

Du kommer af med dit haveaffald og skaber samtidig god næring til dine bede.

Der er mange fordele ved at have en kompost, og sætter du gang i den nu, får du måske allerede glæde af den til næste sommer.

Og det er slet ikke svært, siger havekonsulent Signe Schrøder, der er forfatter til køkkenhavebogen "Dyrk".

- Det er rigtig godt at finde et skyggefuldt sted i haven, hvor ens trillebør kan komme til, og så er det egentlig bare at gå i gang, siger hun.

Du kan sådan set lægge alt, hvad du har af organisk materiale, på den.

- Brug alt fra gulerodstoppe og skvalderkål til hækafklip. Kør det endelig ikke på genbrugsstationen. Du har guld i haven, og det er bare om at bruge det, siger Signe Schrøder og fortsætter:

- Du kan lave en hurtig eller en langsom kompost, men du kan ikke ødelægge noget. Det, du smider på bunken, skal nok formulde. Og hvis du har puttet for mange grene i, har du bare lavet en kvasbunke i stedet for, og det er også godt.

Din kompostbunke bliver dog bedst, hvis du går efter et miks af grønt og brunt affald. Det siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, der er en almennyttig forening for haveinteresserede.

- Du får en god struktur i komposten, hvis du laver en god blanding. Det grønne kan være græsafklip, salatblade fra køkkenhaven eller nedfaldsfrugt, og det brune kan være små grene, nedfaldne blade og tørre staudetoppe, fortæller hun.

Det grønne og det brune lægges lag på lag enten direkte på jorden, i en stor trækasse eller en anden form for beholder.

Hvis du ønsker at fremstille kompost hurtigt, skal du vælge en lukket beholder, men ellers kan den sagtens være åben.

- Så skal man ikke gøre andet end at lade det ligge til foråret. Her kan det være en god idé at vende bunden i vejret på komposten. Alt det, der ligger i toppen, er nemlig længere tid om at kompostere, siger Louise Møller.

Det tager omkring et halvt til et helt år, før du kan begynde at bruge af komposten i haven. Men fordelene ved den er mange.

- For det første slipper du for at køre en masse haveaffald væk. Derudover skaber kompost levende jord. Der er rigtig mange gode mikroorganismer i den, som jorden har glæde af, siger hun og fortsætter:

- Man skaber noget naturlig balance ved at tilføre kompost til sine bede. Det giver næring tilbage til planterne.

Du kan endda bruge kompost til at lave pottemuld med. Det gør du ved at blande komposten op med jord fra haven og lidt sand eller grus.

Ved at kreere din egen krukkejord undgår du at skulle købe spagnum, som består af tørv fra højmoser, og det er godt for miljøet, lyder det fra Louise Møller.

- Spagnum er problematisk, fordi udvindingen af det udleder store mængder CO2, og så er det en begrænset ressource. I England er det blevet forbudt for private at anvende det, og det er nok et spørgsmål om tid, før noget lignende sker i Danmark.

Derfor skal haveejere vænne sig til at bruge alternativer til spagnum, og her kan komposten altså være en god hjælp.

- Hvis vi afsætter lidt plads i haven til komposten, kan vi virkelig få meget glæde af den, siger Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv