Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Berlin, 04/03/2024 - 10:59

Lufthavnsansatte strejker snart igen i Tyskland i lønstrid

Passagerer ventes at blive ramt af strejke torsdag og fredag i Tyskland. Fagforening kalder det "beklageligt".

Kirill Kudryavtsev/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den tyske fagforening Verdi har på ny varslet strejke blandt lufthavnsansatte i flyselskabet Lufthansa.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa mandag.

Strejken skyldes uenighed om løn og står til at begynde torsdag klokken 04.00 og slutte klokken 07.10 lørdag.

Der har allerede været to strejker i forbindelse med den nuværende lønstrid, som omhandler omkring 25.000 lufthavnsansatte. Strejkerne lammede den tyske passagertrafik i cirka en dag.

Verdis chefforhandler, Marvin Reschinsky, kalder det ifølge nyhedsbureauet AFP "beklageligt", at passagerers rejseplaner igen bliver ramt.

- Ved at ignorere vores anmodning om at forhandle har Lufthansa vist os, at de kun vil rykke sig, hvis der bliver lagt yderligere pres på, siger han.

Verdi kræver en lønstigning på 12,5 procent og en inflationsbonus i et år. Lufthansa har foreløbig tilbudt en lønstigning på 10 procent over 28 måneder, skriver dpa.

Den næste forhandlingsrunde er sat til at finde sted 13. og 14. marts. Verdi har tidligere kun meldt sig til klar til at forhandle, hvis der kommer et forbedret tilbud.

Lørdag var der strejke blandt ansatte i Lufthansa Cargo, der står for transport af gods.

Den ramte dog ikke passagerer.

En strejke på en dag sidste måned gik ud over omkring 100.000 passagerer ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tyskland har været ramt af strejke i en række sektorer. Det gælder også i andre dele af transportsektoren.

Det er især de seneste års inflationsudfordringer, som har ført til krav om højere løn.

/ritzau/

København, 04/03/2024 - 08:00

Fransk elektroduo tager dansk festival med på månesafari til sommer

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Den elektroniske duo Air, der debuterede med albummet "Moon Safari", spiller på dette års Syd for solen.

Når den københavnske musikfestival Syd for solen løber af stablen til sommer bliver det med elektroniske toner fra den franske duo Air.

Det annoncerer Syd for solen i en pressemeddelelse.

I forbindelse med 25-årsjubilæet for duoens debutalbum "Moon Safari" tager de nu på en Europa-turné og spiller albummet i sin fulde længde. Her slår de vej forbi Valbyparken, hvor Syd for solen i år afholdes.

Duoen, der tæller franskmændene Nicolas Godin og Jean-Benoît Dunckel, spiller lørdag på festivalen, hvor navne som Queens of The Stone Age og Big Thief også optræder.

- Air er ganske enkelt intet mindre end legendariske. De bevæger sig frit i det elektroniske univers, men musikken er enormt alsidig, som man også tydeligt hører på albummet "Moon Safari", siger Xenia Grigat, der er programansvarlig for Syd for solen.

- Det er en retrofuturistisk plade rig på stemninger, hvor man virkelig fornemmer, at det er to lydnørder, der har kælet seriøst for detaljerne, der står bag.

Air blev dannet i 1995 af Nicolas Goden og Jean-Benoît Dunckel. De udgav i 1998 debutalbummet "Moon Safari", der talte numre som "Sexy Boy" og "La femme d'argent".

Og ifølge Xenia Grigat kan festivalgæsterne se frem til en nostalgisk koncert fra franskmændene.

- At opleve det hele live på scenen bliver et trip down memory lane - og samtidig en manifestation af at tidens test afslører kvalitet. Det bliver en koncert i absolut særklasse og SÅ fedt, siger hun.

Ud over Air tæller Syd for solens plakat blandt andre den populære musikproducer Fred Again.., den britiske R'n'B-sangerinde Jorja Smith og den ene halvdel af hiphopduoen Outkast André 3000.

Det er tredje gang Syd for solen bliver afholdt. Førhen lagde Søndermarken hus til festivalen, men i år har den fundet nyt hjem i Valbyparken.

Festivalen løber over tre dage den 8., 9. og 10. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 02:32

Sidste sæson af Badehotellet splitter anmeldere

Sidste sæson af serien "Badehotellet" kommer ifølge flere anmeldere fint fra start - men den får også kritik.

De danske anmeldere har taget imod den tiende og sidste sæson af "Badehotellet" med blandede reaktioner. Sæsonen høster således stjerner fra både den laveste og den høje ende af skalaen.

I Berlingske får den af anmelder Jakob Steen-Olsen fire ud af seks stjerner.

Ifølge ham er serien fortsat svær at elske, men også umulig ikke at holde af.

- "Badehotellet" er ved at lægge an til landing, men kunne i princippet være blevet ved og ved, fordi personerne (næsten) ikke udvikler sig. Der sker en masse. Hele tiden. Og alligevel sker der ikke en pind, skriver han.

Også Filmmagasinet Ekko vurderer det tiende skud på stammen til fire ud af seks stjerner. Alt er ved det gamle - og så alligevel ikke, lyder det.

Serien centrerer sig om både gæster og personalet på et badehotel ude ved Vestkysten i det nordjyske.

I den nye sæson, der foregår i 1946, kaster krigen skygger, hvilket har skruet ned for universets charme og humor, og givet den en større alvor.

Og det slipper den indtil videre rimelig godt afsted med, vurderer mediets anmelder Knud Michelsen.

- Den dramatiske motor kører stadig lydefrit, og de øvrige roller bliver som vanligt fornemt administreret af såvel det velkendte ensemble som de nytilkomne.

I B.T. fremhæves den dramatiske dybde fra krigen også, som noget der adskiller sæsonen fra de tidligere.

Her mener mediets anmelder Kristian Dam Nygaard, at fans af de første ni sæsoner formodentlig også vil elske den tiende. Men der er ikke tale om kunst.

- Det kunne være interessant, hvis de turde eksperimentere mere med karakterne og deres forskellige historier, men holdet bag hitserien holder fast i deres koncept, og man må jo erkende, at det virker, skriver han, og tildeler afsnittet tre stjerner.

Trods blandt andet de nye skuespillere, er det eneste, der rigtig berettiger den sidste sæson, den allerede velkendte historie om uforløst og forbudt kærlighed.

Det mener Avisen Danmarks anmelder, der samtidig roser Amalie Dollerups præstation i rollen som Amanda.

- Længslen efter hendes elskede tyske løjtnant Uwe, der nu kender til den fælles datter Frida, mærkes helt ned i maven, skriver Ditte Birebæk Jensen.

Hun giver sæsonen tre stjerner.

I Ekstra Bladet er der ikke mange pæne ord at hente.

Rene Fredensborg kalder her serien for "Danmarks sløjeste sæbeopera" og nøjes med at uddele en enkelt stjerne.

- Jeg har set de tre første afsnit og skal advare om overhængende risiko for passiv stress. Altså, at man får en dyb indre uro af de overfladiske banaliteter.

Han erklærer sig blandt andet uforstående over for, at man "kan få så gode skuespillere til at spille så elendigt."

Tiende sæson af "Badehotellet" havde premiere på TV 2 Play den 3. marts og har premiere på TV 2 den 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

FAKTA: Motion giver ekko i generne

* Hjerneforskning viser, at din medfødte intelligens bliver påvirket af, hvilke gener du bærer med dig, og at du selv kan påvirke næste generation.

* I et forsøg med mus satte forskerne den ene halvdel af en gruppe hanmus til at motionere, mens den anden halvdel var passiv. Herefter lod man begge grupper parre sig med hunmus, og dernæst studerede man de unger, der kom ud af det.

* Forsøget konkluderede, at ungerne til de motionerende musefædre var mere intelligente end de unger, der havde musefædre, som ikke havde været fysisk aktive.

Kilde: hjerneforsker Troels W. Kjær.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

Styrk din hjerne med motion og gåture

Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Når du bevæger kroppen, sætter du gang i produktionen af nye hjerneceller, fortæller forsker og forfatter til ny bog.

Der skal mere end mental gymnastik til at holde hjernen skarp hele livet. Fysisk aktivitet spiller nemlig også en rolle for, hvor god form du er i på øverste etage.

Det slår hjerneforsker Troels W. Kjær fast i den nye bog "Gik Einstein til fitness?", som han har skrevet sammen med journalist Jeppe Kyhne Knudsen.

- Fysisk aktivitet frigiver et protein, der kaldes BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor, red.), og det hjælper både med at lave flere nerveceller og flere forbindelser mellem nervecellerne, siger Troels W. Kjær og fortsætter:

- Nerveceller har at gøre med alt, hvad du tænker og gør. Hjernen har en fem millimeter tyk hjernebark, som rummer milliarder af nerveceller, og det er dem, der gør, at vi kan tænke og være kreative, se og høre og bevæge os.

Skabelsen af nye celler og forbindelser på indersiden af din hovedskal er vigtig. For hjernen skrumper støt, fra du er i begyndelsen af tyverne og fremefter. Men den proces kan motion altså være med til delvist at kompensere for. Dog er det ikke hvilken som helst træning, der gør godt.

- Der er nogle få sportsgrene, som skader hjernen på den ene eller anden måde. Blandt dem er amerikansk fodbold, boksning og bjergbestigning, fortæller Troels W. Kjær.

Til gengæld er fodbold uden hovedstød en gevinst for din svindende hjernemasse. Det samme gælder gang, løb, dans, cykling og svømning.

- Forskning tyder på, at svømning er rigtig godt, fordi vi her bruger alle muskelgrupper, og fordi vi ligger ned, mens vi bevæger os, hvilket øger blodgennemstrømningen til hjernen. Men fælles for alle disse sportsgrene er, at de alle styrker hjernen med signalstoffer, der bygger nye nerveceller.

Du behøver dog ikke decideret dyrke en sport for at sætte gang i produktionen af ny hjernekapacitet. En simpel gåtur tæller også med i regnskabet. Det handler om at opbygge en rutine, hvor du giver dig selv de bedste betingelser for at lykkes med at få noget motion, lyder det fra Troels W. Kjær.

- Lad bilen stå, og gå i stedet hen for at handle ind. Få det ind i hverdagen, at du kommer ud og kommer i gang. Nogle gange gør vi hverdagen lidt for let for os selv, hvor det faktisk ville gøre os godt lige at tage en omvej.

Selv gør Troels W. Kjær flere ting i løbet af en almindelig hverdagsuge for at styrke hjernen. På hans arbejdsplads har de for eksempel en regel om, at de et par gange om dagen sammen går et par runder om bygningen for både at få en pause, noget bevægelse og noget frisk luft.

- Derudover plejer jeg at cykle på arbejde, og så har jeg købt en ladcykel, så jeg kan køre hen og hente børnebørn. I min fritid spiller jeg golf, og så bestræber jeg mig på at gå 10.000 skridt hver dag. Jeg har altid min skridttæller på mig. Det har jeg haft i ti år, fortæller hjerneforskeren.

Bogen "Gik Einstein til fitness?" udkommer 12. marts på Politikens Forlag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek