Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Aalborg, 24/09/2023 - 10:42

Christel Schaldemose bliver S-spidskandidat til EU-parlamentsvalg

Det er første gang i 30 år, at en kvinde vælges som EU-spidskandidat for Socialdemokratiet.

Af: /ritzau/

Christel Schaldemose (S) er søndag blevet valgt som spidskandidat til det kommende europaparlamentsvalg i 2024 ved Socialdemokratiets årsmøde i Aalborg.

- Jeg er simpelthen så glad og er utroligt beæret over at blive valgt som spidskandidat.

- Jeg ser det som et kæmpe skulderklap til mit mangeårige arbejde i parlamentet.

Samtidig er hun den første kvindelige spidskandidat for partiet i 30 år.

- Det er vigtigt både at have mænd og kvinder som spidskandidater. Når der har været 30 år uden nogen, så tænker jeg også, at det er på tide.

- Så det betyder noget for mig, lyder det fra Christel Schaldemose.

Indtil videre har hun siddet i parlamentet i 17 år. I den seneste valgperiode var hun chefforhandler på tech-reguleringslovgivningen Digital Services Act, som skal gøre digitale tjenester mere sikre for forbrugerne.

Onlineplatforme som Facebook skal eksempelvis indføre tiltag til at fjerne opslag med ulovlige varer og tjenester. Derudover sætter lovgivningen en stopper for målrettede reklamer baseret på seksuel orientering, etnicitet, politisk orientering eller religion.

Socialdemokraten går til valg på sikkerhed og klimakrisen.

- Helt konkret er der ikke nogen tvivl om, at klimaindsatsen trænger til at få flere kræfter og flere ambitioner. Så det kommer jeg til at arbejde rigtig meget med.

Hun har også ambitioner om at fortsætte i EU-Parlamentets udvalg for det indre marked.

- Der handler det om at gøre EU's indre marked mere modstandsdygtig over for de forandringer, der kommer udefra, som kan være negative, siger hun.

Til sidste europaparlamentsvalg i 2019 fik Christel Schaldemose 65.179 personlige stemmer.

Der stemmes til europaparlamentsvalget i juni 2024.

/ritzau/

København, 24/09/2023 - 08:00

FAKTA: Hæv klippehøjden på din plæneklipper

* Hvis du hæver klippehøjden på din græsslåmaskine en smule, når du slår græsplænen, giver du græsset de bedste betingelser gennem den kommende vinter.

* Græsset får en højere top, som også styrker rødderne under jorden og gør græsplanterne mere robuste.

* Robuste græsplanter gør det sværere at gro for mos, som ellers har gode betingelser om vinteren i Danmark.

Kilde: Louise Møller, havefaglig rådgiver hos organisationen Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/09/2023 - 08:00

Haven i oktober: Forkæl dine dyre planter med en hoteloplevelse

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Får vi nattefrost i oktober, er det værd at overveje, om dine eksotiske planter har de bedste forudsætninger for at overleve.

Når vi tager de havekyndige briller på i oktober, skal vi begynde at forberede os på nattefrosten.

Sådan lyder det fra Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos den almennyttige organisation Haveselskabet.

- Nogle år skal vi helt ind i december, før der kommer nattefrost, men det kan også godt forekomme i oktober.

- Det betyder blandt andet, at krukkeplanterne med eksotiske planter som oliven og citrus, der ikke kan tåle at stå udenfor om vinteren, skal opbevares et andet sted, siger hun.

Ifølge Louise Møller skal de gerne stilles et frostfrit, lyst og køligt sted - eksempelvis ved et vindue i skuret eller i en havestue.

Du kan også placere planterne i et drivhus, hvor de også vil kunne klare sig i længere tid.

- Ved hård frost kan man også pakke planterne ind i måtter eller isolering, men det er først noget, vi sådan rigtig plejer at opleve hen i januar eller februar måned.

Hvis du er ærekær over for dine eksotiske planter eller blot har givet mange penge for dem, kan det ifølge Louise Møller godt betale sig at opbevare dem på et plantehotel.

- Her bliver dine planter opbevaret gennem vinteren og bliver passet på. Priserne er godt og vel 600-700 kroner for, hvad der svarer til en europalle, fortæller hun.

Og det er der allerede flere som begynder at gøre nu, lyder det fra Dennis Vesterager fra virksomheden Planteopbevaring.

- Det er højsæson for os nu her, hvor folk kommer ind med palmer, citrustræer og fuchsiaer - alt hvad de har stående i krukker på terrassen, kommer de ind med for at beskytte planterne mod kulden.

Ligesom Louise Møller peger Dennis Vesterager på, at denne type planter ikke overlever vinteren, hvis ikke man fjerner dem fra kulden.

- Hos os passer vi på planterne vinteren over og sørger samtidig også for at beskære dem, så de er klar til at komme ud igen til maj, siger han.

I oktober er det også tid til barrodsplanter, da det først er nu, at de er modne nok til at blive gravet op og solgt, fortæller havefaglig rådgiver Louise Møller.

Barrodsplanter er planter, der - som navnet antyder - sælges med bare rødder og uden en potte. Derfor er det vigtigt, at du planter dem hurtigt, så rødderne ikke tørrer ud.

- Grav derfor først det hul, de skal i, inden du tager dem ud af sækken, de kommer i. De tåler nemlig ikke vind eller sol.

Der er mange penge at spare i forhold til at købe planter i en potte, påpeger Louise Møller - især hvis du eksempelvis vil have plantet en hæk.

- Ti ligusterplanter koster omkring 200 kroner afhængigt af størrelsen. Køber du dem i potte, kommer du hurtigt af med 120 per styk, siger hun.

Ifølge Louise Møller er det vigtigt, at du graver randen dyb nok, inden du smider planten i jorden. Rødderne skal nemlig have godt med plads.

- Liguster har bløde rødder, mens bøg har mere stive rødder. Planter du derfor bøg, bør randen nok være lidt bredere og dybere.

- Barrodsplanterne skal stå i nogenlunde samme dybde, som de har stået i på marken, og du bør kunne se på planten, hvor det er, lyder hendes råd.

Til sidst skal du være opmærksom på ikke at vande for meget, medmindre jorden er meget tør. Hold området fri for ukrudt, da det konkurrerer med planterne om næring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv