Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/01/2024 - 10:56

Eksil-iranere i Ringsted findes skyldige i at støtte bombeangreb i Iran

Tre mænd har spioneret for Saudi-Arabien og overtrådt terrorparagraffer. Men i landsretten er der uenighed.

Af: /ritzau/

Tre eksiliranere, der boede i Ringsted, findes af Østre Landsret tirsdag skyldige i at støtte blodige angreb mod det iranske styre. De har overtrådt terrorparagraffer i dansk lov.

De tre mænd fra bevægelsen ASMLA har i flere år bakket op om to grupper, der bruger bomber og angriber især militære mål i Iran.

Dette er i strid med straffelovens bestemmelser om at fremme virksomheden for en gruppe, der begår terrorhandlinger, mener et flertal i landsretten.

I det store og hele er landsretten enig med den afgørelse, som Retten i Roskilde nåede frem til i februar sidste år, oplyser retsformanden.

To eller tre af de i alt ni lægdommere, der har været med til at afgøre sagen, har villet frifinde de tiltalte, når det gælder støtte til blodige angreb på iransk jord.

Men flertallet har stemt for at kende de tiltalte skyldige ligesom de tre juridiske dommere.

Også i byretten stemte et mindretal for frifindelse for støtte til terror.

De slog på, at angrebene i Iran dels var et forsøg på at opnå selvstændighed for araberne i Ahwaz-området i den sydvestlige del af Iran og dels et led i kampen for at opnå bedre forhold for det baluchiske mindretal i den østlige del af Iran. Midlerne var legitime, mente mindretallet.

Støtten skete for eksempel ved at promovere angreb. Der var også møder med saudiarabiske embedsmænd for at få støtte til ASMLA's væbnede del.

I øvrigt dømmes de tre mænd for i en årrække at have spioneret for en saudiarabisk efterretningstjeneste på dansk jord.

Kendelsen i sagen gennemgås dog ikke i detaljer. Næsten hele sagen har været ført bag lukkede døre.

En af de dømte er 53 år. Han var med til at stifte ASMLA og kom til Danmark i 2006. Den iranske efterretningstjeneste planlagde at likvidere ham i Ringsted i 2018. En mand er dømt for at medvirke til en forberedelse af drabet ved blandt andet at optage fotos i Ringsted.

Netop på grund af truslen har den 53-årige Habib Yabor Kabi været under beskyttelse af PET.

Men PET begyndte at interessere sig for hans aktiviteter, da der i en sag om offentlig billigelse af et angreb på en militærparade i Ahwaz blev fundet et usb-stik. Her lå oplysninger, som i vidt omfang førte til tiltalen om spionage og støtte til terror.

Hvilken straf, de tre mænd skal idømmes, afgøres senere.

/ritzau/

København, 09/01/2024 - 10:00

Til foråret kan man se gamle serier fra DR's arkiv

Olaf Kjelstrup/Ritzau Scanpix

"Gensyn" hedder DR's arkivtilbud, hvor man blandt andet kan se en ny version af "Huset på Christianshavn".

En nyrestaureret udgave af "Huset på Christianshavn" og andre mindeværdige serier vil snart være at finde på DRTV, når DR lancerer et nyt arkivtilbud kaldet "Gensyn".

Det sker, efter at et politisk flertal sidste år besluttede, at DR's arkiv skal stilles til rådighed for seerne - både på en lettilgængelig og en indbydende måde.

Og det ser generaldirektør ved DR Maria Rørbye Rønn frem til.

- Vi har programmer tilbage til 50'erne og frem til 90'erne. Det er vores fælles hukommelse, som vi gerne vil give danskerne lyst til at gå på opdagelse i.

- For det er både en måde at forstå sig selv på i dag - men også en måde at forstå vores fælles kulturarv på, siger hun.

"Gensyn" har premiere til foråret, og her vil der blandt andet være en nyrestaureret udgave af "Huset på Christianshavn", som blev vist på DR gennem det meste af 1970'erne.

Den ikoniske serie vil få et filmteknisk ansigtsløft - på samme måde som DR gjorde med "Matador" i 2017. På den måde vil serien fremstå skarpere og mere klar i farverne.

- Den mest populære ældre serie efter "Matador" er "Huset på Christianshavn". Derfor synes vi, det er vigtigt at bringe den ind i fremtiden, så den både er flot at se på og passer godt til vores skærme i dag, siger Maria Rørbye Rønn.

Derudover vil man også kunne se en række andre DR-programmer - såsom "Ka De li' østers", "Lørdagshjørnet" og "Gamle Danmark".

Indtil videre er 15 temaer udvalgt, som spænder lige fra dramaserier, satire, børneprogrammer og koncerter til underholdning og politikerportrætter.

Og ifølge Maria Rørbye Rønn vil programmerne løbende blive udvalgt ud fra kriteriet om, hvad der kan interessere seerne og vise mangfoldigheden i DR's arkiv.

- Nu står vi eksempelvis i et tronskifte, og det er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan få arkivet til at blive levende i nutiden, siger hun.

Udgangspunktet for udvælgelsen af indholdet er, at det skal være 20 år eller mere siden, det første gang blev publiceret.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/01/2024 - 20:04

Overblik: Sådan kommer tronskiftet til at foregå

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Søndag den 14. januar træder dronning Margrethe tilbage og overlader tronen til kronprins Frederik.

Nytårsaften overraskede dronning Margrethe befolkningen, da hun offentliggjorde, at hun søndag 14. januar abdicerer fra tronen.

Søndag bliver kronprins Frederik kronet til konge. En række begivenheder vil søndag markere tronskiftet.

* Klokken 13.35 kører kronprinsparret og prins Christian i bil fra Frederik VIII's Palæ ved Amalienborg til Christiansborg Slot.

Kronprinsparret vil blandt andet køre ad Frederiksgade, Bredgade, Kongens Nytorv, Holmens Kanal og Prins Jørgens Gård.

* Klokken 13.37 kører dronning Margrethe ad samme rute mod Christiansborg Slot.

Hun kører dog fra Christian IX's Palæ ved Amalienborg, og hun vil blive kørt i karet.

* Klokken 14.00 er der statsråd på Christiansborg Slot. Her vil dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian deltage med regeringen og statsrådssekretæren i Statsrådet.

Tronskiftet sker under mødet i Statsrådet i det øjeblik, hvor Dronningen har underskrevet en erklæring om sin abdikation.

På det tidspunkt bliver kronprins Frederik til kong Frederik.

* Klokken 14.15 kører dronning Margrethe fra Christiansborg Slot. Denne gang bliver hun kørt i bil fremfor karet.

* Klokken 14.30 inviterer det nykronede kongepar til kur for særligt indbudte på Christiansborg Slot.

* Når klokken bliver 15.00 vil kong Frederik X for første gang træde frem for befolkningen.

Det sker, når han træder ud på balkonen på Christiansborg Slot, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) vil proklamere tronskiftet.

Kongen taler og afslutter med valgsproget.

* Klokken 15.10 vil der være æressalut fra Batteriet Sixtus på Holmen i København.

Batteriet Sixtus vil salutere med tre gange 27 skud.

Samtidig nedtages Kongeflaget på Christian IX's Palæ og hejses på Frederiks VIII's Palæ.

* Klokken 15.30 kører kongeparret i karet fra Christiansborg Slot.

Kongeparret eskorteres af Gardehusarregimentets Hesteskadron fra Christiansborg Slot til Frederik VIII's Palæ.

* Halvanden time efter, klokken 17.00, vil der være overførsel af de kongelige faner fra Christian IX's Palæ til Frederik VIII's Palæ.

Med faneoverførslen bliver der dermed sat et foreløbigt punktum ved tronskiftets begivenheder.

* Dagen efter, mandag, klokken 10 vil den kongelige familie deltage i Folketingets markering af tronskiftet.

Under et møde i Folketingssalen vil statsministeren komme med en mundtlig meddelelse fra kong Frederik til Folketinget. På kongehusets hjemmeside kaldes det "et allerhøjeste budskab til Folketinget".

Derefter holder statsministeren tale.

Den kongelige familie vil efterfølgende deltage i en reception i Landstingssalen.

* Den 21. januar vil der blive afholdt festgudstjeneste i Aarhus Domkirke. Der vil være repræsentanter for det officielle Danmark og repræsentanter fra Aarhus By.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/01/2024 - 08:00

FAKTA: Få styr på dig selv

* Er der problemer i parforholdet, er det ud over at tjekke ind hos hinanden også en god idé, at hver part tjekker ind med sig selv og finder ud af, hvilken historik og hvilke mønstre man har taget med ind i forholdet.

* Der kan være følelsesmæssige udfordringer og nogle roller, du genspiller, som ikke har så meget med din partner at gøre, men som handler om noget, der foregår i dig.

* Den slags mønstre kan blive forstærket i højtider som julen, hvor du er sammen med familien. For eksempel at du pludselig føler dig fastlåst i rollen som barn af dine forældre og ikke føler dig god nok, hvilket potentielt kan forstærke konflikter mellem dig og din partner.

Kilde: Jacob Vindbjerg Nissen, der er chefpsykolog i Falck.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/01/2024 - 08:00

Januarkrise i parforholdet? Skru op for hverdagens magiske øjeblikke

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter julen bløder knuste hjerter på telefonlinjerne hos Falck, fortæller sundhedskoncernens chefpsykolog.

Hjerternes fest ender ikke altid rosenrødt. I hvert fald oplever Falck i januar en stigning i forespørgsler om psykologhjælp til parforholdsproblemer.

- Efter jul ser vi samme tendens som efter sommerferien, fortæller Jacob Vindbjerg Nissen, der er chefpsykolog i Falck.

- Rammerne i højtiden har været anderledes, og samværet har været mere koncentreret. I nogle parforhold sker der i den forbindelse en forstærket erkendelse af, at noget ikke er, som det skal være, forklarer han.

Sundhedskoncernen har ikke mulighed for at trække specifik statistik på området, men kan konstatere, at antallet af psykologsamtaler om kærlighedskvaler vokser i årets første måned.

- Hver måned har vores 400 psykologer flere tusinde samtaler, og i januar ser vi, at der sker en stigning i forhold til dette emne, understreger Jacob Vindbjerg Nissen.

Tendensen vækker genkendelse hos selvstændig psykoterapeut og parterapeut Stine Zink. Hendes erfaring er dog, at parforholdsproblemerne ikke opstår i januar, men har luret længe under overfladen.

- Der ligger meget i januar, som har strakt sig hen over julen. Man vil nødig ødelægge jul og nytår for børnene. Måske har man truffet en beslutning i efteråret om skilsmisse, men så ønsker man at have ro på til jul, siger hun.

Står du og din partner midt i en januarkrise og ønsker at arbejde på forholdet, råder både Stine Zink og Jacob Vindbjerg Nissen jer til at fokusere på hverdagen.

- Der er bare flest hverdage. Man redder ikke et parforhold med en dejlig rejse til Thailand, siger Stine Zink.

Kickstart gerne snakken om jeres forhold ved at fokusere på de ting, der fungerer for jer i dagligdagen, lyder det fra Jacob Vindbjerg Nissen.

- Belys, hvad I er gode til - både i kærligheden og i det praktiske. Det gør det nemmere at tale om det, I skal blive bedre til. Hvis I kun fokuserer på det negative, risikerer I at gå for meget i forsvar, siger han.

Prøv også at gøre det til en øvelse dagligt at tjekke ind hos både dig selv og den anden. Ifølge Stine Zink er der fire magiske øjeblikke hver dag, som I som par med fordel kan gribe.

De fire øjeblikke er, når I vågner om morgenen, tager afsked inden arbejde, mødes igen efter arbejde og til sidst, når I siger godnat.

- Det er fire tidspunkter på dagen, hvor du kan være opmærksom på, om du får skabt kontakt til din partner. Får du ønsket din partner en god dag, eller står du bare i døren og råber: "Vi ses!"?, siger Stine Zink og fortsætter:

- Det behøver ikke at være, at man hver gang sætter sig i sofaen og har en dyb samtale, men vi mennesker har brug for at blive set af hinanden. Har vi ikke den løbende kontakt, kommer vi til at føle os isolerede. Når vi mærker afstand fra andre, trækker vi os.

Når hverdagen kører, kommer du og din partner nemt ind i nogle mønstre, der gentager sig. Og det er dem, der skal rokkes ved, hvis kursen skal ændres, siger Jacob Vindbjerg Nissen fra Falck.

- Man skal lære hinanden at kende på ny. Man kan nemt føle, at man kender hinanden lidt for godt, og så sidder man fast i nogle opfattelser af hinanden, som er svære at komme ud af, siger han og uddyber:

- Som par skal man kunne være nysgerrig på, hvad der gør den anden glad, hvordan vi kommunikerer om vores behov, og hvordan man kommer den anden i møde på de punkter, hvor vi er forskellige.

Husk dog på, at problemer i parforholdet kræver tålmodighed at løse, fastslår Stine Zink.

- Det er en lang proces at flytte et parforhold. Det har taget lang tid at opbygge den afstand, der er kommet imellem jer, så derfor tager det også tid at rykke tættere sammen igen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek