Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/05/2023 - 10:57

Den svenske krone falder til laveste niveau i 14 år

Den svenske krone er faldet til under 65 danske kroner for 100 svenske. Det er det laveste niveau siden 2009.

Af: /ritzau/

Den svenske krone er faldet til under 65 danske kroner for 100 svenske.

Det er det laveste niveau siden nogle dage i 2009 under finanskrisen. Det siger Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri.

- Den svenske krone er utrolig svag. Det er utrolig usædvanligt, at vi kan købe 100 svenske kroner for under 65 danske kroner.

- Bortset fra et par ganske få dage i marts 2009 under finanskrisen, så har den svenske krone ikke været billigere i mere end 40 år, siger han.

Svækkelsen af den svenske krone har været med til at få inflationen i landet til at stige.

Det skyldes, at en svag svensk krone betyder højere importpriser for landets virksomheder.

I april er inflationen opgjort til 10,5 procent på årsbasis ifølge Sveriges statistiske centralbureau.

Centralbanken i Sverige hævede i april sin ledende rente med yderligere 0,5 procentpoint til 3,5 procent. Det er det højeste renteniveau siden 2008.

/ritzau/

Portugal, 25/05/2023 - 09:29

Udskudt Thomas Helmig-program får premiere

Thomas Helmig har besøgt Casper Christensen i portrætserien "All Exclusive". Den planlagte premiere blev rykket, da musikeren mistede sin søn.

Popstjernen Thomas Helmig besøgte Casper Christensen og hans journalistiske sufflør, Mikael Bertelsen, i Portugal sidste sommer for at tilbringe 24 timer med komikeren som en del af portrætserien "All Exclusive".

Samtalen mellem de to kan nu ses på TV3 og på streamingtjenesten Viaplay fra torsdag den 25. maj.

Det oplyser Viaplay Group i en pressemeddelelse.

Thomas Helmig er den første gæst, der tjekker ind i den nye sæson af "All Exclusive". Afsnittet med musikeren skulle oprindeligt have været sendt i den første sæson. Men kort inden premieren mistede Thomas Helmig og hans hustru, Renée Toft Simonsen, deres blot 24-årige søn, Hugo Helmig.

Programmet blev optaget før dødsfaldet.

Om mødet mellem Thomas Helmig og Casper Christensen skriver Viaplay Group følgende:

- Selv om de på mange måder har levet parallelle liv, kender de ikke rigtigt hinanden. Men med Mikael på sidelinjen bliver der de næste 24 timer åbnet op for ærlige samtaler om tro, terapi og afhængighed, skriver Viaplay Group blandt andet og bringer et citat fra en af de mange snakke mellem Casper Christensen og Thomas Helmig.

- Jeg har meget nemt ved at hoppe ind i noget, der føles som en rolle og føles som en maske, som jeg har levet med, siden jeg var en lille dreng, siger Thomas Helmig til Casper Christensen, da de taler om, at de begge har et oprigtigt ønske om at være sig selv i mødet med hinanden.

"All Exclusive" bliver beskrevet som et underholdende, ærligt og uforudsigeligt format, der kredser om livets store spørgsmål og udfordringer.

I første sæson af programmet besøgte tv-vært Sofie Linde, sangerinden Medina, tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og skuespillerinden Iben Hjejle, der har været kærester med Casper Christensen, den kendte komiker.

Alle gæster er blevet håndplukket af Klovn-stjernen. I den nye sæson gæster blandt andre målmanden Kasper Schmeichel og skuespillerne Paprika Steen og Ulrich Thomsen programmet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/05/2023 - 08:22

Tivoli udvider Fredagsrock-program med ti kunstnere

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Thor Farlov og Gobs er blandt de nye navne, der indtager Tivoli i København ved årets Fredagsrock-koncerter.

Fredagsrocksæsonen i Tivoli i København har været i gang i flere uger.

Nu føjes yderligere ti kunstnere til programmet, der løber frem til september.

Det oplyser Tivoli til Ritzau.

De nye navne er Rasmus Walter, Prisma, Thor Farlov, Ganger, Lågsus, Gobs, Wafande, Emil Kruse, Blaue Blume og Emma Sehested Høeg.

Sidstnævnte er aktuel i TV 2's serie Killjoy.

Samtlige nye navne spiller klokken 19 og er en tilføjelse til årets øvrige program, der løber af stablen hver fredag klokken 22.

- Allerede fra klokken 16 hver fredag er der havefest i Tivoli med et stærkt udbud af dj's, standup, koncerter og anden underholdning, siger Tivolis kulturdirektør, Frederik Wiedemann.

- Så kan gæsterne kombinere fyraftenshygge med en masse spændende oplevelser.

Sæsonen åbnede 14. april, hvor de danske kunstnere Eee Gee og Soleima indtog scenen. Fredag er det D-A-D's tur.

I år er fredagsrock, som man kender det fra før corona, men reservationssystemet vender dog tilbage til enkelte koncerter.

Sidste år havde Tivoli en turbulent start på sæsonen med slagsmål til Icekiids koncert.

- Vi har tre artister, som er meget populære, hvor vi har valgt at lave pladsreservation, så vi er sikre på, at der ikke kommer flere, end at vi kan sikre den gode koncertoplevelse, sagde Frederik Wiedemann, inden Tivoli slog dørene op til årets første koncerter.

- Det har noget at gøre med artistens popularitet og den mængde gæster, vi regner med, at det kan trække. Det er ikke koncerter, som vi betragter som problematiske.

De tre omtalte artister er Macklemore, Tobias Rahim og Thomas Helmig. Sidstnævnte vender 28. juli tilbage til Tivolis plæne for første gang i ti år.

Øverst på plakaten står også 80'er-ikonet Rick Astley. Han kommer til København 11. august.

22. september slutter sæsonen med føromtalte Tobias Rahim, der har taget Danmark med storm i løbet af de seneste år.

Fredagsrock-koncerterne er inkluderet i entréen til Tivoli, oplyser haven.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/05/2023 - 08:00

FAKTA: Gem stok og skræller

* Smid ikke bundene og eventuelle skræller fra aspargesen ud, men brug dem i madlavningen.

* Dæk stokke og skræller med lige dele fløde og mælk, og lav et langsomt opkog.

* Sigt herefter, og smag til med salt og peber, sukker og citron. Nu har du en smagsgiver til en suppe eller sauce.

Kilde: Jack Cramer, køkkenchef ved Restaurant Oke på Ruths Hotel i Skagen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/05/2023 - 08:00

Nyd grønne asparges som både forret og dessert

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Omfavn aspargessæsonen, og skab retter, der smager af sommer. To kokke giver deres bedste bud på, hvordan du griber den grønne urt an.

Fra nu af og til Sankt Hans kan du nyde godt af de grønne danske asparges.

En sæson, som køkkenchef Jack Cramer fra Restaurant OKÊ på Ruths Hotel i Skagen, har ventet på.

- Det er om noget et tegn på, at det er blevet sommer, siger han.

Sådan har Thomas Rønsch Toftdal, som underviser på Hotel- og Restaurantskolen, det også.

- En dansk asparges, der lige er plukket, smager simpelthen friskt og har en sødme, der bare er smagen af sommer, siger han.

Og der er et væld af måder, du kan kokkerere med den sprøde urt.

1) Stegt eller dampet.

En varm pande og en god omgang brusende smør er alt, du behøver for at tilberede dine asparges.

- Steg dem i maks. to minutter på en varm pande. De skal ikke have farve, men skal bare lige glaseres i smørret, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Lad dem endelig ikke stå på eftervarmen, for så smider de al væsken, og så ender du med et trevlet stykke bambus.

Du kan også dampe aspargesene i vin eller vand. Igen er det afgørende, at de ikke bliver overtilberedte, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

- Læg dem på en rist over væden og ikke direkte ned i. Ellers bliver de kogt, og kogte asparges er ikke så lækre.

De stegte eller dampede asparges kan serveres, blot som de er, eller de kan bruges som garniture til lette kød- og fiskeretter.

2) En tur på grillen.

Jack Cramer holder allermest af at grille de grønne asparges. Her skal du bruge nogle, der har en tommelfingers tykkelse. Skyl dem, og nup stokkene af, og put dem direkte på en meget varm grill.

- De skal have en hård behandling på begge sider. Varmen skal være rigtig høj, og de må gerne få en lille smule forkulning, siger han.

Skal det være lidt ekstra lækkert, kan du pensle dem med oksemarv eller en mild chiliolie. Top til sidst med salt, peber og citron, og servér.

- En omgang friskrevet parmesan ud over er heller ikke dårligt, tilføjer Jack Cramer.

3) Med morkler.

Jack Cramer holder også af at kombinere asparges med svampen morkel.

- Det er, som om morkler og asparges er født sammen. Hvis jeg kan få de to smage, er jeg i himlen, siger han og fortsætter:

- Morklen har denne her tunge smag af umami, som understøtter asparges rigtig godt.

Får du fat i friske morkler, som har sæson i foråret og ind i juni, kan du blot rense dem og smide dem på panden med smør, hvidløg og timian.

- Lad det bruse op, og giv dem et hurtigt sving. Aspargesene kan du koge let i saltet vand, og så kan du servere det hele med smørsovsen fra panden, foreslår Jack Cramer.

Du kan også tilføje fløde på panden og dermed lave stuvede svampe, som du putter på tallerkenen sammen med aspargesene.

4) Som cremet dessert.

Sommertid betyder også istid, og her fungerer asparges faktisk rigtig godt som ingrediens, lyder det fra begge kokke.

- Den der fedme i flødeis går rigtig godt op med aspargessmagen, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Du laver blot en helt almindelig iscreme og blander den med blendet asparges, forklarer Jack Cramer.

- Du kan også lave en sorbet på en puré af let blancherede asparges, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv