Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Amsterdam, 12/02/2024 - 10:57

Hollandsk domstol beordrer stop for eksport af flydele til Israel

Appeldomstol vurderer, at der er risiko for, at F-35-fly spiller en rolle i brud på international lov.

Amir Cohen/Reuters

Af: /ritzau/

En hollandsk appeldomstol giver Hollands regering ordre om at stoppe al eksport af reservedele til F-35-kampfly til Israel.

Det skriver Reuters.

Forbuddet mod eksporten skal træde i kraft inden for syv dage.

- Det er ubestrideligt, at der er en klar risiko for, at de eksporterede F-35-dele bliver anvendt ved alvorlige krænkelser af international humanitær lov, skriver appeldomstolen i sin afgørelse.

En domstol i den hollandske by Haag afgjorde ellers i december, at Holland kunne fortsætte sin eksport af reservedele til israelske kampfly.

Sagen var rejst mod den hollandske stat af en række menneskerettighedsgrupper. De ankede afgørelsen i december.

Menneskerettighedsgrupperne frygter, at reservedelene spiller en rolle i Israels angreb på Gazastriben.

Det er USA, der fremstiller F-35-fly og de tilhørende reservedele.

Nogle af delene opbevares i en lagerbygning i Holland og sendes herfra til Israel og en række andre lande.

Da en domstol i december afviste at stoppe eksporten, skete det med henvisning til, at en sådan beslutning er politisk.

Spørgsmålet om eksport af dele til israelske kampfly er også blevet rejst i Danmark.

Her har blandt andet Amnesty International kritiseret, at den danske virksomhed Terma eksporterer komponenter til Israels F-35-fly.

/ritzau/

København, 11/02/2024 - 08:00

Badehotellet hjalp skuespiller ind i 40'erne

Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix

Skuespiller Morten Hemmingsen har taget en masse læring med sig i bagagen efter snart ti år i rollen som Morten i den populære serie "Badehotellet".

Efter ti år lakker den populære TV 2-serie "Badehotellet" mod enden.

Det er med blandede følelser, at skuespiller Morten Hemmingsen, der har været med siden første sæson, siger farvel til den folkekære tv-serie.

For holdet bag "Badehotellet", der gennem årene er blevet som en lille familie ifølge Morten Hemmingsen, har det været en rejse uden lige.

- Det er meget specielt. Det har været en stor fornøjelse at lave, fordi der er taget godt hånd om det, og historien bliver rundet af på en god måde.

- Så er det selvfølgelig rørende og sørgmodigt at tage afsked med alle de gode kolleger. Men sådan er det jo, sagde skuespilleren på den røde løber til uddelingen af Robert Prisen 2024 i Tivoli Hotel & Congress Center.

"Badehotellet" udspiller sig på det fiktive Andersens Badehotel syd for Skagen, hvor hotellets gæster og ansatte sommer efter sommer navigerer gennem drama, intriger og ikke mindst kærlighed.

De mange sæsoner skildrer et stykke danmarkshistorie fra 1928 til efter Anden Verdenskrig i 1946.

Siden første sæson har Morten Hemmingsen spillet den unge, fattige bondekarl Morten Enevoldsen, der forelsker sig i stuepigen Fie Kjær spillet af Rosalinde Mynster.

Men lige som karakteren Morten gennem sæsonerne har udviklet sig fra ung fyr til voksen mand - og stenrig skibsreder - så har privatpersonen Morten også været på en rejse.

- Der sker noget på ti år, må man sige. Jeg fandt et billede den anden dag, fra da vi startede, og der kan jeg da godt se, at jeg var en ung knøs.

- Så det med lige pludselig at komme ind i 40'erne har "Badehotellet" hjulpet med at bære mig derhen også. Så det er jo stort, sagde den 43-årige skuespiller.

Alligevel har det ikke været angstprovokerende at runde de 40 år.

Det har været en dejlig overgang, som han er rigtig glad for.

Han har taget alt det gode, han har lært i 30'erne, med sig og er begyndt at bruge livslektierne på en anden og god måde, fortæller han.

- Det kan for eksempel være ikke at lade sig vælte omkuld, hvis tingene lige ændrer sig. Det kommer med erfaringen og alderen. Og at sætte pris på de ting, der er i livet - både af små og store ting.

- Lige fra store ting som "Badehotellet" til de helt almindelige ting, som at nu skal vi ind og have en øl, og at det bliver hyggeligt, sagde Morten Hemmingsen.

Første afsnit af "Badehotellet" blev vist på TV 2 den 30. december 2013.

Seriens tiende og sidste sæson har premiere 3. marts. Sæsonen vil bestå af ni afsnit.

/ritzau/

Læs Mere >>

Las Vegas, 11/02/2024 - 03:54

Festbyen Las Vegas syder og bobler inden Super Bowl

Kirby Lee/Ritzau Scanpix

Flere superstjerner er i Las Vegas, der søndag danner rammerne om USA's største sportsbegivenhed.

Las Vegas, der er kendt som USA's fremmeste festby, nyder at være vært for Super Bowl for første gang.

Fans fra hele landet strømmer til byen i delstaten Nevada for at blive en del af USA's største sportsbegivenhed - finalen i den amerikanske fodboldturnering NFL.

Trafikken på den berømte gade Las Vegas Strip har de seneste aftener nærmest stået stille på grund af den store tilstrømning af fans af amerikansk fodbold, der alle glæder sig til braget mellem San Francisco 49ers og Kansas City Chiefs søndag.

Men det er ikke kun sporten, der er i fokus.

Den amerikanske rapper Lil Wayne optrådte ved en Super Bowl-fest, der havde den tidligere basketspiller Shaquille O'Neal som vært fredag. Her stod basketlegenden også bag DJ-pulten, inden den verdenskendte DJ Diplo tog over.

Den grammyvindende musiker Kendrick Lamar spillede i et telt på Las Vegas Strip torsdag.

Sangeren Post Malone skal optræde med den patriotiske sang "America The Beautiful" ved Super Bowl, der løber af stablen natten til mandag dansk tid.

Og ved det legendariske såkaldte Half Time Show er det sangeren Usher, der skal underholde publikum og forventeligt millioner af tv-seere.

Samtidig er en stor del af fokus rettet mod en kvinde, hvis deltagelse i søndagens festligheder har været genstand for store spekulationer.

Nemlig den amerikanske popstjerne Taylor Swift, der er kæreste med en af spillerne fra Kansas City Chiefs, Travis Kelce.

Swift er i øjeblikket i gang med en verdensturné, hvor hun lørdag spillede i Tokyo i Japan.

Lørdag aften lokal tid skriver flere amerikanske medier, at hendes privatfly er landet i en lufthavn i Los Angeles. Derfor ventes hun at være at finde på tilskuerpladserne ved søndagens kamp.

Kansas City Chiefs er forsvarende mestre, når den 58. Super Bowl søndag skal spilles på Allegiant Stadium.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

København, 12/02/2024 - 08:00

FAKTA: Reklamationsret på batterier

* Fordi batterier bliver slidt med tiden, kan du ikke altid forvente, at de holder lige så længe som selve produktet, de sidder i.

* Reklamationsretten dækker fejl, der har været til stede på leveringstidspunktet, og det betyder, at selv om et batteri holder op med at virke inden for to år fra købstidspunktet, er det ikke nødvendigvis en fejl, der er omfattet.

* Hvis batteriet holder op med at virke meget kort tid efter købet, kan det være, at den fejl er omfattet af reklamationsretten.

Kilde: forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/02/2024 - 08:00

Undgå at lade natten lang: Disse vaner slider på mobilbatteriet

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er masser af batterier i din hverdag, og hvis du vil passe godt på dem, er der enkelte ting, som du helst skal undgå.

Mange kan nok genkende frustrationen over, at mobiltelefonen med tiden bliver dårligere og dårligere til at holde strøm.

Men faktisk er det muligt at passe på sit batteri, så de problemer melder sig så sent som muligt.

Sådan lyder det fra Anders Solberg Jensen, der er forretningsleder på Teknologisk Institut.

Hvis du har hørt, at du ikke må klatlade din mobiltelefon - altså give den et lille skud strøm her og der - er det et forældet råd.

- Klatladning har været et problem med den batteritype, der har teknologien nikkel-metalhydrid, som var meget udbredt i 00'erne, siger Anders Solberg Jensen og fortsætter:

- Men i dag er det litium-ion-batterier, som dominerer markedet for genopladelige batterier i for eksempel mobiltelefoner, og dem kan man roligt klatlade.

Til gengæld er der andre potentielle problemer, som på sigt kan forringe batteriet og forkorte dets levetid.

Ifølge Anders Solberg Jensen er det værste, man kan gøre ved et litiumbatteri, at ophede det.

- Elektronikprodukter har typisk en sikkerhedsmekanisme, der gør, at opladningen afbrydes, når temperaturen når over en bestemt grænse, siger han.

- Men batteriets levetid falder stadig hurtigt, hvis det er varmt i længere tid.

Det betyder, at batteriet gradvist bliver dårligere til at holde på strømmen.

Anders Solberg Jensen peger på, at man ofte selv kan mærke, at mobiltelefonen bliver varmere, når man for eksempel spiller et spil på den eller streamer.

- Varmen fra direkte solskin i længere tid er heller ikke så godt, hvis man vil forlænge batteriets levetid, siger han.

Men det er svært helt at undgå, at batteriet bliver dårligere med tiden. Batteriet bliver nemlig slidt, både når det bliver brugt, og når det ikke bliver brugt.

Det fortæller lektor på Institut for Energi på Aalborg Universitet Erik Schaltz.

- Overordnet kan litiumbatteriets kapacitetstab opdeles i to dele. Den ene kaldes kalenderældning og dækker over, at batteriet bliver dårligere, når det efterlades ubrugt i længere tid, siger han.

Og det er også et af problemerne, som Anders Solberg Jensen peger på.

Hvis du har en mobiltelefon i en skuffe, som du ikke bruger til daglig, anbefaler han, at du finder den frem en gang imellem og tilslutter opladeren for at forlænge batteriets levetid eller sender mobilen til genbrug, såfremt den kan bruges igen.

- Den anden forringelse er forårsaget af almindelig brug og kaldes cyklusældning. Hver gang batteriet bliver af- og opladt, bliver det en lille smule dårligere, siger Erik Schaltz.

Selv om en mobiltelefon viser henholdsvis nul procent og 100 procent, sørger producenterne typisk for, at det teknisk ikke er muligt at aflade og oplade batteriet helt.

Men den begrænsning er ikke noget, man bemærker som forbruger, forklarer Erik Schaltz.

- I det omfang man kan overskue det i hverdagen, kan man selv med fordel forsøge at undgå, at batteriet bliver afladt til nul og opladt til 100 procent hele tiden, siger han.

Det er altså ikke godt for batteriet at ligge fuldt opladt med opladerstikket i hele natten. Det samme gælder for det store batteri i en elbil.

- Mange, inklusive mig selv, har den bærbare computer koblet til en dockingstation med batteriet 100 procent opladt hele dagen på arbejdet, og det er faktisk ikke så hensigtsmæssigt for batteriets levetid, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek