Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Istanbul, 31/03/2024 - 10:41

Istanbul er den store pris ved søndagens lokalvalg i Tyrkiet

Præsident Erdogan er opsat på, at hans parti genvinder "juvelen" Istanbul. Kan være vej til magten i Tyrkiet.

Emrah Gurel/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Millioner af tyrkere flokkes søndag ved valgstederne til lokalvalg.

Alles øjne er rettet mod Istanbul, landets største by, som præsident Recep Tayyip Erdogan er stærkt opsat på at genvinde, efter at hans parti sidst blev besejret her.

- Istanbul er juvelen, skatten og vort lands øjesten, sagde den 70-årige Erdogan under et valgmøde før lokalvalget.

Erdogans vej til magten i Tyrkiet gik via hjembyen Istanbul. Det var her, han blev valgt til borgmester i 1994. I den spraglede millionby, der er en korsvej mellem Europa og Asien.

Hans konservative og religiøse politiske allierede sad på magten i byen, indtil Ekrem Imamoglu fra Det Republikanske Folkeparti fravristede Erdogans parti magten for fem år siden.

Erdogan har ledet Tyrkiet i langt over to årtier. Han har blikket fast rettet mod Istanbul og har ført en intens kampagne for at genvinde byen med sine 16 millioner indbyggere.

- Hvem som vinder Istanbul vinder Tyrkiet, skal præsidenten have sagt engang. Det minder valgeksperten Erman Bakirci fra Konda Research om.

Erdogan har denne gang udpeget sin miljøminister, Murat Kurum, som sin borgmesterkandidat.

De seneste målinger viser, at Imamoglu har en lille føring.

Men valgeksperter maner til forsigtighed. Meningsmålinger i Tyrkiet har ofte ligget langt fra det endelige resultat.

Hvor meget Istanbul betyder, fik alle at se ved lokalvalget i 2019. Her blev den 52-årige Imamoglu udråbt som vinder. Hvorefter myndighederne kort efter annullerede resultatet.

Det betød blot, at Imamoglu vandt omvalget med en endnu større margin. Ikke mindst fordi han nu tydeligt fremstod som den samlende figur for landets splittede opposition.

Politiske kommentatorer siger, at hvis Imamoglu søndag genvinder posten som borgmester, så vil han blive topudfordrer til posten som Tyrkiets præsident ved valget i 2028.

Der er 61 millioner stemmeberettigede ved søndagens lokalvalg. De skal udpege kommunale forsamlinger i landets 81 provinser.

Valgene sker på baggrund af en meget høj tyrkisk inflation på 67 procent. Det rammer mange borgere hårdt på pengepungen.

De sidste valgsteder lukker klokken 16.00 dansk tid. De første prognoser ventes senere søndag.

/ritzau/AFP

København, 31/03/2024 - 08:00

Badehotellets hr. Weyse: Jeg hader at blive sat i bås

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Jens Jacob Tychsen har spillet meget tungt teater. Men det er i den lystfulde TV 2-serie "Badehotellet", at han har fået sit store folkelige gennembrud.

I store dele af de mere end forgangne ti år har Jens Jacob Tychsen fået farvet sit hår, plukket sine øjenbryn og trimmet sit skæg til rollen som den kongelige skuespiller Edward Weyse i "Badehotellet".

Men det er slut nu.

Efter ti sæsoner lukker serien definitivt.

- Det kan kun siges med et ord - mærkeligt. Det er meget, meget mærkeligt, lyder det eftertænksomt fra Jens Jacob Tychsen.

- Jeg ved ikke rigtigt, hvor jeg skal putte det hen. Det kan godt være, at det kommer til at tage noget tid at finde ud af, at vi ikke skal mødes igen og lave mere "Badehotellet".

Han er netop ved at gense nogle af afsnittene fra premieresæsonen helt tilbage fra 2013, fordi hans søn, Louis, er begyndt at se serien.

Det har sat afslutningen i perspektiv. Ti år er lang tid, som er gået hurtigt.

- Det er kommet helt af sig selv - jeg har intet at gøre med, at han lige pludselig har lyst til at se det, indskyder Jens Jacob Tychsen, inden han forsætter:

- Nu sidder min søn og hans mor og bruger det lidt som godnathistorie. Det gør, at jeg lige pludselig er blevet indlagt til at se noget af de første sæsoner, når Louis skal i seng.

- Så sent som i går sad jeg og tænkte: "Hvor er det mærkeligt, at vi har været i gang så længe" efter at have set nogle af de første afsnit, hvor man står toptrænet, ung og flot. Det er helt unikt.

Alligevel slipper den 48-årige skuespiller ikke Edward Weyse helt. Jens Jacob Tychsen holder nemlig musikalske foredrag om den uhyre populære seersucces.

Sideløbende med "Badehotellet" og de adskillige tegnefilm, han lægger stemme til, har Jens Jacob Tychsen kastet sig ud som entertainer, som han selv beskriver det.

- Jeg har ikke spillet teater i otte år, fordi jeg simpelthen gik død i det. Det var for hårdt. Jeg fik kvalme til sidst. Jeg fik simpelthen bare nok og stoppede det tog, der bare havde kørt i over 20 år, fortæller han.

- Lige pludselig gik det op for mig, at jeg jo fandeme lavede fire-fem forestillinger om året. Bare spillede og spillede og spillede og spillede … Til sidst tænkte jeg: "Stop, det går jo ikke. Jeg kan ikke følge med". Og det er sgu da heller ikke derfor, jeg har fået børn - for at være væk hver eneste aften.

Jens Jacob Tychsen blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1998 og debuterede samme år i musicalen "Les Misérables".

Han har stået på Det Kongelige Teater i København, og han har spillet klassiske stykker som "Erasmus Montanus", "Jean de France" og indtaget titelrollen i "Hamlet" for bare at nævne et udpluk af hans omfangsrige repertoire på de skrå brædder.

- Jeg mistede simpelthen interessen for det, sådan så jeg hverken kunne tænke eller se teater mere, siger Jens Jacob Tychsen.

- Hver eneste gang der kom et teatertilbud, rystede alt nærmest på mig. Men nu er der måske langsomt ved at dukke en lille lyst op igen.

De tunge klassiske stykker står i skærende kontrast til "Badehotellet", som Jens Jacob Tychsen er blevet kendt for i den brede offentlighed.

- Det er jo sådan, det er blevet, og det er så åndssvagt i mit hoved: Før "Badehotellet" fik jeg at vide, at når man talte om mig i branchen, var det sådan: "ham den meget seriøse, dramatiske kongelige skuespiller", siger han.

- Og så pludselig, fordi man har været med i den her prut af en serie om et lille hotel i Nordjylland, er man pludselig blevet komedieskuespiller. Det er pisseirriterende, for jeg hader at blive sat i bås.

Det er i høj grad lykkedes ham at undgå på teatret, fortæller han.

Jens Jacob Tychsen nyder både komedien og tragedien, understreger han, men ikke enten eller.

Han har da haft dramaroller på skærmen inden "Badehotellet". Hans første rolle på tv var til seriemorderen kaldet "Indianeren" i DR-hittet "Rejseholdet". Derudover har Jens Jacob Tychsen også medvirket i "Forbrydelsen" og "Borgen" - to af DR's andre store søndagssatsninger.

Men "Badehotellet" har været altoverskyggende i forhold til.

- Jeg har virkelig, virkelig meget lyst til at få fat i det tunge drama igen eller noget, hvor der er skruet helt ned. Men spørgsmålet er, om jeg får lov til det, siger Jens Jacob Tychsen.

- Branchen lader sig også lidt farve: "Nå, så er han i komediekassen", når man kommer på tv og får sat et markant aftryk eller på den måde går ind i hjerterne på folk, som "Badehotellet" har.

- Så hvis der skal laves en ny "Far til fire", "Min søsters børn" eller andet, ringer de til mig, og så må jeg bare sige: "Nej, det har jeg ikke lyst til".

Jens Jacob Tychsen har dog holdt fast i hr. Weyse i samtlige ti sæsoner, også selv om han undervejs overvejede et par gange, om han skulle stoppe.

Især i begyndelsen, hvor den blev haglet ned af anmelderne og endnu ikke havde tryllebundet seerne.

- Da vi nåede anden sæson, satte nogle af os sig sammen: "Skal vi fortsætte eller tage halen mellem benene og løbe skrigende bort?", siger han og fortsætter:

- Men der var vi gode til at holde hinanden fast og sige: "Nu gennemfører vi kraftedeme og giver den gas. Og så tror vi på det. Nu laver vi dansk lystspil år 2013".

- Det kunne være gået grueligt galt, hvis publikum også havde sagt: "Ej, den går ikke". Men vi holdt fast, og det kunne jo betale sig.

Det kan godt være, at der stadig ikke i høj sol over anmeldelserne, men "Badehotellet" hitter blandt seerne.

Serien har slået seerrekorder og har vundet adskillige publikumsbestemte priser. Jens Jacob Tychsen har selv et trofæ stående derhjemme fra Svend Prisen i 2022 for sin rolle som Edward Weyse.

- Jeg er sådan en "lonesome rider", så det tager mig altid lang tid at opfatte ting, fordi jeg ikke deltager i rød løber-arrangementer og går til biografpremierer og sådan noget. Så jeg havde nærmest ikke rigtigt oplevet seerne indtil min første optræden som entertainer for syv-otte år siden.

- Jeg tænkte, at der ikke ville komme nogen. Men det gjorde der. Lige pludselig opdagede jeg, at folk var helt vilde med "Badehotellet". De elsker den jo.

"Badehotellet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play hver søndag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/03/2024 - 17:49

Dansk grandprixvinder opfordrer til våbenhvile i Israel-krig

Flere Eurovision-deltagere ønsker en øjeblikkelig våbenhvile mellem Israel og Hamas, lyder det på Instagram.

Krigen mellem Israel og Hamas har allerede sat sine dybe spor i optakten til årets Eurovision, og det fortsætter den med at gøre lørdag.

Her kommer en række deltagere med en fælles udtalelse, hvori de opfordrer til våbenhvile og fred. Det gælder blandt andre vinderen af det danske melodigrandprix, Saba.

- I lyset af den nuværende situation i de besatte palæstinensiske områder, især i Gaza samt i Israel, føler vi os ikke tilpasse ved at tie, lyder det i et opslag på Instagram.

- Det er vigtigt for os at være solidariske med de undertrykte og at kommunikere et ønske om fred, en øjeblikkelig og varig våbenhvile samt en sikker tilbagevenden for alle gidsler, lyder det i opslaget.

Blandt underskriverne er også Eurovision-deltagere fra Norge, Schweiz og Irland.

- Vi er imod alle former for had, det gælder også antisemitisme og islamofobi. Vi tror fuldt og fast på musikkens forenende kraft, der gør det muligt for folk at overkomme forskelligheder, lyder det videre.

Det er især Israels deltagelse, som har været med til at skabe splittelse og protester.

Derudover vurderede European Broadcasting Union (EBU), der står bag Eurovision, at landets sangen var for politisk.

Derfor var det nødvendigt med en ændring af sangen "Hurricane", inden landet fik endeligt grønt lys.

"Hurricane" hed oprindeligt "October Rain", og heri blev der ifølge EBU flere gange henvist til Hamas' angreb på Israel 7. oktober.

Sangen indeholdt blandt andet linjer som "Der er intet luft tilbage at indånde" og "De var alle gode børn, hvert og et af dem".

Herhjemme oplevede flere deltagere i det danske grandprix et enormt pres i forhold til at tage stilling til krigen mellem Israel og Hamas på grund af Israels deltagelse i det internationale melodigrandprix.

Selv om Saba har valgt at deltage i Eurovision, er hun stadig mærket af konflikten i Mellemøsten. Det sagde hun i februar.

- Glæden blegner i skyggen af situationen i Mellemøsten og de frygtelige ting, som sker i Gaza. Jeg deler fortvivlelsen og sorgen, og jeg prøver så godt som muligt at navigere i den ulykkelige situation, lød det da.

Årets udgave af Eurovision afvikles mellem 7. og 11. maj i Malmø.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/03/2024 - 08:00

FAKTA: Praktiske tips til køkkenindretningen

* Du bør sørge for, at højden på bordpladen passer til dig og andre, der skal bruge køkkenet. En god tommelfingerregel er at dele din højde med to og lægge fem centimeter til for at finde den ideelle bordhøjde.

* Placer køkkenredskaber og andet udstyr der, hvor de skal bruges.

* Sørg også for, at gulvet ikke bliver for glat, når det er vådt.

* Vægge ved kogeplads og over køkkenbord skal kunne tåle fedt, vand og hyppig rengøring.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 31/03/2024 - 08:00

Kok: Indret dit køkken så det indbyder til samvær

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

For kok og restaurantejer Marcus Thomey hører funktionalisme og effektivitet arbejdslivet til, mens han i hjemmekøkkenet sætter hygge i højsædet.

Samvær trumfer smarte løsninger, når det gælder den optimale indretning af hjemmekøkkenet.

Det mener den professionelle kok Marcus Thomey, som driver restauranten Camino, der ligger i Kødbyen i København.

- På arbejdet handler det om at eksekvere mad, og der skal alt i køkkenet være stillet helt rigtigt op, så jeg ikke går et eneste skridt for langt for at få fat i det, jeg skal bruge, siger han og fortsætter:

- Men i mit eget køkken handler det i langt højere grad om at skabe rammer for dejlige oplevelser mellem mennesker.

Derfor vil Marcus Thomey altid prioritere siddepladser helt tæt på madlavningen.

- Et køkken uden siddepladser er uattraktivt for mig. Jeg lever af at lave mad til andre, så når jeg endelig har fri og skal lave mad, er det vigtigt for mig, at processen foregår i selskab med min kæreste, venner eller familie.

For at gøre sit køkken så åbent og inkluderende som muligt har han væltet en væg derhjemme og placeret et komfur midt i det hele.

- Hele min spisestue går i et med køkkenet. Lige meget hvor jeg står og laver mad, har jeg udsyn til hele min lejlighed og alle mine potentielle gæster.

Ønsker du at prioritere funktionalisme i dit køkken, er der ifølge Marcus Thomey flere ting, du kan overføre fra det professionelle køkken til dit eget hjem.

- Her tænker jeg især på de småting, der kan irritere helt vildt. For eksempel vasker man hænder konstant, når man laver mad. Derfor er det en fordel at have håndvasken helt tæt på den arbejdsstation, hvor du står og snitter og hakker, siger han.

I det hele taget tænker man i professionelle køkkener altid over, hvordan man kan minimere antallet af skridt i arbejdsprocessen.

- Har du en opvaskemaskine er det også smartest at placere den, så placeringen passer med, om du er højre- eller venstrehåndet, så du skal bevæge dig mindst muligt, når du kommer service ned i den, lyder det fra Marcus Thomey.

I hans eget hjemmekøkken spiller netop opvaskemaskinen en særlig vigtig rolle.

- Jeg vil anbefale alle at købe en stor opvaskemaskine. På den måde sikrer man, at man bruger mindst mulig tid på at rydde op i sit køkken og mest mulig tid på det sociale.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek