Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Tel Aviv, 01/11/2023 - 10:48

Egyptisk grænse til Gaza åbnet for hårdt sårede og udlændinge

Aftale mellem Egypten, Israel og Hamas åbner grænseovergang for en del hårdt sårede og udlændinge fra Gaza.

Stringer/Reuters

Af: /ritzau/AFP

Qatar har sikret en aftale mellem Egypten, Israel og Hamas om at åbne grænse for en del hårdt sårede fra Gaza. Det rapporterer BBC og Reuters med henvisning til pålidelige kilder.

De første udlændinge forlod ifølge AFP Gaza gennem Rafah-grænseovergangen til Egypten klokken 10.00 onsdag (klokken 09.00 dansk tid).

En times tid senere kørte en kolonne af ambulancer den første gruppe af sårede væk fra Gazastriben og ind i Egypten ifølge Reuters.

Egypten har sendt omkring 40 ambulancer til selve Rafah-grænseovergangen, som skal bringe sårede palæstinensere til forskellige hospitaler i landet.

Generalsekretæren i Røde Halvmåne i Nord Sinai, Raed Abdel Nasser, siger til det tyske nyhedsbureau dpa, at omkring 80 sårede ventes at blive bragt til hospitaler i området. Hårdt sårede vil blive bragt til Kairo, hvis det er nødvendigt.

Aftalen som også er koordineret med USA, gælder udelukkende grænseovergangen Rafah mellem Gaza og Egypten. Grænsen åbnes også for personer, der har udenlandske pas.

Det er uklart, hvor længe grænseovergangen vil være åben for den begrænsede evakuering.

Aftalen er ikke knyttet sammen med andre emner - hverken gidsler, som den militante gruppe Hamas har taget, eller pauser i kampe, som kunne bane vej for leveringer af humanitær hjælp til enklaven, hvor der mangler mad, vand, brændsel og medicin.

Hamas skal have sagt til forhandlere, at gruppen snart vil frigive nogle af de mere end 200 gidsler, som gruppen har taget. Det oplyser Abu Ubaida, som er talsmand for gruppens væbnede fløj, al-Qassam Brigaderne, i en video på det sociale medie Telegram.

Rafah-grænseovergangen har indtil nu været det seneste sted, hvor der kunne sendes nødhjælp ind i Gazastriben.

I sidste uge sagde Egypten, at et felthospital til palæstinensere var blevet sat op nær Gaza.

Israels militær har bombarderet Gaza i uger, efter at Hamas for godt tre uger siden trængte ind i Israel og dræbte over 1400 mennesker, overvejende civile.

/ritzau/AFP


Oslo, 01/11/2023 - 08:49

FAKTA: Otte danske film har modtaget Nordisk Råds Filmpris

Nordisk Råd har uddelt sin årlige filmpris til "Viften". Læs her om filmprisen og rådets andre priser.

Tirsdag aften har den danske film "Viften" fået Nordisk Råds Filmpris for 2023.

Foruden filmprisen uddeler Nordisk Råd priser inden for litteratur, musik, miljø og børne- og ungdomslitteratur.

Her følger en række oplysninger omkring Nordisk Råds priser:

* Formålet med Nordisk Råds priser er at øge interessen for det nordiske kultur- og miljøsamarbejde samt at vise anerkendelse for enestående kunstneriske og miljømæssige initiativer.

- Endvidere tjener priserne til at styrke og synliggøre den nordiske samarbejdsprofil.

* I forhold til filmprisen skal de nominerede film have en betydelig grad af forankring i den nordiske kultur, have en høj kunstnerisk kvalitet, markere sig i kraft af kunstnerisk originalitet og forene og forædle filmens mange elementer til et overbevisende og helstøbt værk.

* Prisen gives til en kunstnerisk vigtig, nordisk produceret spillefilm.

- Filmen skal have haft national biografpremiere mellem 1. juli 2022 og 30. juni 2023.

- Sammen med prisen tildeles 300.000 kroner til ligelig fordeling mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer. Dette skal understrege, at film som kunstart er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

* Det er ottende gang, at en dansk film modtager prisen.

Den tilfaldt senest blandt andet "Flugt" i 2021, "Dronningen" i 2019 og "Jagten" i 2013.

Kilde: Nordisk Råd.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/11/2023 - 07:00

Singler rører og hører sig frem i nyt datingprogram på TV 2

TV 2 Echo blænder op for et nyt datingprogram, hvor deltagerne bogstaveligt talt får skærpet sanserne i deres jagt på kærligheden.

Tiltrækningens kraft kommer under lup i et nyt datingeksperiment på TV 2 Echo.

Programmet hedder "Se mig, hør mig, elsk mig" og får premiere 14. november, oplyser kanalen i en pressemeddelelse.

I "Se mig, hør mig, elsk mig" tjekker i alt 20 singler, ti mænd og ti kvinder i alderen 21 til 31, ind på et hotel, hvor de skal date hinanden på kryds og tværs.

Der er dog et benspænd: Når parrene mødes, må de nemlig enten kun se og røre hinanden eller kun høre hinanden.

Ifølge TV 2 skaber det både nogle sjove, udfordrende og nogle gange tåkrummende situationer.

- I udviklingen af "Se mig, hør mig, elsk mig" blev vi nysgerrig e på, hvor bevidste vi egentlig er om, hvad der tænder os, når vi dater, siger TV 2-redaktør Anders Fuchs i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi fik lyst til at udvikle et program, der med et glimt i øjet og en overraskende præmis kunne gøre både de medvirkende og seerne klogere på den indre og ydre tiltrækning.

Frem for at finde den eneste ene som i programmet som "Gift ved første blik og "Bachelor" går "Se mig, hør mig, elsk mig" i højere grad ud på at skærpe deltagernes bevidsthed i datingprocessen, fortæller han.

For spørgsmålet er, om romancen vil fortsætte, hvis indpakningen er perfekt, men samtalen halter? Eller hvis samtalen slog gnister, men udseendet overrasker?

- Hvor mange andre datingeksperimenter påstår, at det primært er det indre, der tæller, anerkender vi, at det ydre kan betyde mindst lige så meget for nogle, lyder det fra Anders Fuchs.

- Her dater de medvirkende i en ramme, de aldrig har prøvet før, hvor vi skiller deres sanser fra hinanden og skærper deres bevidsthed i mødet med et andet menneske.

Det nye datingprogram strækker sig over ti afsnit og har skuespiller og model Zelma Lewerissa, der blandt andet er kendt fra filmen "Jomfruer fra rummet, som vært.

Første afsnit kan ses på TV 2 Echo og TV 2 Play 14. november.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/11/2023 - 08:00

FAKTA: Indsigt i danskernes nethandel

* Danskerne handlede i første halvår 2023 for 90,4 milliarder kroner.

* Over ti procent af danskernes nethandler sker i webshops fra lande uden for EU.

* 95 procent af de adspurgte forældre køber produkter til børn online.

* 80 procent af de adspurgte forældre er klar over, at de er sikret bedre mod skadelig kemi i produkter, hvis de handler i en webshop fra et land inden for EU.

* 33 procent af de adspurgte forældre husker altid at tjekke, om deres produkter købt til børn online sendes fra et land inden for EU.

Kilder: Miljøstyrelsens undersøgelse og Dansk Erhverv.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/11/2023 - 08:00

Undgå giftige webshops: Sådan sikrer du børnene mod farlig kemi

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mange forældre glemmer risikoen for farlig kemi, når de handler til børnene online. Men du kan selv gøre en række ting for at handle mere sikkert.

Julehandlen står for døren. Og i den digitale indkøbskurv ligger der lige straks pakker til børnene fra hele verden.

Faktisk sker over ti procent af danskernes nethandel i webshops fra lande uden for EU. Men det betyder, at du risikerer at købe varer, som er fulde af farlig kemi.

Problemet med webshops med base i for eksempel USA, Kina eller Japan er, at de kan have andre kemiregler end dem, vi har i Danmark og EU. Derfor kan legetøj indeholde kemikalier, der er forbudt at bruge inden for EU.

Og der er god grund til at være særligt varsom, når det kommer til gaverne til de mindste.

- Børn er mere følsomme over for kemikalier end voksne, og derfor anbefaler vi at være ekstra forsigtig, når der handles til børnene online, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Grete Lottrup Lotus.

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at 80 procent af forældrene godt ved, at der er mindre risiko for farlig kemi, når man handler for eksempel legetøj i webshops inden for EU.

Alligevel er det kun 33 procent af forældrene, der ved hvert køb er opmærksomme på, om varen sendes fra et EU-land.

Stine Müller er projektleder i Forbrugerrådet Tænks kemiafdeling. Hun peger på, at så snart du køber direkte fra en forhandler uden for EU, er der ikke nogen, der har sørget for, at produkterne nødvendigvis overholder EU-reglerne.

- Selvfølgelig kan der også være problemer med produkter købt inden for EU. Men der kan virksomhederne stilles til ansvar for, at produkterne lever op til reglerne, siger hun.

Myndighederne har nemlig mulighed for at komme efter virksomheder, der ikke lever op til EU's regler.

Det helt store spørgsmål er så, hvad du som forbruger selv kan gøre.

Miljøstyrelsen har lanceret en ny kampagne, som skal sætte fokus på det.

- Det er en rigtig god idé at være opmærksom på, om forhandleren er registreret i EU, forklarer Grete Lottrup Lotus fra Miljøstyrelsen.

Samme råd lyder fra Forbrugerrådet Tænk.

Hvis virksomheden er europæisk, skal den nemlig have synlige kontaktoplysninger; det vil sige navn, e-mail og en fysisk adresse.

Kan du ikke finde de oplysninger, er det en god tommelfingerregel at droppe at købe derfra.

- I det hele taget anbefaler vi ikke, at man køber legetøj, babyudstyr og lignende produkter uden for EU, siger Stine Müller fra Tænk.

Skulle det ske, at du alligevel får købt produkter, du mistænker for farlig kemi, for eksempel hvis det har en kraftig kemisk lugt, er det en god idé at anmelde det til myndighederne.

- Alle borgere og virksomheder kan anmelde produkter, de mistænker for at indeholde ulovlige stoffer til Kemikalieinspektionen. Det kan man gøre på Miljøstyrelsens hjemmeside, forklarer Grete Lottrup Lotus.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler også, at du kan holde øje med diverse mærkningsordninger - som for eksempel Svanemærket - når du handler produkter til dine børn. Du kan finde en liste over de danske mærker på Forbrugerrådets hjemmeside.

Så får du et produkt, der lever op til EU-reglerne, og hvor der også er stillet yderligere krav i forhold til for eksempel kemikalieindhold, forklarer Stine Müller.

- De mærker, vi har på det danske marked, er rigtig fornuftige at kigge efter, alle de steder man kan.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv