Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Taiwan, 11/06/2023 - 09:07

Kinesiske kampfly krydser igen taiwansk grænse

Det er nu anden gang på under en uge, at det sker. I torsdags var det dog 37 kinesiske kampfly mod ti søndag.

Ng Han Guan/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

10 kinesiske kampfly har overfløjet grænsedragningen i Taiwanstrædet søndag.

Det oplyser det taiwanske forsvarsministerium.

Taiwans flyvevåben svarede igen ved at sende egne kampfly i luften.

Også fire kinesiske krigsskibe blev spottet i deres patruljering.

Det er nu anden gang på under en uge, at Taiwan har meldt ud om ny kinesisk militæraktivitet.

I torsdags fløj 37 kinesiske kampfly ind i den selvstyrende ø's luftforsvarsrum.

Kina anser Taiwan som værende en del af landet og mener, at øen skal regeres fra Beijing.

Taiwan, der har et veludviklet demokrati, afviser kategorisk, at den selvstyrende ø skal regeres af Kina.

Da den daværende formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, i august sidste år besøgte Taiwan, gennemførte Kina storstilede krigsøvelser rundt om øen.

Også efter Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, besøgte USA tilbage i april var spændingerne på et højt plan.

Kinas militær igangsatte en tre dage lang militærøvelse omkring Taiwan.

Dengang krydsede 42 militærfly og otte skibe den grænsen i Taiwanstrædet.

Det amerikanske medie The Washington Post har tidligere fået fat i dokumenter fra lækagen af amerikanske efterretninger.

De viser ifølge mediet, at det er Taiwans egen vurdering, at landets luftforsvar ikke vil være i stand til nøjagtigt at kunne opfange missilaffyringer fra Kina.

Overordnet set er vurderingen, at Kina vil have en langt bedre mulighed for hurtigt at etablere kontrol med luftrummet, end Rusland viste sig at have i Ukraine.

Validiteten af dokumenterne er ikke blevet bekræftet.

/ritzau/Reuters

København, 11/06/2023 - 08:00

Stolt far: TV 2-vært har vænnet sig til sin nye rolle

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I august blev journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud far til en datter, og han tænker over, hvilken far han vil være. Søndag den 11. juni fylder han 40 år.

Hans rejse gennem livet har været præget af mod, personlige kampe og selverkendelse, og hele Danmark har haft mulighed for at følge hans livshistorie.

I 2016 sprang Abdel Aziz Mahmoud ud som homoseksuel på landsdækkende tv i DR2-programmet "Familien fra Lærkevej", der følger ham og hans dansk-palæstinensiske familie.

Den kendte journalist, der siden 2019 har været vært på TV 2's talkshow "Go' aften Live", fylder 40 år søndag den 11. juni.

I august blev han, hans mand, Andreas Gylling Æbelø, og deres veninde Anne Gregersen forældre til datteren Ava.

- Vi føler os heldige. Jeg ser meget positivt på alle de ting, der gør os lidt anderledes i forhold til en mere traditionelt opbygget familie. Vi er flere om ansvaret, pasningen, økonomien og alt det praktiske, siger han.

Det har overrasket ham, hvor meget personlighed et barn kan have allerede fra starten, og hvor svært det kan være at planlægge eller forestille sig barnets behov, før det opstår.

- Vi er tre forældre og indstillet på at være fleksible og tage en uge ad gangen. Men det skal være ud fra barnets præmisser, siger han.

Efter at han er blevet far, har han indarbejdet flere faste rutiner i sit liv. For eksempel står han op og går i seng på næsten samme tidspunkter hver dag.

- Tidligere har vi følt os lidt friere og spontane og nærmest gjort, hvad der passede os. Men jeg må sige, at jeg værdsætter denne nye struktur i mit liv, siger han.

Han tænker over, hvilken far han gerne vil være, og hvilken far han selv har haft. Familien har altid betydet meget for ham.

- Min far har rykket sig og udfordret sig selv mere end nogen anden forælder, jeg kender, i det danske samfund, siger han og tilføjer:

- Han har tilladt sig selv at komme i tvivl og ladt sine børn opdrage på ham.

Og det vil ikke overraske Abdel Aziz Mahmoud, hvis hans datter kommer til at pege på nogle områder, hvor han selv har været lidt forstokket, og lære ham noget nyt, når hun bliver ældre.

- Mine forældre er blevet udfordret på både min seksualitet og på det at blive dansk, siger han og fortsætter:

- Altså hvor meget man skulle afgive af det, som man kom fra, for at tilpasse sig det nye. Det har ikke været lige til.

Hans mor har også haft en afgørende betydning for, hvem han er i dag. I et radiointerview sagde hun noget, som faktisk overraskede ham.

- Hun sagde: "Jeg har ikke altid ret. Mine børn har også ret nogle gange".

Hans mor har også sagt om ham, at han måske aldrig rigtig har været barn.

For som den ældste søn i familien har Abdel Aziz Mahmoud altid haft et stort ansvar. Han har tre yngre søskende.

- Jeg har haft lidt en rolle som den tredje forælder. Det er den førstefødtes lod, siger han og nævner, at han har skullet hjælpe sine forældre med både det danske sprog og kulturen.

I den rolle har han hele tiden haft alarmklokkerne ude og fjernet en masse forhindringer for både sine forældre og søskende.

- Men jeg kan godt mærke, at jeg skal til at skrue lidt ned og komme ud af rollen. Jeg skal vænne mig til ikke at give en masse råd til mine søskende, som de ikke selv har spurgt om, siger han.

Han har altid været der for sin familie, og hans familie har været der for ham.

- Når jeg tænker på mit liv, er jeg utrolig stolt af den familie, jeg er en del af, siger han.

- Både den, der har skabt mig, og den, som jeg selv er ved at skabe. Jeg tænker ofte på dem begge.

Nu hvor Abdel Aziz Mahmoud fylder 40 år, hvad ville han så gerne sige til sit yngre jeg, der lige er blevet student fra gymnasiet, hvis han havde muligheden?

- Jeg bliver helt rørt nu, siger han og holder en pause.

Både hans stemme og blik afslører, at det her er noget, som kommer tæt på.

- Hvis 40-årige Abdel havde en tidsmaskine og kunne sige noget til 18-årige Abdel, ville jeg sige: "Du ser sgu bedre ud, end du nogensinde har gjort".

Han ler lidt med blanke øjne og tager en dyb indånding.

- Jeg ville nok også fortælle ham, at han skal elske sig selv, siger han.

- Vær ærlig over for din familie og dine venner tidligere. Lad være med at bruge så mange kræfter på at være en anden end den, du er.

/ritzau/

Læs Mere >>

Aarhus, 10/06/2023 - 14:15

DR hædrer forfatter: Jeg er helt rundt på gulvet

DR Romanklubberne har afgjort, at Keld Conradsen skal være årets modtager af DR Romanprisen for "Byen og havet". Med prisen følger 25.000 kroner.

Forfatteren Keld Conradsen, der ved siden af skriveriet er underviser, har fået topkarakterer af DR's romanklubber.

De hædrer ham med DR Romanprisen for værket "Byen og havet". Foruden æren og prisen medfølger 25.000 kroner.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

Keld Conradsen havde forud for prisuddelingen lørdag fået overbragt nyheden om, at han var årets prismodtager.

- Prøv lige og vent, jeg er helt rundt på gulvet, lød vinderreaktionen fra Keld Conradsen ifølge DR.

- Jeg er glad og stolt og en lille smule overvældet. Jeg har lige siddet og rettet eksamensopgaver – jeg skal have eksamen i næste uge, og så ringer du. Så det er sådan lidt ... noget andet ... Det bliver en god dag. Tak for det.

Keld Conradsen debuterede med romanen "Småfisk og guldmakreller" i 2003. To år senere blev han kandidat i filosofi fra Aarhus Universitet, hvor han også har en kandidatgrad i geologi. I dag underviser Keld Conradsen i geografi på læreruddannelsen i Aarhus, når han ikke skriver romaner.

For sin seneste roman har han nu vundet DR Romanprisen.

"Byen og havet" handler om venskab, om at erindre, om at tage ansvar og om en akademisk skandale, lyder det.

I romanen bevæger historiens jegfortæller sig i tankerne tilbage til 1980'ernes Aarhus for at finde ud af, hvorfor hans ven pludselig forsvandt dengang. Fortiden trænger sig på, da jegfortælleren får en gammel papkasse med breve og dokumenter, lyder det om handlingen.

I 2005 indledte DR et samarbejde med Biblioteksstyrelsen om dannelsen af DR Romanklubberne på biblioteker landet over. Klubberne diskuterer hver måned fra december til maj seks udvalgte romaner.

Disse bøger er kandidater til DR Romanprisen. Årets kandidater blev udgjort af Dorrit Willumsens "Tjeneren og hans søster", "Pigedyr" af Cecilie Lind, Kristian Himmelstrups "Pio", Michael Holbeks "Strøm" og Lea Marie Løppenthins "Livet går over sine bredder".

Keld Conradsens "Byen og havet" snuppede sejren, efter at hver af DR Romanklubberne havde lavet en top tre-liste over deres favoritter, som DR har gjort resultatet op af.

Det er 25. gang, at DR Romanprisen er blevet uddelt. I år løb prisfesten af stablen i Dokk1 i Aarhus og blev sendt live på P1 og DR Lyd med journalist og tilrettelægger Mette Willumsen som vært.

Prisen hed Radioens Romanpris, da den blev lanceret i 1999. Senere fik den navnet P2 Romanprisen. Siden 2014 er den blevet uddelt live på P1 under titlen DR Romanprisen.

Tidligere er prisen blandt andre gået til Morten Pape og Maren Uthaug.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/06/2023 - 08:00

FAKTA: Husk samlereglerne

* I offentligt ejede skove må du som hovedregel indsamle overalt, mens du i de private skove kun må tage det, som du kan nå fra vej og sti.

* Bær og frugt må i begrænset omfang samles til privat brug overalt i statens skove og naturområder. Som tommelfingerregel må du samle en mængde, der kan være i en bærepose.

* Du må i begrænset omfang gerne samle grene, kviste og løv, der ligger på skovbunden til privat brug.

* I offentligt ejede skove må du klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 meter høje. Det gælder dog ikke i privatejede skove.

Kilde: Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/06/2023 - 08:00

Skovens kylling og skivekamille: Dette kan du sanke om sommeren

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Om du er til at sylte eller salte, til saft eller stegning, har naturen masser af ingredienser at byde på i sommermånederne.

Bring sommerens frodighed ind i køkkenet med en sanketur i det fri.

For juni og juli byder på et væld af godter, hvis blot du har øjnene på stilke.

1) Find ananas i haven.

Du behøver ikke tage langt ud i naturen for at fylde kurven. På en grøn plet i byen eller i din egen have kan du måske finde planten skivekamille.

- Den ligner lidt almindelig kamille, men den kan kendes på, at den mangler de hvide kronblade. Den er superunik i duft og smag. Hvis du klemmer blomsterhovedet, dufter det voldsomt af ananas, siger Nina Christensen, der er madformidler og medstifter af hjemmesiden sanketure.dk.

Ananasaromaen gør skivekamillen oplagt til at lave lemonade af, mener hun.

- Blend et bundt sammen med sukker, bland op med vand, tilføj citron, og så rører du rundt, indtil sukkeret er opløst. Det får en flot grøn farve og en meget sød smag.

2) Kapers fra stranden.

Kok og køkkenchef Bjarke Jeppesen fra restauranten Treetop i Vejle sanker meget med henblik på at sylte, fermentere og hengemme.

Han foreslår, at du i juli tager en tur på stranden og plukker strandkålens frø, der minder om kapers.

- Jeg laver dem som almindelige kapers. Først skal de saltes, og så lægger jeg dem i en syltelage for at trække, fortæller han.

Både saltning og syltning virker bedst, hvis du lader processen stå på i 14 dages tid eller længere.

- De kan godt spises før, men de bliver lækrest, hvis du venter, siger køkkenchefen, der selv bruger strandkålskapers til fiskeretter og små snacks.

3) Hjemmelavede oliven.

Selv om vi skal hen mod slutningen af juli, før stenfrugter som blommer og kirsebær begynder at modne, kan du godt tage forskud på glæderne. Du kan nemlig sylte de umodne stenfrugter og lave din egen pendant til oliven.

Ligesom med strandkålskapers putter du dem i syltelage, som du lader stå i to-tre uger eller endnu længere.

- De umodne blommer rummer en masse syre og bitterhed, ligesom oliven gør. Når du sylter dem, bliver de blødere i teksturen, og på den måde kan man lave sine egne oliven, siger Bjarke Jeppesen.

Er du mere til det søde køkken, kan du blot vente, til blommerne og mirabellerne er plukkeklar i juli og august og lave saft af dem, foreslår Nina Christensen.

- Købe-saftevand kan slet ikke følge med her. Det bliver virkelig en dyb og lækker smag, siger hun.

Pluk en god portion, og fylde dem i en gryde med en lille smule vand i bunden. lad det varme op på middelvarme, så blommerne smider noget væske. Når de er dækket af væde, hælder du sukker over og koger op.

- Til sidst sier du det, og så har du en helt fantastisk koncentreret blommesaft, som skal fortyndes med vand, når du serverer den, siger Nina Christensen.

4) Spot klumper af kylling på træerne.

Tager du en tur i skoven i juli, kan du være heldig at støde på svolvpore-svampen Den er gul eller orange i farven og gror ofte på løvtræer tæt på vand – for eksempel en sø.

- De sidder altid i en stor klump ud af træet og er på den måde ikke til at tage fejl af, fortæller Nina Christensen.

Svolvporesvampen har en tekstur, der minder om en kyllingefilet, og derfor kaldes den også skovens kylling.

- Derfor er det oplagt at lave nuggets af den, fordi du virkelig kan få den der kyllingekonsistens, siger hun.

Det gør du ved at skære svampen i aflange stykker, som du vender i æg og rasp, hvorpå du steger dem i smør eller olie.

- Men husk godt med salt, for svampen smager ikke af kylling, men mere af champignon, så der skal noget krydderi til, påpeger Nina Christensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv