Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/04/2023 - 10:47

Dansk satellit er sendt ud i rummet ved fjerde forsøg

Opsendelsen af en danskudviklet satellit blev fredag udskudt grundet blæst, men lørdag kom den afsted fra USA.

Af: /ritzau/

Endelig lykkedes det.

Efter fire forsøg blev en danskudviklet satellit kaldet Disco 1 lørdag morgen sendt afsted fra den amerikanske delstat Californien.

Det skriver DR.

Det blev fejret med champagne lørdag morgen på Aarhus Universitet, som er et af de fire danske universiteter, der har været med til at udvikle Disco 1.

- Det er kulminationen på tre års samarbejde om at lave et fælles studenter-satellitprogram, siger Christoffer Karoff. Han leder projektet og er lektor på Aarhus Universitet.

- At vi har fået de studerende på forskellige universiteter til at samarbejde er noget af det, jeg er gladest for, siger han.

Der er tale om en såkaldt cubesat – en minisatellit, som blot måler 10 gange 10 gange 10 centimeter og vejer lidt over 1 kilo.

Opsendelsen blev udskudt fredag med 28 sekunder igen. Det var vejrforholdene, der stoppede opsendelsen.

Men lørdag morgen kom Disco 1 så afsted.

Håbet er, at den lille computer i forbindelse med Disco 2, som opsendes næste sommer, kan lave simpel billedbehandling af de fotografier, minisatellitten tager.

De studerende har fået hjælp af det danske satellitfirma Space Inventor, som har hjulpet dem med at bygge Disco 1.

Christoffer Karoff siger, at de studerende, der har været en del af Disco-projektet, bliver vigtige for den danske rumsektor.

- Jeg er sikker på, at de studerende, der er en del af projektet, bliver dem, man ringer til, hvis man vil vide noget om dansk rumforskning om fem til ti år, siger han.

Tidligere forskning har indikeret, at omkring 60 procent af studentersatellitter dør. Det siger René Fléron, der forsker i cubesats ved Danmarks Tekniske Universitet til Videnskab.dk

Men det er der taget højde for, mener Christoffer Karoff.

- Der er kalkuleret med en risiko for at fejle, så vi kan prøve de nyeste teknologier af, siger han.

/ritzau/

København, 15/04/2023 - 08:00

Rasmus Seebach: Superbefriende når det ikke handler om mig

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er ikke langt fra eventyret om Askepot til virkelighedens verden, lyder det fra Rasmus Seebach, som står bag sangene til den helt nye musicalversion.

Fra Askepot til Aske-pop.

Når det klassiske eventyr om Askepot bliver omdannet til en moderne musical næste år, bliver det til tonerne af sange skrevet af Rasmus Seebach.

Det er blevet til et eget lille eventyr for den kendte musiker, der beskriver det som en sangskriverdrøm, der er gået i opfyldelse.

- Det har været superbefriende for det første, at det ikke har handlet om mig. Det er på en eller anden måde ret dejligt, siger Rasmus Seebach.

- Men selv om det ikke har handlet om mig, kan jeg godt mærke, at der er rigtigt meget af mig selv, som jeg har kunnet bruge, fordi emnerne i eventyret faktisk er relaterbare her i vores virkelige verden, mener han.

Askepot blev skrevet af brødrene Grimm for mere end 200 år siden, men har fået et moderne tvist i den kommende musical.

Den udspiller sig i modeindustrien og drejer sig om Ella, som drømmer om en plads blandt designere, catwalks og topmodeller. Men Ella er i bunden af hierarkiet og er underlagt urimelige chefer og dårlige arbejdsforhold.

I et kikset forsøg på at servere kaffe for showets supermodel slår hun hovedet og besvimer. Da hun vågner, befinder hun sig midt i en magisk eventyrverden.

For at vende tilbage til virkeligheden må hun først gennemleve hele eventyret om Askepot.

Essensen i musicalen er, at man spiller hovedrollen i sin egen tilværelse, og at man skal tro på sig selv, lyder det fra Rasmus Seebach.

- Det tror jeg, mange mennesker godt kan bruge at få at vide: At det langt hen ad vejen er op til en selv at forme sit liv, mener musikeren.

- Jeg tror, at jeg flere gange har stået "Hvis du vil dét her, så må du gøre noget", fortæller Rasmus Seebach.

En konkret sang, som han har skrevet til musicalen, føler den erfarne sangskriver sig især forbundet til.

Det er et nummer, som kongen synger til sin søn.

- "Nu skal du tage dig sammen. Du kan ikke bare feste rundt. Du skal tage dit liv alvorligt. Du skal blive mand. Du skal blive voksen", lyder budskabet blandt andet ifølge Rasmus Seebach.

- Lige den sang kunne jeg bare mærke lige pludselig var noget, jeg oppe i mit eget hoved kunne synge til mine egne drenge, som måske en dag skal konfirmeres eller videre i livet på en eller anden måde, siger Rasmus Seebach, som har sønnerne Holger på seks år og etårige Helmut med kæresten, Julie Teglhus.

"Askepot - The Musical" får verdenspremiere 7. marts 2024 i Tivolis Koncertsal i København. Efterfølgende drager musicalen ud på danmarksturné, som kommer forbi Aarhus, Odense, Esbjerg, Aalborg, Ringsted, Viborg, Vejle og Randers.

Selv om en del af sangene allerede er skrevet, er der god tid til at finpudse de sidste numre.

- Det skal være noget helt nyt - men med respekt for det gamle. Så det er ligesom det, vi er gået ud fra: at give Askepot en makeover, lyder det fra den prisvindende popsnedker.

- Det er jo klart, at man ikke vil gøre nogen sure og kede af det. Men jeg synes alligevel, at vores ambition fra start har været, at det ikke skulle være det gamle, siger Rasmus Seebach.

Rasmus Seebachs sange skal synges af blandt andre Johanne Milland, Stig Rossen, Caroline Henderson og Pelle Emil Hebsgaard, som sammen med youtuberen Rasmus Brohave indtager de bærende roller.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 15/04/2023 - 00:34

Katy Perry og Take That optræder til Charles' kroningskoncert

Pool/Reuters

7. maj bliver kong Charles' kroning fejret med en koncert foran 20.000 mennesker ved Windsor Castle.

Katy Perry, Take That og Lionel Richie er blandt de kunstnere, der skal optræde ved kong Charles III's kroningskoncert 7. maj.

Det skriver det britiske medie BBC.

Charles skal krones 6. maj i Westminster Abbey, og dagen efter vil kroningskoncerten blive holdt ved Windsor Castle.

Derudover skal også den italienske operasanger Andrea Bocelli, den walisiske operasanger Sir Bryn Terfel og den engelske sanger Freya Ridings optræde ved koncerten.

Ifølge BBC vil der være et publikum på mere end 20.000 personer, når kunstnerne optræder. Showet vil fokusere på kærlighed, respekt og optimisme.

Amerikanske Katy Perry har en forbindelse til kong Charles, eftersom hun i 2020 blev udpeget som medlem af British Asian Trust, som Charles har grundlagt.

British Asian Trust arbejder for at tackle fattigdom i Sydasien.

Lionel Richie sidder også i British Asian Trust. Han kalder kroningskoncerten en "oplevelse, man kun får én gang i livet".

Når Take That optræder, ventes det at blive uden den store stjerne Robbie Williams.

Til koncerten kommer både almindelige mennesker og nogle få kongelige gæster til at deltage.

Når Charles dagen inden skal krones, kommer det til at være uden dronning Margrethe. Hun har meldt afbud, fordi hun fortsat skal genoptræne efter den rygoperation, hun fik i februar.

Det fremgår dog af den kongelige kalender, at kronprinsparret deltager i den officielle kroning.

Kong Charles' yngste søn, prins Harry, kommer til at deltage i kroningen, mens hans hustru, hertuginde Meghan, og parrets to børn bliver i Californien, hvor de bor.

Meldingen om Harrys deltagelse kommer, efter at parret flere gange offentligt har klaget over den behandling, de har fået af det britiske kongehus.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/04/2023 - 08:00

Fakta: Du har anmeldepligt

* Hvis du mistænker at have fundet en karantæneskadegører enten i egen have eller i naturen, har du pligt til at anmelde det til Landbrugsstyrelsen.

* På landbrugsstyrelsens hjemmeside kan man finde billeder af de mest relevante karantæneskadegørere.

* Du kan med fordel tage et billede af planten og sende det med anmeldelsen. Det kan man enten gøre på Landbrugsstyrelsens hjemmeside under "anmeldelser" eller på plantesundhed.dk.

* Billedet må gerne tages fra flere vinkler, og du kan eventuelt inkludere en mønt eller lignende, så man kan se størrelsesforholdet.

Kilde: Landbrugsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/04/2023 - 08:00

Planter med hjem fra ferie? Det skal du huske

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når du importerer planter fra udlandet, risikerer du at bringe den danske natur i fare. Her får du styr på reglerne.

Når du rejser på ferie til fjerne himmelstrøg, kan du nemt støde på eksotiske planter, som det kan være fristende at tage med hjem som en grøn souvenir.

Men det skal du være varsom med.

Du risikerer nemlig at tage skadelige insekter, svampe, bakterier og virus - såkaldte karantæneskadegørere - med hjem.

Det forklarer Kristine Riskær, som er enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

- På grund af den øgede globale handel og rejseaktivitet sammenholdt med klimaforandringerne, er der flere karantæneskadegørere på planter, som risikerer at etablere sig i Danmark, siger hun.

De mulige konsekvenser ved at lukke uønskede skadegørere ind er store.

- Det er noget, som kan gøre voldsom skade på vores planteproduktion, vores natur og i værste fald vores fødevareproduktion, lyder det.

På grund af risiciene forbundet med at indføre planter lyder rådet fra Kristine Riskær og Landbrugsstyrelsen, at man helt lader være med at tage planter med hjem.

- Vi anbefaler det samme både inden for og uden for EU: Lad være med at flytte rundt på planterne.

- Planter skal blive, hvor de er. Man skal kigge på dem og nyde dem, hvor de er, og lade være med at tage dem med hjem. Der er ingen grund til at løbe den risiko, siger hun.

Hvis du alligevel ønsker at tage en interessant kaktus, en spændende orkidé eller lignende med hjem fra rejsen, er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Rejser du til Danmark fra et land uden for EU, er reglerne skrappe.

Du kan nemlig ikke rejse ind i EU med hverken frø, planter, formeringsmateriale, blomster, frugter eller grøntsager, uden at de har et officielt plantesundhedscertifikat, forklarer Kristine Riskær.

Certifikatet er dog til at få fat i.

- Men man skal virkelig ville det. Det er omstændigt at få sådan et certifikat, fordi man skal have det pågældende lands plantesundhedsmyndighed til at udstede det, siger Kristine Riskær.

Foruden processen med at få udstedt certifikatet skal man også anmelde indførslen til Landbrugsstyrelsen samt betale et gebyr i importkontrollen.

Nogle vil måske tro, at der er en bagatelgrænse for private, hvis du for eksempel bare vil indføre en enkelt plante eller nogle frø, du selv har samlet.

Men sådan forholder det sig ikke, forklarer Kristine Riskær. Du skal stadig have et certifikat.

Derudover tjekker Toldstyrelsen bagage for plantemateriale, når man rejser ind i Danmark.

Hvis du derimod rejser til Danmark fra et EU-land, slipper du ind uden certifikat og gebyr. Her kan du formelt frit medbringe planter og planteprodukter, selv om Landbrugsstyrelsen anbefaler, at man undgår at flytte rundt på planterne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv