Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

 Seneste Forbrug og sundhed

København, 28/03/2024 - 08:00

FAKTA: Giv haven et tjek for hundens skyld

* Foråret inviterer til mere liv udendørs for både dig og dine kæledyr, og derfor kan det være en god idé at tjekke haven for farer og smuthuller.

* Tjek hegn og hæk for huller, som hunden kan stikke af igennem. Tjek også, om havelågen virker, som den skal.

* Husk at holde døren til haveskuret lukket, så hunden ikke kan få snuden i gødning eller sneglegift.

Kilde: Lotte Evers, der er marketingschef hos Agria Dyreforsikring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

26/03/2024 - 08:00

Skift til sommertid kan give ærgerlige bøder

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Det kan koste dig dyrt, hvis du glemmer at justere tiden i bilen, inden uret springer en time frem natten til søndag.

Når du vågner søndag morgen, vil dit ur automatisk være tikket en time frem.

Men det er ikke sikkert, at din bil kører på sommertid, og det kan resultere i parkeringsbøder.

Derfor er det en rigtig god idé at tjekke bilens ur og p-skive, inden du drager af sted til påskefrokost, lyder det fra Alex Pedersen, der er administrerende direktør i parkeringsselskabet Q-Park Danmark.

- Problemet er, at de fleste bilister bruger en p-skive, som man stiller ved at klikke på uret i bilen, og er uret ikke stillet korrekt, kommer man altså til at sætte p-skiven en time forkert, siger han og fortsætter:

- Kommer der en parkeringsvagt forbi, vil det se ud, som om man har holdt på pladsen længere end tilladt, og så får man en afgift.

I nogle biler skifter den elektroniske p-skive automatisk til sommertid, men her kan det alligevel være smart at dobbelttjekke, at uret passer. Det siger Dennis Lange, der er chefkonsulent i bilejernes organisation FDM.

- På det tidspunkt, hvor du har taget p-skiven i brug, har du typisk skullet indtaste en dato for, hvornår uret skifter til sommertid. Og hvis du nu har gjort det lidt hurtigt eller sjusket, kan det være, du har tastet den forkerte dato ind, siger han.

Både Dennis Lange og Alex Pedersen råder dig til at stille bilens ur og p-skive enten aftenen før, sommertiden træder i kraft, eller søndag morgen.

- Problemet opstår ofte, når man parkerer et eller andet sted op ad formiddagen søndag, og uret så ikke er stillet korrekt, siger Alex Pedersen.

Og der er altså ingen kære mor fra parkeringsvagternes side - også selv om de er helt klar over, at den forkert indstillede p-skive kan skyldes skiftet til sommertid.

- Der gælder de samme regler den dag som alle andre dage. Togene holder jo heller ikke og venter på dem, der kommer en time for sent, siger Alex Pedersen.

Samme pointe kommer fra Dennis Lange fra FDM.

- Jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har haft succes med at klage over en p-afgift i denne forbindelse. Det er ens eget ansvar, at p-skiven virker korrekt. Derfor er der sædvanligvis ikke noget at gøre, hvis man får en bøde, siger han.

Sommertiden løber i år fra søndag den 31. marts og frem til søndag den 27. oktober, hvor vintertiden skruer uret en time tilbage igen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

01/01/1970 - 01:00

Læs Mere >>

01/01/1970 - 01:00

Læs Mere >>

01/01/1970 - 01:00

Læs Mere >>

København, 28/03/2024 - 08:00

Disse forårsblomster er giftige for din hund

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hold ekstra øje med Molly eller Charlie under forårssolen, så gåturen i naturen ikke ender med et besøg hos dyrlægen.

Erantis og vintergækker pibler frem i haven og langs stierne i skoven. Men de fine forårsbebudere kan gøre livet surt for familiens firbenede ven.

- Generelt er alle løgplanter mere eller mindre giftige for hunden på forskellige måder, fortæller Hanne Friis, der er chefdyrlæge hos AniCura Danmark, som driver en række dyreklinikker og -hospitaler rundt om i landet.

Ud over erantis og vintergækker tæller de giftige løgplanter tulipaner, påskeliljer, liljekonvaller og almindelige liljer. Ofte går det galt, når hunden får fat i planternes løg og enten spiser dem hele eller gnaver i dem.

- Typisk vil symptomerne starte med maveproblemer som diarré og opkast, og så kan der være savlen og utilpashed. I specifikke tilfælde kan der opstå nyresvigt og ændret hjerterytme, fortæller Hanne Friis.

Viser disse faresignaler sig hos dit kæledyr, råder hun dig til at kontakte din dyrlæge.

- Fortæl dyrlægen om symptomerne og gerne, hvad det er for nogle planter, hunden har spist og i hvilken mængde. Begynder hunden at sitre og virke påvirket, er det bare afsted til dyrlægen med det samme.

Hanne Friis understreger, at langt de fleste hunde kommer sig uden problemer.

Men det er alligevel vigtigt at tage det alvorligt, hvis hunden har spist noget fra blomsterbedet, da for eksempel liljer i værste fald kan forårsage nyresvigt, som hunden kan dø af. Og liljekonvaller indeholder et stof, som påvirker hjertet og kan være dødeligt i ret små mængder.

Derfor er det en god idé at holde ekstra øje med hunden i haven og på gåturen. Især hvis den har en tendens til at ville spise alt, den kommer i nærheden af.

- Lad heller ikke blomsterløg stå på en bænk udenfor eller indenfor, hvor hunden kan nå dem, siger Hanne Friis.

En anden god forebyggelsesstrategi er træning. Lotte Evers, der er hundeekspert og marketingchef hos Agria Dyreforsikring, foreslår, at du laver den såkaldte bytteleg med hunden. Legen kan nemlig vise sig nyttig, hvis hunden pludselig står med et blomsterløg i munden.

- Her bytter du det, den har taget, med noget, der er endnu mere lækkert, altså en godbid, fortæller Lotte Evers og fortsætter:

- Hvis du tvinger noget fra hunden, altså åbner dens mund og tager det ud, så vil hunden ret hurtigt lære at sluge det, den har i munden, lige så snart du nærmer dig. Så det er meget bedre at skabe en sund relation med hunden, hvor den lærer at bytte med dig.

Ud over blomsterløg opfordrer Lotte Evers dig som hundeejer til at være særligt opmærksom på gødning.

- Her i foråret ser vi altid en stigning i henvendelser om hunde, der har spist gødning i pilleform, og det er supergiftigt for dem, siger hun.

Lotte Evers anbefaler derfor, at du anvender flydende gødning, som blandes op med vand og siver ned i jorden, og som derfor ikke er til at spise for hunden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

26/03/2024 - 08:00

FAKTA: Klag over parkeringsbøden

Mener du, at du uberettiget har fået en parkeringsafgift, kan du klage over den.

* Dokumenter din parkering. Tag billeder af, hvor din bil holder. Tag også gerne billeder af en eventuel p-billet, din p-skive og skiltningen i området.

* Kontakt hurtigst muligt den myndighed eller selskab, der har udstedt afgiften. Gør det skriftligt, så du kan dokumentere, at du har klaget. Skriv også gerne til ejeren af parkeringspladsen. Det kan for eksempel være et indkøbscenter eller en butik.

* Får du din klage afvist af et privat parkeringsselskab, har du mulighed for at klage til Parkeringsklagenævnet.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>