Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/03/2024 - 10:55

Fleksible arbejdstider ville få seniorer til at udskyde pensionen

Halvdelen af seniorer vil gerne arbejde til en højere alder, hvis det er på nedsat tid, viser ny undersøgelse.

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Mange ældre er villige til at udskyde pensionen og arbejde længere end pensionsalderen.

Det skal dog være med mere fleksible arbejdstider og plads til fritid.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

- Reduceret arbejdstid, fleksible arbejdstider, muligheden for hjemmearbejde og flere seniordage er noget af det, seniorerne rapporterer som en del af løsningen, fortæller Lars L. Andersen, der er professor hos NFA og står bag rapporten, i en pressemeddelelse.

Det er især mere fleksibilitet, der fylder hos seniorerne, hvis de skal arbejde i længere tid.

Halvdelen af de adspurgte svarer nemlig, at de ville udskyde pensionen, hvis de kom på en kontrakt med nedsat tid.

Derudover ville 44 procent gøre det, hvis der var mulighed for flere seniordage.

Og hvis bare en tredjedel af seniorerne valgte at blive på arbejdsmarkedet i to år med en 25 timers-arbejdsuge, så ville det give omkring 15.000 ekstra fuldtidshænder, forklarer velfærdschef hos PFA Pension Jesper Brask Fischer.

- Det er først og fremmest en ret stor gevinst for samfundet, da vi mangler hænder på store dele af arbejdsmarkedet.

- Derudover er det vigtigt for virksomhederne, der i stigende grad er afhængige af at kunne holde på seniorerne længere og bruge deres erfaring og kompetencer, siger han.

Arbejdsmarkedet har dog brug for en omstilling, hvis det skal kunne lade sig gøre, at få seniorerne på en ordning med mere fleksibilitet, forklarer Jesper Brask Fischer.

- Vi skal gå fra en lidt firkantet model, der gælder til alle, til at blive mere afhængige af at kunne tilpasse arbejdslivet til den enkelte.

- Men jeg oplever allerede, at den omstilling er i fuld gang, og at der en er bred anerkendelse på arbejdspladserne, af at det er nødvendigt, siger han.

/ritzau/

København, 02/03/2024 - 08:00

FAKTA: Rundt om Lars Ranthe

* Blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1998.

* Han har mere end 80 roller på cv'et alene fra film-, serie- og tv-produktioner.

* Han har blandt andet medvirket i "Druk", "Kastanjemanden", "Bænken", "Bamse" og "Badehotellet".

* Han er blevet belønnet med to robertpriser og en bodilstatuette. Hæderen har han fået for sin birolle i filmen "Dirch" og for sin præstation i thrillerserien "Kriger".

* Privat er han gift med skuespilleren Christine Albeck Børge, som han har to døtre med. Den ældste, Rigmor Ranthe, har også flere roller bag sig.

Kilde: IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/03/2024 - 08:00

Lars Ranthe: Jeg er blevet en mere taknemmelig og ydmyg mand

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lars Ranthe var i begyndelsen af 40'erne, da han første gang trådte ind på "Badehotellet". Om et halvt års tid fylder den kendte skuespiller 55 år.

Efter ti sæsoner lukker TV 2 dørene til "Badehotellet".

Lars Ranthe har været med i samtlige afsnit siden premieren tilbage i 2013.

- Det har været magisk, lyder det fra ham.

- Det bliver det, der kommer til at stå som hjørnestenen i mit liv som skuespiller, siger han og fortsætter:

- Der er selvfølgelig andre projekter, jeg også har været utroligt glad for. Men "Badehotellet" er bare uomtvisteligt så stort i omfang og i succes, så det er noget, der er i mit hjerte resten af livet.

Lars Ranthe var i begyndelsen af 40'erne, da han første gang trådte ind på "Badehotellet" som grosserer Madsen, der altid har øje for en god forretning, især hvis han kan stoppe lidt ekstra ned i inderforet uden for referat.

I dag er Lars Ranthe 54 år.

- Jeg er jo blevet en mere moden mand og har fået lov at arbejde en masse. Jeg har udviklet mit talent enormt meget, og "Badehotellet" har været en stor og vigtig del i forhold til det, siger han og fortsætter:

- Så jeg er blevet en mere taknemmelig og ydmyg mand. Også fordi der er noget rart i at opnå sine drømme, for så kan man slappe en lille smule mere af.

Lars Ranthe blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1998. Ti år efter fik han sit store gennembrud i DR's søndagsdrama "Sommer".

Tre år senere var det på filmlærredet, at han for alvor brændte igennem med portrættet af virkelighedens revystjerne Kjeld Petersen i storfilmen "Dirch", som havde premiere i 2011. En præstation, der indbragte Lars Ranthe en robertpris og en bodilstatuette.

To år efter havde "Badehotellet" premiere.

- Nogle gange kan man være så enormt optaget af at ville nå noget, at man ikke rigtig mærker så meget, fordi man bare gerne vil fra A til B. Men når man så når derhen, så er der jo tid til eftertanke og fordybelse, siger Lars Ranthe.

- Det synes jeg, jeg har fået lov til at gøre. Det synes jeg også, det bærer præg af i de ting, jeg laver nu - et større mod, en større fordybelse i de roller, jeg går ind i, større taknemmelighed og ydmyghed. Så jeg er utroligt glad for at have fået lov til at lave "Badehotellet". For mig har det også været en uddannelse i at få lov at spille lidt større.

Stilen i "Badehotellet" - for grosserer Madsens tilfælde høj cigarføring og store armbevægelser - havde en anden spændvidde, end man ellers ofte så på film og tv.

- Vi kom jo fra sådan et mumle-helvede, et 20 år langt dogme-mumle-helvede, som var skønt på alle mulige leder og kanter. Men det var, som om der var noget fra teatret, vi ikke rigtig kunne overføre. Noget med at bruge stemmen og kroppen, synes jeg.

- Der har "Badehotellet" også været med til at bygge bro mellem naturalismen og det lidt mere teatralske, som filmbranchen også har brug for, siger Lars Ranthe.

Det blev dog misforstået i begyndelsen af "Badehotellet". Især anmelderstaben sablede serien ned og kaldte den overgearet og overspillet.

- Jeg har hele tiden syntes, det kunne noget, fordi jeg syntes, vi prøvede at genopfinde folkekomedien, som jo er en del af det danske DNA, siger Lars Ranthe.

Han var faktisk forundret over reaktionen fra dem, der kaster stjerner efter serier som "Badehotellet".

- Det var, som om de måske ikke forstod, hvad det var, vi gjorde. At der var et ekstra lag på, og at vi godt selv vidste, at vi spillede på den måde. Men heldigvis var det vigtigste ikke anmelderne. Det er publikum. Og de elskede det fra starten, siger Lars Ranthe og fortsætter:

- Vi blev lidt kede af det først, men publikums kærlighed til os har fyldt vores hjerter med stolthed og glæde og gav os modet til at trykke på speederen og fortsætte ned ad den vej, vi var startet på. Og så er det jo bare vokset. Og man kan sige: De kritiske stemmer er også mere eller mindre forstummet.

Tiende sæson af "Badehotellet" får premiere på TV 2 og TV 2 Play søndag den 3. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/03/2024 - 08:00

FAKTA: Elbillån er billigere

* Hvis man køber en elbil til 450.000 kroner, har Danske Banks elbillån bruttoomkostninger på 53.448 kroner. Køber man i stedet en benzinbil til samme pris, stiger bruttoomkostninger til 103.428 kroner. Forskellen er altså næsten 50.000 kroner.

* Jyske Bank har i pristjekket den mindste forskel på billån. En elbil til 450.000 kroner har bruttoomkostninger på 68.754 kroner. Køber man en benzinbil, er bruttoomkostningerne 86.886 kroner. Forskellen er 18.132 kroner.

* Der er tale om lån på 80 procent af de 450.000 kroner, og lånet har en løbetid på syv år.

Kilde: pristjek af bilejernes organisation, FDM. Tallene er fra januar 2024.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/03/2024 - 08:00

Find et attraktivt billån: Betydeligt billigere at låne til en elbil

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Et pristjek fra FDM viser, at et lån til elbiler har meget mere attraktive renter og lavere bruttoomkostninger end til en benzinbil.

Hvis du skal købe en ny bil og låne pengene, kan det betale sig at undersøge markedet for at finde det billigste billån.

Og der er ikke bare stor forskel på renter og udgifter fra bank til bank, men også fra bil til bil.

Vælger du en elbil i stedet for en benzinbil, kan der være titusinder af kroner at spare i låneomkostninger.

Det viser et pristjek, som bilejernes organisation, FDM, har lavet.

- Rigtig mange danskere skal låne penge for at kunne købe en ny bil, og vi kan se, at der er stor forskel på låneomkostningerne, der er i elbilkøberens favør, siger forbrugerøkonom hos FDM Ilyas Dogru.

I pristjekket har Danske Bank den største forskel i omkostningerne. For en elbil, der koster 450.000 kroner, er lånets bruttoomkostninger lidt over 53.000 kroner.

Fradrag for renteudgifter er ikke taget med, og lånet udgør 80 procent af købsbeløbet med en løbetid på syv år.

Er bilen i stedet en benzinbil til samme pris, stiger omkostningerne til over 103.000 kroner. Det er næsten en fordobling, selv om lånebeløb og løbetid er ens. De andre banker i FDM's pristjek tilbyder også et billigere lån til elbiler.

Ifølge Danske Banks privatkundechef, Mark Wraa-Hansen, er der en særlig grund til de billigere elbillån.

- Det er et bevidst valg fra vores side som landets største bank. Vi mener, at vi spiller en central rolle, når det kommer til at omstille samfundet til en mere bæredygtig fremtid, siger han og fortsætter:

- Vi kan især gøre en forskel med vores produkter, som skal gøre det nemmere for vores kunder at tage det bæredygtige valg. Derfor tilbyder vi attraktive lån til el- og pluginbiler og til energirenovering af boligen.

For privatkunder er bil og bolig områder, hvor det bæredygtige valg har en særligt positiv indvirkning i forhold til målsætningerne i Danske Banks klimaplan, tilføjer han.

Mark Wraa-Hansen forklarer, at det ikke er muligt at svare generelt på, om det er nemmere at blive godkendt til et elbillån. Men når de samlede låneomkostninger er markant lavere, kræver det typisk også mindre at få økonomi og budget til at hænge sammen.

Han peger på, at det er individuelt, hvilken lån der passer bedst.

- Som hovedregel kan man sige, at variabel rente giver lidt mere luft i budgettet, mens fast rente giver tryghed, forklarer han.

Når du jagter et attraktivt billån, bør du indhente tilbud fra minimum tre steder, så du får en idé om låneomkostningerne. Sådan lyder rådet fra Ilyas Dogru.

- Når man har fået flere tilbud, kan man også prøve at presse omkostningerne ned, siger han.

- Vi anbefaler, at billånets løbetid ikke er længere end syv år, og at man betaler en udbetaling på 20 procent, så man får en mere robust økonomi.

Når du skal sammenligne lån, kan du kigge efter ÅOP, som står for lånets årlige omkostninger i procent.

Men renten på et variabelt lån kan gå op eller ned. Derfor skal du være påpasselig med at sammenligne ÅOP, hvis det ene lån har fast rente, og det andet har variabel.

- Man skal også være opmærksom på løbetid, fordi den påvirker størrelsen på ÅOP, siger Ilyas Dogru.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek