Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/06/2023 - 10:59

Københavns Lufthavn forventer ti ud af ti rejsende tilbage i 2024

Ni ud af ti rejsende er tilbage i Københavns Lufthavn. Kommerciel direktør forventer at nå 2019-niveau i 2024.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

I maj var der 2,4 millioner passagerer gennem terminalerne i Københavns Lufthavn.

Det fremgår af trafiktal, som lufthavnen har offentliggjort tirsdag.

Det svarer til ni ud af ti af de rejsende i maj 2019, der er det sidste normale år, inden corona lammede store dele af luftfartsbranchen.

Dermed har lufthavnen taget endnu et skridt i retning af det tidligere trafikniveau.

Men Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, forventer, at kalenderen skal vise 2024, før passagertallet kommer helt tilbage på det tidligere niveau.

- Vi forventer, at det kommer tilbage. Der er selvfølgelig noget, i forhold til at rejse over russisk luftrum, som har ændret sig i takt med krigen i Ukraine. Men ellers forventer vi, at også de kinesiske rejsende vil vende tilbage, siger han.

Særligt destinationer i Europa er populære i øjeblikket. Som ofte før er London den klart mest fortrukne destination blandt passagererne.

Herefter kommer de skandinaviske hovedstæder Oslo og Stockholm.

- Der er meget travlt på al flytrafik til Europa. Der er også stor trafik til Nordamerika. Men der, hvor vi fortsat mangler lidt, er Asien. Det vil sige primært til Kina, før vi kommer tilbage til det, vi så før corona, siger han.

Maj var præget af en række helligdage, som gav gode forhold for en lidt længere weekendrejse. Det bidrog også til årets hidtil største rejsedag søndag 21. maj - søndagen efter Kristi himmelfart.

Her rejste 96.000 passagerer gennem den danske lufthavn.

Man skal helt tilbage til oktober 2019 for at finde en rejsedag, der kan matche. Her var der lige over 100.000 passagerer gennem lufthavnen.

Det har Københavns Lufthavns kommunikationsafdeling tidligere oplyst til Ritzau.

I løbet af maj blev omkring 900.000 passagerer påvirket af forsinkelser i Københavns Lufthavn. I april var det godt en million.

Det skyldtes blandt andet mangel på flyveledere i det statsejede selskab Naviair, der styrer flytrafikken i det danske luftrum.

Københavns Lufthavn har tidligere udtrykt bekymring for, at forsinkelserne kan fortsætte ind i sommermånederne.

Lufthavnen forventer, at 7,5 millioner rejsende vil passere gennem Københavns Lufthavn i løbet af juni, juli og august, fortæller Peter Krogsgaard.

I sommeren 2022 rejste 7 millioner passagerer gennem lufthavnen i løbet af de tre sommermåneder.

/ritzau/

London, 13/06/2023 - 10:57

Beatles vil udgive ny sang med hjælp fra kunstig intelligens

En ufærdig John Lennon-sang fra 1978 menes at være grundlaget for en ny Beatles-udgivelse, der ventes i år.

Et af de bedst sælgende bands i musikhistorien, den britiske gruppe The Beatles, har tilsyneladende ny musik på trapperne.

Det skriver det britiske medie BBC.

Beatles-frontmanden Paul McCartney har afsløret, at det ved hjælp af kunstig intelligens er lykkedes at færdiggøre "den sidste Beatles-udgivelse".

- Vi har lige færdiggjort den, og den bliver udgivet i år, siger 80-årige McCartney i et radioprogram på BBC's Radio 4.

Han afslører ikke nogen titel på den ventede udgivelse.

Ifølge BBC er der dog formentlig tale om en ufærdig John Lennon-komposition fra 1978 ved navn "Now And Then". Der har også tidligere - i 1995 - været planer om at få færdiggjort sangen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/06/2023 - 09:26

FAKTA: Tv-interviews med markante danskere gemmes for eftertiden

Bent Fabricius-Bjerre var den første til at medvirke i "Det sidste ord". Lørdag er det Peter Belli.

I programserien "Det sidste ord" interviewer journalist Mikael Bertelsen en række store danske personligheder.

Aftalen med de medvirkende er, at programmet først må blive vist efter deres død.

Den første udgave af programmet blev vist i 2020. Her tonede en af landets mest markante komponister, Bent Fabricius-Bjerre, frem på skærmen.

Også interview med tidligere minister og overborgmester Ritt Bjerregaard, musiker Povl Dissing, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og forfatter og journalist Lise Nørgaard har været sendt.

Lørdag 17. juni er det entertainer og sanger Peter Bellis sidste interview, der bliver sendt. Han døde 8. juni.

Læs mere om programmet her:

* I 2019 indgik Det Kgl. Bibliotek en aftale med journalist Mikael Bertelsen og TV 2 om at bevare en række samtaler med markante danskere.

* De medvirkende skal indgå en aftale med alle parter om, at samtalen først må vises efter hovedpersonens død.

* Programmet blev vist først gang i 2020. Her var det komponist og musiker Bent Fabricius-Bjerre, som medvirkede. Han blev 95 år.

* I slutningen af juni viste TV 2 anden del af programserien. Her var det tidligere udenrigsminister og formand for Venstre Uffe Ellemann-Jensen, som tonede frem på danskernes tv.

* Tredje afsnit i serien var med musikeren Povl Dissing i hovedrollen. Programmet blevet vist 30. juli 2022.

* 8. januar 2023 blev et interview med forfatter og journalist Lise Nørgaard sendt.

* Politiker Ritt Bjerregaard gik bort i slutningen af januar 2023. TV 2 viste "Det sidste ord" med den tidligere minister 5. februar.

* Programmerne varer 50 minutter. De klippes sammen til den længde ud fra en længere samtale.

* Der vil være mere materiale om de enkelte personer, som kan tilgås i fremtiden, fordi biblioteket vil ligge inde med hele optagelsen. Det er dog først muligt at tilgå det 20 år efter personens død.

Kilder: Det Kgl. Bibliotek og TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/06/2023 - 08:00

FAKTA: Økonomisk kompensation ved aflysninger

I visse situationer har du ret til økonomisk kompensation, hvis dit fly bliver aflyst mindre end 14 dage før afrejse. Størrelsen på kompensationen afhænger af, hvor langt du skulle have fløjet. Du har ret til:

* 250 euro for alle flyvninger op til 1500 kilometer.

* 400 euro for flyvninger over 1500 kilometer inden for EU, og for alle andre flyvninger mellem 1500 og 3500 kilometer.

* 600 euro for alle flyvninger, der ikke falder under de to første.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/06/2023 - 08:00

Rejs på sommerferie med ro i maven og økonomisk overskud

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

At drage på sommerferie er ikke uden bekymringer. Få råd om, hvordan du kommer bedst muligt afsted.

Hvis du som mange andre danskere søger mod sydligere himmelstrøg i sommerferien, ved du også godt, at mange ting kan gå galt på sådan en tur.

Foruden badeshorts og solcreme kan det derfor være en god idé at pakke tasken med gode råd også.

1) Book i god tid.

Et af de steder, hvor du kan spare flest penge, er ved at booke rejsen i god tid, fortæller Flemming Lundberg Poulsen, der er chefredaktør for branchesitet FinalCall.travel.

- Rigtig mange danskere har allerede booket fly og hotel, og når der samtidig er begrænset kapacitet, bør man ikke lurepasse for at se, om der kommer billige billetter kort inden ferien.

- Som udgangspunkt bliver ruteflyene blot dyrere – og ved charterrejser, som der er stor rift om, skal du være heldig.

Der er også penge at hente ved at være fleksibel med afrejsetidspunktet, lyder det. Uden for højsæsonen vil billetten naturligvis være billigst.

- Derudover er det en god idé at holde øje med flyselskabernes nyhedsbreve, hvori der kan være gode tilbud, og hvor du skal slå hurtigt til, siger han.

2) Køb flybilletter via et flyselskab.

Når du så køber flybilletten, er det ikke helt ligegyldigt, hvor du gør det fra.

- Hvis du løber ind i, at dit fly bliver aflyst eller forsinket, står du væsentligt bedre, hvis du har bestilt direkte via flyselskabet, siger Flemming Lundberg Poulsen.

- Hvis du derimod har booket via en anden udbyder, kan det blive markant sværere at få refunderet sine penge eller modtage kompensation.

Derudover bør du ifølge Flemming Lundberg Hansen booke en sammenhængende rejse, hvis du skal med flere fly til din destination.

- Ellers kan du ikke få pengene retur, hvis du misser det andet fly på rejsen – også selv om flyselskabet er skyld i en eventuel forsinkelse.

3) Betal med kreditkort.

Ifølge afdelingsdirektør for kort og betalinger i Spar Nord Jesper Dammand er det ikke helt ligegyldigt, hvilken betalingsmetode du bruger, når du køber hotel og fly.

- Skulle der ske noget uventet, hvor du har krav på at få dine penge retur, er det ofte nemmere med et internationalt betalingskort som Visa eller Mastercard på forudbetalte ydelser, siger han.

Står du og skal leje en bil på ferien, er et godt råd at have tjekket op på din forbrugsgrænse inden.

- Er flybilletter, hoteller og andet købt på kreditkortet inden for en periode på 30 dage, risikerer du nemlig at overstige grænsen, siger Jesper Dammand.

4) Få tjek på forsikringer.

Løber ferien ikke efter planen, er det rart at have styr på forsikringerne.

- Tjek derfor efter, om du er dækket af en rejseforsikring og eventuelt afbestillingsforsikring. Nogle kreditkort kommer desuden med en rejseforsikring, så det er værd at se efter, om det gælder for dit betalingskort, fortæller Jesper Dammand.

5) Bered dig på mulige forsinkelser.

Som rejsende kan du løbe ind i forsinkelser - denne gang relateret til flyvelederkonflikten, lyder det fra Flemming Lundberg Poulsen.

- Den store mangel på flyveledere kommer med al sandsynlighed til også at påvirke sommerens flyrejser til og fra Københavns Lufthavn – og selv om det altid er vigtigt at læse betingelserne i rejsedokumenterne, gælder det især for de rejsende, som letter og lander i København, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv