Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Jerusalem, 28/10/2023 - 10:57

Israels militær har soldater i felten i Gaza

Ifølge militærtalsmand arbejder Israel for Hamas' opløsning og at bringe gidsler tilbage.

Ohad Zwigenberg/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Der er stadig israelske soldater "i felten" i Gaza, hvor Israel har optrappet angreb.

Det siger militærtalsmand Daniel Hagari lørdag ifølge det britiske medie BBC.

Hagari bekræfter, at soldater gik ind i det nordlige Gaza i løbet af natten.

- Vi arbejder mod mål, som vi selv har sat, og som er blevet defineret for os: Hamas' opløsning, grænsesikkerhed og en national indsats for at få de bortførte tilbage, siger Hagari ifølge BBC.

Det er kendt, at Israel flere gange den seneste tid er gået ind i Gaza via landjorden. Det er uvist, hvor længe de seneste operationer på landjorden vil fortsætte. Israel har tidligere varslet, at en egentlig invasion kan være på vej på et tidspunkt.

De seneste angreb har ifølge det israelske militær ramt lederen af Hamas' luftvåben og flådestyrkerne. Det vil ifølge Israel føre til "en svagere fjende".

Den militante palæstinensiske bevægelse Hamas har ifølge nyhedsbureauet Reuters sagt, at gruppen er klar til at møde de israelske angreb med "fuld styrke".

Der har været meldinger om panik og uklarhed i Gaza under fredagens og lørdagens bombardementer fra Israel.

Et kommunikationsblackout skaber udfordringer for Gazas sundhedsvæsen og muligheder for at hjælpe civile, melder Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Den israelske militærtalsmand siger i forbindelse med opdateringen lørdag formiddag også, at lastbiler med nødhjælp vil kunne komme ind til området under "en udvidet humanitær indsats". Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Israel vil lade mad, vand og medicin komme ind i det sydlige Gaza. Det er uklart, om der er tale om yderligere nødhjælp via Rafah-overgangen mellem Egypten og Gaza, hvor et begrænset antal lastbiler allerede har fået lov at komme ind flere gange.

Hamas dræbte i et overraskelsesangreb 7. oktober ifølge Israel mindst 1400 mennesker i Israel.

Den militante islamistiske bevægelse tog desuden over 200 gidsler med tilbage til Gazastriben. Kun få er blevet løsladt.

Som modsvar har Israel udført omfattende bombardementer i Gaza.

Det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i Gaza har ifølge nyhedsbureauet AFP sagt, at mindst 7300 er blevet dræbt som følge af Israels modsvar.

/ritzau/

København, 28/10/2023 - 10:00

Efter historisk Vild med dans-sejr: Repræsentation virker

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kasper Fisker og Karina Frimodt fik selskab af skuespiller Jakob Fauerby i fredagens "Vild med dans", og trioen gik på gulvet med et budskab om mangfoldighed.

Fodbold mødte slowfox i fredagens udgave af "Vild med dans", og den kombination sikrede tidligere fodboldspiller Kasper Fisker og partner Karina Frimodt yderligere to uger i programmet.

Parret fik nemlig en fredning, da ingen blev stemt ud i programmet, der var dedikeret "Vild med dans'" 20-sæsoners jubilæum. Derimod fik parret med flest stemmer samlet set immunitet i næste udsendelse.

- Det er fantastisk, jubler Karina Frimodt og bliver suppleret af Kasper Fisker.

- Det er meget rørende. De andre fredage ved vi ikke, hvor vi har ligget henne. Men nu kan vi ligesom regne ud, at folk hjemme i stuerne - og dommerne også - var vilde med vores dans. Men vi havde også en joker med i forhold til Jakob Fauerby.

Parrene blev nemlig udvidet til en trio i anledning af jubilæumsafsnittet.

Kasper Fisker og Karina Frimodt fik selskab af skuespiller Jakob Fauerby, der vandt dansedysten tilbage i 2019 med Silas Holst - som det første par nogensinde af samme køn i hele verden.

- Den historie ville vi gerne tage endnu videre og kæmpe for, forklarer Kasper Fisker om trioens slowfox.

I dansen, som var koreograferet af Karina Frimodt, blev der eksperimenteret mellem kvinde- og mandeholdningen. Eller den førte fatning, som Jakob Fauerby venligt korrigerer Kasper Fisker.

- Kasper og jeg har talt en del om, at der også i fodbolden ikke altid har været plads til at være den, man er. Flere af Kaspers venner er homoseksuelle, LGBT+'ere. Jeg tror, at det, vi må konstatere, er, at repræsentation virker, siger Jakob Fauerby og fortsætter:

- Det, vi ser i fjernsynet, bliver en del af virkeligheden. Hvis det er okay for to mænd at danse inde i fjernsynet, så kan man også gøre det ude i verden.

Da Jakob Fauerby vandt "Vild med dans" med Silas Holst, byttede de også rundt på, hvem der førte, og hvem, der blev ført. Det forførte både dommere og seere, som sendte dem til tops i 2019.

- Jeg kan huske, at jeg sagde, da jeg vandt: "Min datter og hendes storebror ved nu, at de kan danse med hvem, de vil". Og det er jo faktisk blevet virkeligt, jubler Jakob Fauerby.

Kasper Fisker og Karina Frimodt - og Jakob Fauerby - lå i midten af feltet, efter dommerne havde givet deres karakterer. Men seernes stemmer sendte dem samlet set til tops i fredagens program.

Med det har de fået en fredning i næste uges "Vild med dans" og er derfor sikret yderligere to fredage i programmet.

Næste fredag er konkurrencen tilbage for de fem andre par.

Kasper Fisker og Karina Frimodt skal stadig på gulvet, men for underholdningen skyld.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/10/2023 - 08:00

Birthe fra Carmen Curlers: Universet svarede igen

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Maria Rossing nyder at være en fri fugl. Frihedsfølelsen opvejer tabet af tryghed, fortæller den Carmen Curlers-aktuelle skuespiller.

Efter 17 år som fastansat på Det Kongelige Teater i hjertet af København sagde skuespiller Maria Rossing for fire år siden op til fordel for et freelanceliv.

Det var et farvel til stedet, der havde dannet den trygge ramme om hendes arbejdsliv, siden hun blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2002.

- Jeg er enormt meget tryghedsnarkoman egentlig. Men så har jeg også en frihedslængsel. Så jeg har meget modsatrettede følelser. Det eksisterer ligesom side om side, siger Maria Rossing.

- Men jeg begyndte at længes efter selv at kunne vælge, hvor travlt jeg ville have - selv om jeg også var bange for, om jeg overhovedet kunne få noget at lave. Men universet svarede igen, da jeg sagde op, så det var rigtigt dejligt. Og jeg synes faktisk, at det går meget godt, siger den prisvindende skuespiller.

Maria Rossing kan netop nu ses i anden sæson af DR-dramaet "Carmen Curlers" i rollen som Birthe, der bestyrer fabrikken, som producerer den elektriske papillot.

Da hun kræver, at hendes portræt hænges op på væggen side om side med den øvrige ledelse, medfører de flere stjerner på skulderen endnu flere timer på fabrikken.

Selv om hun har forladt kødgryderne, venter de sædvanlige fuldtids-forpligtelser stadig, når hun får fri fra fabrikken: rengøring, madlavning og udmugning i det landbrug, hendes mand, spillet af Lars Ranthe, har.

- Jeg kan spejle mig enormt meget i det dilemma, der er i, at man lader sig opsluge af det, man laver, fordi man elsker det - man bliver enormt bekræftet og opfyldt af alt muligt godt, fortæller Maria Rossing.

- Det betyder jo også, at man har brugt de kræfter, når man kommer hjem til familien.

Men her stopper sammenligningen også, fortæller Maria Rossing, der er gift og har en søn med kollegaen Morten Suurballe.

- Som skuespiller er det jo en varieret kalender over året, og man har også pauser. Det er den variation, der gør, at jeg elsker det, lyder det fra Maria Rossing.

- Nogle gange tillader jeg mig selv at forsvinde ind i noget, fordi jeg ved, at der er luft på den anden side, hvor jeg så kan være derhjemme 100 procent.

- Jeg kan godt lide at stå over for en opgave, hvor jeg kan mærke, at jeg bliver urolig for, om jeg kan. Det synes jeg, er et sundhedstegn og fortæller mig noget om, at jeg på en eller anden måde skal betræde nye stier.

Det gjaldt også under optagelserne af anden sæson af "Carmen Curlers". Selv om det var et velkendt univers at vende tilbage til, tog manuskriptet en drejning, fortæller Maria Rossing.

- Der sker nogle ting, hvor jeg har tænkt: "Okay, det glæder jeg mig til. Det bliver spændende!", teaser hun.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00. Afsnittet er allerede tilgængeligt fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/10/2023 - 08:00

FAKTA: Hvad skal du kigge efter

Her er kokkeunderviserens og kogebogsforfatterens gode råd, hvis de skulle købe en airfryer:

* Vær opmærksom på watt: 1700 watt og opefter er en udmærket grundregel.

* Køb ikke for billigt: Pris og kvalitet går som oftest hånd i hånd. Det glæder også airfryere.

* Find dit behov: Hvor mange personer er I, hvor meget mad du skal lave, og hvor meget plads har du i dit køkken. Airfryere kommer i mange størrelser.

* Tænk over, hvor meget den fylder: Hvis ikke den står på køkkenbordet, så er det ikke sikkert, at du får den brugt.

Kilder: Britt Andersen og Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/10/2023 - 08:00

Hop med på airfryer-bølgen og lav nem og hurtig mad

Airfryere er populære som aldrig før. Men hvad er det, de kan og ikke kan? Her får du en kyndig opsummering af de eftertragtede køkkengadgets' muligheder.

Med en airfryer kan du lave mad stik imod Brødrene Prices anbefaling.

Uden rigeligt smør tilbereder den maden ved at lade varm luft cirkulere rundt.

En airfryer sammenlignes ofte med en frituregryde. Men i stedet for olie er det altså luft, der varmer maden op og skaber en sprød overflade.

Airfryeren er blevet enormt populær de senere år. Både på Pricerunner og Google Trends kan man se, at søgningerne er eksploderet. Og sidste år var airfryer det mest søgte tilbud blandt danskerne under Black Week.

Men hvad er det, den populære gadget kan? Og hvor kommer den til kort? Kogebogsforfatteren og kokkeunderviseren tager dig i hånden gennem det fagre nye airfryerland.

- Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har brugt min stegepande i de seks år, jeg har haft airfryer, fortæller Britt Andersen.

Hun er forfatter til flere bøger om mad med airfryer, hvor "Airfryer grundbogen" er den seneste i rækken. Hun driver desuden en madblog og en facebookside, der har over 200.000 følgere.

Ifølge hende er det kun fantasien, der sætter grænser. Airfryeren bruger Britt Andersen til både at stege, bage og opvarme mad. Det kan være alt fra lune boller til en flæskesteg.

Kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl kan også få øje på airfryerens potentiale.

- Den er jo smart, når man ikke skal lave så store portioner. Også miljømæssigt er det bedre i forhold til at varme en kæmpestor ovn op, siger han.

Britt Andersen er enig.

- Airfryeren er både hurtigere og billigere i strøm. Man behøver faktisk slet ikke at varme den op. Og derfor plejer jeg at sige, at den er cirka 20 procent hurtigere i tid, fortæller hun.

Kokkeunderviseren ser også airfryeren som et rigtig godt alternativ til mikroovnen, når du skal opvarme maden fra dagen før.

- I mikroovnen bliver maden let slasket og kedelig, men i airfryeren får du en genopfriskning af stegefladen, fordi det er luft og ikke mikrobølger, man arbejder med. Den varme luft bruner og karamelliserer nemlig overfladen, siger han.

Når du så har lavet maden, er der jo altid den trælse rengøring. Den er dejlig nem og bekvem med en airfryer, lyder det fra Britt Andersen.

- De fleste udtagelige dele tåler faktisk at komme i opvaskeren, siger hun.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl er airfryeren nemmere at rengøre end ovnen, fordi airfryerens bund har en teflonbelægning, som man kender fra stegepander.

- Vi kender alle sammen det med, at man har en ovn, der er fyldt med fedt alle steder, og så steger den ikke ens. Det kræver nogle krasse kemikalier at få den gjort ren.

Men inden du sælger alt i gamle køkkengrej, vil du måske også vide, hvad airfryeren ikke kan?

Både kokkeunderviseren og kogebogsforfatteren peger på størrelsen som airfryerens absolutte akilleshæl.

- Når man skal bage 30 boller, har man stadig brug for sin ovn, siger Britt Andersen.

Thomas Rønsch Toftdahl stemmer i.

- Den har heller ikke samme konveks, der giver ensartethed, som et stort ovnrum. Og jo mere ensartet stegning, der er på eksempelvis en steg, desto bedre er den. Der er airfryerens rum begrænset, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv