Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/08/2023 - 10:58

Frustreret Samsam-søster i tårer i retten

Ahmed Samsams lillesøster har onsdag fortalt om sin kontakt med PET, efter at Ahmed Samsam blev terrordømt.

Af: /ritzau/

I frustration over, at hendes storebror blev dømt for terrorisme, forsøgte en 18-årig kvinde i sommeren 2018 at tage sagen i egen hånd. Det forklarer den i dag 24-årige kvinde onsdag i Østre Landsret.

Frustrationen og den følelsesmæssige påvirkning er der stadig. Hun græder en smule og må på et tidspunkt have en lille pause for at drikke en tår vand fra et hvidt plastkrus og tørre øjnene i nogle servietter, som leveres til hende fra advokat Erbil Kaya.

Det er Kayas klient, Ahmed Samsam, som har afbrudt advokatens afhøring af lillesøsteren for at give ham servietterne. Samsam er hovedperson i retssagen, som blev indledt sidste uge.

I 2018 blev han dømt ved en spansk domstol. Otte års fængsel for i Syrien i 2012 og 2013 at have sluttet sig til en terrorgruppe, lød dommen. Men Ahmed Samsam hævder, at han i Syrien fungerede som agent for danske efterretningstjenester.

Tjenesterne PET og FE vil ikke indrømme det officielt. Men flere medier har gennem de senere år fra anonyme kilder erfaret, at den er god nok. Nu vil Samsam have en officiel bekræftelse, og han har derfor sagsøgt tjenesterne.

Advokat Erbil Kaya forsøger som led i retssagen at føre en form for bevis for, at der rent faktisk var et agentforhold. Han er derfor interesseret i at høre, hvad lillesøsteren foretog sig, efter at Ahmed Samsam blev dømt i Spanien.

- Jeg googler bare PET's nummer, og så ringer jeg til dem. Jeg kan ikke huske, hvordan samtalen forløb. Jeg ringer i frustration og siger, at jeg er Ahmed Samsams lillesøster, "I ved nok, hvem han er", fortæller den 24-årige kvinde i retten.

Hun fortæller, at PET ringede tilbage. Det var en person kaldet "Søren". Nogle dage senere mødtes hun med ham og en anden mand "Peter" på politiets Station Bellahøj i København.

Kvinden skulle før mødet gennem en sikkerhedskontrol, og hun fortæller, at hun blev kropsvisiteret og fik besked på at efterlade sin telefon.

Ved mødet gav den dengang 18-årige lillesøster ifølge sin forklaring i retten udtryk for, at hun var frustreret, og at hun ville have myndighederne til at hjælpe broren, som efter hendes opfattelse var uskyldigt dømt.

Ahmed Samsam havde i en telefonsamtale forsøgt at berolige hende, inden han fik sin dom i Spanien, og fortalt, at han ville gå fri, fordi han arbejdede for efterretningstjenesterne.

- Den ene af dem virkede forstående over for vores situation. Men den anden var mere kynisk og spurgte, hvordan jeg kunne være sikker på det, jeg sagde, fortæller kvinden i retten.

Hun fortæller også, hvordan hun under samtalen med "Søren" og "Peter" græd.

- Ja, jeg græd. Lige som jeg gør nu, fortæller kvinden.

Efter mødet lod de to mænd hende forstå, at de ville gøre, hvad de kunne. Men der skete ikke yderligere. Mange gange forsøgte familien at få efterretningstjenesterne i tale. Forgæves.

Senere onsdag skal en række mediefolk afhøres. Sagen fortsætter frem til 8. september, hvor de tre landsdommere, der skal afgøre sagen, trækker sig tilbage for at votere.

/ritzau/

Venedig, 30/08/2023 - 05:30

Dansk film på prestigefyldt festival: Det fås ikke større

Mike Blake/Reuters

Den danske film "Bastarden" får verdenspremiere på filmfestival i Venedig, der starter onsdag.

Nikolaj Arcels nye film "Bastarden" har allerede fået en del bevågenhed, før den overhovedet har haft premiere i Danmark. Filmen er nemlig blevet udtaget til en række filmfestivaler.

Onsdag begynder filmfestivalen i Venedig, hvor filmen får verdenspremiere og er blevet udtaget til hovedkonkurrencen.

- Det fås ikke større. Det er helt oppe i superligaen.

Sådan lyder det fra Jacob Neiiendam, der er international chef ved Det Danske Filminstitut.

- Hvis man har en film, der er god nok til Venedig, så er det overvejende sandsynligt, at de andre festivaler vil have samme oplevelse, siger han.

Der findes to store filmfestivaler i Europa ifølge den internationale chef. Den ene i Cannes og den anden i Venedig.

Historisk set har danske spillefilm ikke fyldt specielt meget på festivalen i Venedig. Det er første gang i 33 år, at en dansk spillefilm er blevet udtaget til hovedkonkurrencen.

Jacob Neiiendam påpeger, at festivalen har været domineret af store navne og amerikanske film fra streamingtjenesterne, hvorfor der ikke har været lige så meget plads i programmet til andre.

- Men her har vi en film med en skuespiller, som har den internationale opmærksomhed, som kan matche, når Adam Driver og de andre store navne skal ud og gå på den røde løber.

- Det er en fremragende historisk film, altså det er jo det ypperste håndværk, og så er det Mads Mikkelsen, siger Jacob Neiiendam.

Det er Mads Mikkelsen, der spiller hovedrollen i den nye film, som er inspireret af virkelige hændelser, om soldaten Ludvig Kahlen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med mål om at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære.

I øvrige bærende roller kan man opleve blandt andre Amanda Collin, Simon Bennebjerg og Melina Hagberg.

Filmens nominering kommer også til at have et aftryk på den resterende danske filmbranche, siger Jacob Neiiendam.

- Det er med til at vedligeholde det gode brand, vi har.

"Bastarden" er også udtaget til filmfestivalerne i Toronto og San Sebastián. Men der kommer mere endnu.

Jacob Neiiendam siger, at Det Danske Filminstitut kommer til at annoncere flere festivaler med "Bastarden". Mere om den sag kan han dog ikke sige endnu.

- Det allerede flotte liv, den har nu, kommer til at fortsætte et pænt stykke tid.

Filmfestivalen i Venedig strækker sig fra den 30. august til den 9. september, og filmen "Bastarden" får dansk biografpremiere den 5. oktober 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/08/2023 - 19:04

Pussy Riot laver første egentlige museumsudstilling på Louisiana

Odd Andersen/Ritzau Scanpix

Med "humoren som våben" har Pussy Riot protesteret imod Putins Rusland, forklarer museumsinspektør.

Aktivistgruppen og kunstnerkollektivet Pussy Riot rykker fra 13. september ind på Louisiana med sin første egentlige museumsudstilling.

På det internationalt anerkendte kunstmuseum i Humlebæk vil den russiske gruppe, som er kendt for blandt andet regimekritiske punksange, give "et indblik i udviklingen af Putins Rusland de sidste ti år". Det skriver museet om udstillingen.

- Men det er et samtidsportræt set gennem kunstnernes øjne, gennem aktivisternes øjne. Og det er et andet blik end det, vi ellers kan se i medierne, siger museumsinspektør Tine Colstrup.

Udstillingen kommer blandt andet til at bestå af en præsentation af gruppens aktioner - for eksempel da fire medlemmer løb på banen under fodbold-VM-finalen i 2018. Derudover følges flere medlemmers flugt fra Rusland.

Pussy Riot opstod i 2011, og gruppen har hele vejen igennem stået i opposition til Ruslands præsident, Vladimir Putin, med punkoptrædener med både kritik af den ortodokse kirke og præsidenten.

Medlemmer af gruppen har også været idømt fængselsstraffe for deres virke.

Lousianias museumsinspektør mener, at en udstilling med gruppen ligger godt i forlængelse af museets "samfundsengagement".

- Mange vil nok kende Pussy Riot for deres meget farvestrålende performances, og det er i den grad kendetegnende for dem, siger hun.

- De opererer jo med farvestrålende elefanthuer, kjoler og forklædninger samt humor og kreativitet. De bruger humoren, farverne og poesien som våben.

- Danmark har lige sendt F-16-fly til Ukraine. I en af Pussy Riots aktioner kaster de med papirfly. Og det er måske meget rammende for den måde, som de laver magtkritik på, fortsætter museumsinspektøren.

Udstillingen løber frem til 14. januar 2023.

Her kan besøgende se frem til "en energisk cocktail af indtryk", forklarer Tine Colstrup.

- Udstillingen er en kakofoni af hundredvis af fotos, massevis af videooptagelser og håndskrevne tekster på væggene, der alt sammen dokumenterer de her aktioner, siger hun.

Der er tale om en udvidet udgave af en udstilling, som tidligere har været vist på et udstillingssted i Reykjavik.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/08/2023 - 08:00

FAKTA: Lav en frisk æblesorbet

* Til din æblesorbet skal du bruge: et kilo æblemost, 250 gram sukker, 200 gram glykose og 80 gram trimoline.

* Kog ingredienserne op, lad dem køle ned, og blend massen med 200 gram havesyre.

* Herefter sigter du massen og tilsætter fire blade husblas og 200 gram yoghurt, hvorefter den køres i en ismaskine.

* Herefter er isen klar til servering.

Kilde: Søren Birch, køkkenchef hos Restaurant Alimentum.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 29/08/2023 - 08:00

Fra vafler til salsa: Det vidste du ikke du kunne lave med æbler

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Uanset om du er til det salte køkken eller desserter, kan du bruge æbler i madlavningen. Få to køkkenchefers anbefalinger til, hvad du kan kaste dig over.

Æbler er lækre i lune tærter og som frisk most.

Men faktisk er der et væld af muligheder for at bruge æblerne til mere end de velkendte klassikere.

- De kan bruges i både det søde og salte køkken, afhængigt af hvilket stadie du plukker dem på. Umodne æbler er sindssygt lækre til for eksempel skaldyr, mens modne æbler er gode til desserter, siger Søren Birch, der er køkkenchef på Restaurant Alimentum i Aalborg.

Få hans og medejer af gourmetrestauranten Ghrelin Anders Kuk Kristensens bud på, hvad du kan lave.

1) Server med gelé og sauce.

Vil du lave en ret til det salte køkken, kan du servere æblerne med en lækker gelé og sauce, fortæller Søren Birch.

Til saucen skal du bruge lige dele æbleeddike og æblemost. Til fire personer anbefaler Søren Birch en halv liter af hver. Det skal koge i en gryde, og saucen vil være klar, når boblerne er på størrelse med en tokrone.

Til geléen bruger du en deciliter æblecidereddike, to spiseskefulde sukker og et gram gellan, der kan bruges til at lave faste geléer. Det skal koge i omkring et minut, køles ned og blendes herefter til en flydende gelé.

Herefter tages kernehuset ud af æblerne, der pensles med geléen og steges, Æblerne steges på skæresiden på en tør pande. Ifølge Søren Birch må de gerne være en smule brændte på toppen. Efter stegningen hældes sauce over æblerne, der er gode som tilbehør til fisk.

2) Kast dig ud i granitéen.

Mangler du tilbehør til for eksempel chokolademoussen, kan du lave en syrlig granité, som er en is, der vil smage af frisk æble, fortæller Søren Birch.

Til seks personer skal du bruge en liter æblemost og 200 gram sukker, der koges op og herefter fryses ned i en bøtte i et døgn.

Inden servering skrabes den med en gaffel over chokolademoussen, og så er desserten klar.

3) Find vaffeljernet frem.

En anden dessert kan være denne vaffelopskrift, der også kan bruges som pandekagedej. Den anbefales af Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus.

- De er lækre at servere med en ahornsirup og friske æbler eller saltkaramel, siger han.

Til vaflerne skal du bruge to store æbler - eller fire små - to store æg, fire deciliter havregryn og tre deciliter mælk.

Blend alle ingredienser bortset fra æblerne til en ensartet masse. Riv æblerne, og put dem i dejen.

Herefter kan du tilberede dejen på et smurt vaffeljern eller en pande, hvis du vil lave pandekager.

4) Lækker salsa til chipsene.

Savner du en dip til dine nachos, kan du lave en æblesalsa, anbefaler Anders Kuk Kristensen.

Til salsaen skal du bruge fire store æbler, som du skræller og skærer i de ønskede tern, en halv deciliter limesaft, en-to grønne, kernefri jalapenos, en halv til en hel frisk, rød hakket chili, der er fri for kerner.

Du skal også bruge en håndfuld hakket persille, en halv håndfuld hakket mynte, revet ingefær efter smag, en spiseskefuld honning, en spiseskefuld æbleeddike, en halv teskefuld salt og sort peber efter smag.

Alle ingredienserne blandes sammen. Salsaen kan ifølge Anders Kuk Kristensen serveres rå, men kan også laves under lav opvarmning i en gryde.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv