Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Paris, 24/02/2024 - 10:57

Landmænd stormer dyrskue i Paris og kræver Macrons afgang

I hjælper ikke jeres kolleger ved at smadre ting, svarer Frankrigs præsident, der skulle besøge dyrskue.

Stephanie Lecocq/Reuters

Af: /ritzau/

En gruppe vrede franske landmænd har lørdag formiddag stormet en dyrskueplads i Paris, som præsident Emmanuel Macron skulle besøge kort efter.

Bønderne er vrede over det, de betragter som høje leveomkostninger og skrappe miljøkrav.

Indenfor blev de mødt af en talstærk politistyrke.

Demonstranterne buhede og råbte slagord om at få afsat Macron.

- Dette er vores hjem, råbte de, mens urobetjente fra politistyrken CRS forsøgte at holde dem tilbage.

Der var enkelte sammenstød med politiet. Mindst en blev anholdt, oplyser et øjenvidne.

Macron selv var til morgenmad med ledere fra landmændenes organisationer, og han skulle senere bevæge sig gennem dyrskuepladsen ved Porte de Versailles.

- Jeg vil sige dette til alle landmænd: I hjælper ikke nogen af jeres kolleger ved at smadre boder. I hjælper ikke nogen af jeres kolleger ved at gøre det umuligt at holde dyrskuet og på den måde skræmme familier fra at komme, siger Macron efter sit møde med organisationerne.

/ritzau/Reuters

Berlin, 24/02/2024 - 08:00

Der er drysset dansk stjernestøv over årets Berlinale

Liesa Johannssen/Reuters

Vinderen af hovedkonkurrencen ved årets Berlinale afsløres lørdag. Det danske drama "Vogter" er med i opløbet.

Lørdag aften løftes sløret for, om det danske drama "Vogter" vinder en Guldbjørn ved dette års Berlin Film Festival - også kaldet Berlinalen.

Det er første gang i otte år, at en dansksproget film er med i festivalens hovedkonkurrence.

- At være hernede og repræsentere "Vogter", Danmark og dansk film er en kæmpe ære. Det er jeg enormt stolt af at være en lille del af, siger Dar Salim, der har en af filmens bærende roller.

I "Vogter", som er instrueret af Gustav Möller, bliver fængselsbetjenten Eva, spillet af Sidse Babett Knudsen, viklet ind i et moralsk dilemma i mødet med den hårdkogte kriminelle Mikkel, skildret af Sebastian Bull, der sidder inde for mordet på Evas søn.

Stik mod al fornuft bliver hun overflyttet til den sikrede afdeling, som Dar Salim spiller afdelingslederen af. Her afsoner Mikkel, og derfra udfolder der sig et højspændt drama om retfærdighed og retsfølelse.

- Jeg skal bare nyde det og læne mig tilbage, fordi vi har virkelig knoklet. Så nu skal vi bare se det hele gå op i en højere enhed, siger Sebastian Bull.

"Vogter" havde verdenspremiere 22. februar. Det er ikke den eneste danske film, der ved årets Berlinale blev vist for første gang.

Birgitte Stærmoses "Afterwar" havde verdenspremiere 19. februar. Dokumentaren er nomineret til den prestigefyldte Berlinale Documentary Award.

Lørdagens prisuddeling er kulminationen på den ugelange filmfestival, der har eksisteret siden 1951.

Dog kunne stjernefrøet Asta Kamma August allerede mandag lade sig hædre, da hun sammen med ni andre unge skuespiltalenter fra rundt omkring i Europa modtog Berlinalens talentpris kaldet Shooting Star.

Den dansk-svenske skuespiller, som er uddannet i Danmark og kendt fra film og serier som "Pagten" og "Sygeplejeskolen", var indstillet af Sverige.

Derudover er to danske co-produktioner, "Crossing" og "Brief History of a Family", også på festivalens program.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/02/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Bag om Blachman

* Thomas Blachman har en bachelorgrad i jazzkomposition og arrangement fra Berklee College of Music i Boston i den amerikanske delstat Massachusetts.

* Han slog igennem i 90'erne, da han sammen med rapperen Al Agami kombinerede jazz og hiphop.

* Han har arbejdet i flere forskellige konstellationer. Senest sammen med sin forlovede, den svenske sangerinde og poet Julia Werup, på pladen "Dear Frances".

* Han blev belønnet med en Robert i 2011 for musikken til Thomas Vinterbergs drama "Submarino".

* Han har forfattet biografien og debatbogen "Det kolossale menneske" fra 2008.

* Var vært på det kontroversielle DR2-program "Blachman" i 2013, hvor han sammen med skiftende gæster samtalede og betragtede nøgne, tavse kvinder.

* I kritik over at dommere i "X Factor" ikke forløste deres udvalgte sangere godt nok, opfandt han programmet "Mentor", som blev sendt en enkelt sæson på DR i 2013. Her blev de udvalgte sangeres musikalske mentorer stemt ud og ikke deltagerne selv.

Kilder: DR, TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/02/2024 - 10:00

FAKTA: Pension og forsikring er typisk en del af lønnen

* Det er typisk mellem 12 til 17 procent af din løn, som går til pension og forsikringer.

* 2,9 millioner personer er forsikret ved kritisk sygdom, 2,5 millioner har en forsikring ved tab af erhvervsevne, og 2,7 millioner har en sundhedsforsikring. Der er tale om det samlede antal forsikrede i de enkelte husstande.

* Knap 650.000 af de forsikrede fik hjælp i 2022. Omkring halvdelen af dem fik hjælp til fysioterapi og kiropraktor.

Kilde: Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/02/2024 - 10:00

Din pensionsopsparing har flere forsikringer: Her er dine muligheder

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det er en god idé at sætte dig ind i forsikringerne i din pensionsordning, så du har mulighed for at skrue op eller ned for dækningen efter behov, lyder rådet.

Hvis du stadig er på arbejdsmarkedet, og som de fleste danskere sparer op til pension, har din pensionsopsparing typisk flere forsikringer, som kan være en hjælp, hvis du skulle blive syg.

Men hver fjerde dansker kender slet ikke til de forsikringer. Det viser en spørgeundersøgelse, som Epinion har foretaget for Industriens Pension.

Forsikringsdirektør i Industriens Pension Joan Alsing anbefaler, at du sætter dig ind i, hvordan du er forsikret.

- Det er vigtigt at have kendskab til sine forsikringer, da det er muligt at skrue op eller ned for dækningerne, alt efter hvordan behovet udvikler sig, siger hun og tilføjer:

- Desuden er det også vigtigt, at man er bevidst om, at man skal kontakte sit pensionsselskab, hvis man bliver alvorligt syg eller mister sin erhvervsevne.

Pensionsselskabet laver registersamkørsel med forskellige myndigheder for at finde frem til pensionskunder, der kan have ret til udbetalinger.

- Men det er naturligvis mest ligetil, hvis kunderne selv er bevidste om deres forsikringer og kontakter os, hvis de kan have ret til noget, siger hun.

Du kan få et overblik over forsikringerne i din pensionsordning ved at åbne dit pensionsselskabs hjemmeside og logge ind på selvbetjening med MitID.

Det forklarer chefkonsulent i Forsikring & Pension Lotte Katrine Ravn:

- Hvis man kommer i tvivl eller ikke ved, hvor man har sin pensionsopsparing, kan man logge ind på pensionsinfo.dk og finde de opsparinger, som man har.

Hun peger på, at du typisk har tre forsikringer tilknyttet din pensionsopsparing.

- De er forsikring ved kritisk sygdom, tab af erhvervsevne og dødsfald, siger Lotte Katrine Ravn og tilføjer:

- Ofte er det muligt at justere på, i hvilket omfang og hvor meget de enkelte forsikringer dækker, så de passer til den enkeltes behov.

Hvis du har høje faste udgifter, kan du overveje, om du skal skrue op for dækningen ved tab af erhvervsevne, så du ikke risikerer at skulle gå fra hus og hjem, hvis du ikke længere er i stand til at arbejde.

Det er typisk 12 til 17 procent af lønnen, der går til pension og forsikringer.

Hvis du justerer på dine forsikringer, ændrer du på, hvordan den månedlige indbetaling bliver fordelt, forklarer Lotte Katrine Ravn.

En bedre forsikringsdækning vil typisk være dyrere, og den vil spise mere af indbetalingen, så der går mindre til pensionsopsparing.

- Afhængig af arbejdsgiver og overenskomst kan man også have sundhedsforsikring eller tandforsikring, siger hun.

Hvis du stopper i din stilling, skal du være opmærksom på, at forsikringer i en pensionsordning kræver løbende indbetalinger.

- Dækningen bortfalder på et tidspunkt, hvis indbetalingerne stopper. Det kan ske, hvis man bliver arbejdsløs eller får et nyt arbejde, der har et andet pensionsselskab, siger hun og fortsætter:

- Det kan ofte være en fordel at samle sine pensionsordninger et sted, hvis man har opsparinger flere steder.

Men det er altid en god idé at spørge dit pensionsselskab, da en pensionsordning kan have garantier eller attraktiv udbetalingsalder, der kan gå tabt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek