Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New York, 09/04/2023 - 10:57

Lækkede dokumenter om USA's spionage kan styrke Rusland

Amerikanske efterretningstjenesters effektivitet kan være lækket af prorussiske grupper.

Kai Pfaffenbach/Reuters

Af: /ritzau/

En række lækkede dokumenter fra det amerikanske militær afslører, hvor dybt Ruslands sikkerheds- og efterretningstjenester er blevet overvåget og aflyttet af USA. De viser også, at Washington igen og igen har kunnet advare ukrainerne om planlagte angreb og pålidelige vurderinger af den russiske krigsmaskines kapacitet.

The New York Times skriver i en forsideartikel søndag, at det overordnede indtryk, som dokumenterne giver, er, at det russiske militær er hårdt trængt under kampene i Ukraine, og at det russiske militær er belastet af mange pinlige afsløringer.

Det er uklart, hvem der har lækket dokumenterne, men der har været rapporter om, at det er prorussiske grupper, der har fået dem offentliggjort.

Dokumenterne viser også, at amerikanerne vurderer, at det ukrainske militær har store problemer. Det gælder blandt andet alvorlig mangel på ammunition til antiluftskytsstillinger.

Amerikanske efterretninger har også fokus på ukrainske ledere - både i militæret og i det politiske liv - blandt andet fordi USA ønsker at have et klart billede af ukrainernes kampstrategier.

Men materialet forstærker indtrykket af, at efterretningsorganerne i USA har en mere klar forståelse af det russiske militærs operationer end de har af ukrainernes strategi.

De lækkede dokumenter kan blive svært skadelige for Ukraine, da de afslører, hvad amerikanerne ved mest om hos russerne, hvilket kan give Moskva muligheden for at rette op og forhindre den effektive amerikanske overvågning.

De lækkede dokumenter har også skabt komplikationer i forholdet til USA's allierede, da de afslører, at amerikanerne har svært ved at holde på deres hemmeligheder. Det kan medføre, at andre NATO-lande bliver mere tilbageholdende med at dele efterretninger med USA, skriver The New York Times.

Det spiller samtidig ind, at dokumenterne også viser, at USA ikke blot spionerer mod Rusland, men også mod dets allierede.

En del af dokumenterne dateret til 1. marts dukkede først op på sociale medier som Twitter og beskedtjenesten Telegram. Dokumenterne var markeret som "hemmelige" og "tophemmelige".

Fredag blev der lækket et nyt sæt dokumenter, som handlede om trusler mod USA's nationale sikkerhed fra blandt andet Ukraine, Mellemøsten og Kina. Læk af så følsom natur er højst usædvanlige.

- Vi er ved at undersøge sagen, siger Sabrina Singh - talsperson for det amerikanske forsvarsministerium.

/ritzau/

Storbritannien, 09/04/2023 - 08:00

Kong Charles fejrer bryllupsdag med sin dronning

Ben Stansall/Ritzau Scanpix

Prins Harry misbilligede ægteskabet. Men Charles giftede sig alligevel med sin Camilla.

Når kong Charles officielt bliver kronet som Storbritanniens nye monark i maj, vil hans hustru, Camilla, blive dronningegemalinde.

En omdiskuteret titel for den royale hustru, som sammen med sin mand kan fejre margueritbryllup den 9. april efter 18 år som ægtefolk.

Men deres relation går helt tilbage til 1970'erne, hvor de færdedes i de samme kredse.

Den royale romance er blevet skildret i Netflix-serien "The Crown", som beretter om ulykkelig kærlighed for parret, der ikke måtte få hinanden.

Angiveligt fordi hun var borgerlig uden fine forældre, og han skulle have det rette parti, der passede til tronen.

Charles, der da var kronprins, giftede sig med prinsesse Diana og fik sønnerne prins William og prins Harry.

Dronningegemalinde Camilla bar dengang det borgerlige navn Camilla Shand. Hun blev gift med officeren Andrew Parker Bowles, som hun fik en søn og en datter med.

I 1996 kunne Charles' og Dianas ægteskab ikke mere. Parret blev skilt under stor mediebevågenhed, og prinsesse Diana sagde efterfølgende i et interview, at der havde været tre personer i deres ægteskab.

Året efter omkom prinsesse Diana i en bilulykke i Paris med paparazzofotografer efter sig.

Der gik tre år, før Charles viste sig officielt sammen med Camilla.

Efter fem år sammen som officielt par blev de forlovet.

Ifølge prins Harry misbilligede både han og prins William forlovelsen, selv om de godt kunne se, hvor højt Charles elskede Camilla.

Det uddybede prins Harry i et opsigtsvækkende tv-interview i det amerikanske nyhedsmagasin "60 Minutes" efter udgivelsen af sin lige så omdiskuterede erindringsbog, "Reserven".

Prins Harry mente, at han blev ofret på Camillas PR-alter, som han beskrev det, da han anklagede hende for at plante historier om ham for at ændre sit eget image som "den anden kvinde".

- Det gjorde hende farlig på grund af de forbindelser, hun skabte inden for den britiske presse, lød det fra prins Harry.

Det britiske kongehus har ikke udtalt sig om beskyldningerne.

Trods modstanden fra prins Harry blev Charles og Camilla gift ved en borgerlig ceremoni en forårsdag for 18 år siden.

Selv om Camilla blev gift med den daværende tronarving, som bar tronfølgertitlen prinsen af Wales, brugte hun efterfølgende titlen hertuginde af Cornwall og ikke prinsesse af Wales, som prinsesse Diana havde gjort.

Dengang lød det, at når Charles en dag overtog tronen, ville Camilla bære titlen prinsessegemalinde, lød det.

Men sidste år blev den udmelding ændret.

Storbritanniens daværende monark, dronning Elizabeth, udtrykte i anledning af sine 70 år på tronen ønske om, at Charles' hustru skulle bære titlen dronningegemalinde, når han en dag blev konge af Storbritannien.

Det blev han kort tid efter, da dronning Elizabeth gik bort i september 2022, 96 år gammel.

Den 6. maj 2023 - mindre end en måned efter deres 18-års bryllupsdag og efter mere end 50 års bekendtskab - bliver parret så formelt konge og dronningegemalinde.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 08/04/2023 - 19:36

Lars Mikkelsen indtager skurkerolle i ny Star Wars-serie

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Lars Mikkelsen skal spille skurken admiral Thrawn i Star Wars-serien "Ahsoka" på Disney+.

Når Star Wars-serien "Ahsoka" får premiere senere på året, bliver det med en dansker på rollelisten.

Skuespiller Lars Mikkelsen indtager nemlig rollen som skurken admiral Thrawn, der blandt kan kendes på sin blå hud og røde øjne.

Det har filmselskabet Lucasfilm annonceret lørdag ved et fanarrangement i London. Det skriver mediet Variety.

Her blev den danske skuespiller modtaget med store klapsalver.

Faktisk har han tidligere lagt stemme til den selvsamme karakter i den animerede serie "Star Wars Rebels".

- Jeg har øvet mig, og folk har også gennem tegnefilmen vænnet sig til, hvordan jeg nok griber det an. Men det bliver spændende, når den kommer ud, siger han til TV 2.

Det er ikke første gang, at Lars Mikkelsen kan ses i en udenlandsk tv-serie.

Han har blandt andet medvirket i den amerikanske serie "House of Cards".

Herhjemme er han kendt fra serier som "Herrens Veje", "Forbrydelsen", "Borgen" og "Den som dræber".

I 2018 vandt han desuden en international Emmy for sin præstation som præsten Johannes Krogh i "Herrens Veje", der kørte over to sæsoner på DR.

Derudover har han medvirket i film som "Kysset", som havde premiere tidligere på året, og "Der kommer en dag"

Med rollen i "Ashoka" gør han samtidig sin bror Mads Mikkelsen selskab i Star Wars-universitet.

I 2016 medvirkede skuespilleren Mads Mikkelsen i filmen "Rogue One: A Star Wars Story", hvor han spillede videnskabsmanden Galen Erso.

Filmen havde også berømte skuespillere som Felicity Jones og Forest Whitaker på rollelisten.

"Ahsoka" vil handle om karakteren Ashoka Tano, der portrætteres af skuespiller Rosario Dawson. Serien har premiere i august på Disney+.

"Star Wars" er med tiden blevet ikonisk og rummer berømte karakterer som Luke Skywalker, prinsesse Leia, Darth Vader.

Ud over film og serier rummer universet blandt andet også computerspil.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/04/2023 - 10:00

FAKTA: Gør en god handel når du køber brugt mobil

* Omkring september lancerer tech-giganterne ofte nye modeller af mobiltelefoner. Det presser som regel prisen nedad, da der kommer flere brugte mobiltelefoner til salg.

* Hvis en sælger står fast på prisen, kan man forsøge at få andre ting med i handlen. Det kunne for eksempel være hovedtelefoner, et cover eller en ekstra ledning til opladeren.

* Husk at få den originale kasse med til mobiltelefonen. Det øger prisen, hvis du en dag skal sælge telefonen videre.

Kilde: Julie Schoen, talsperson for Den Blå Avis.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 08/04/2023 - 10:00

På udkig efter en brugt mobil? Undgå at købe katten i sækken

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det bugner med mobiltelefoner på det brugte marked, og det kan være svært at navigere i annoncerne. Med disse råd minimerer du risikoen for bedrag.

Du er langtfra alene, hvis du foretrækker at købe dine mobiltelefoner brugt for at spare nogle penge.

Faktisk var ordet "iPhone" det andet mest søgte ord på Den Blå Avis, DBA, i 2022.

Brugtmarkedet for telefoner kan dog være en jungle at navigere igennem, og det kan være svært at gennemskue, om en annonce i virkeligheden er bedrag.

- Jeg vil anbefale, at man kigger på, om sælgeren er NemID-valideret, og så vil jeg også råde til, at man altid overfører pengene gennem Mobile Pay, siger Julie Schoen, der er DBA's talsperson.

Hun påpeger også, at det kan være en god idé at tjekke, hvornår sælgerens bruger er oprettet. Det er positivt, hvis den er oprettet for lang tid siden, mens det ikke er lige så godt, hvis det er en helt ny bruger.

- Man skal selvfølgelig bruge sin sunde fornuft, men hvis man kan sætte flueben ud fra de her tre råd, så er man rimelig sikker, lyder vurderingen fra Julie Schoen.

Det er også altid godt at få en kvittering på det oprindelige køb med, når man investerer i en brugt telefon. Det kan bidrage til, at man føler sig mere tryg i handlen.

- Hvis man er i tvivl, kan det også være rart lige at ringe op til sælgeren, så man kan høre, hvad det er for en person, der har annoncen, fortæller Julie Schoen.

Skulle uheldet alligevel være ude, og man er blevet taget ved næsen, vil Julie Schoen opfordre til, at man kontakter DBA's kundeservice.

- Så sætter vi en stopper for brugeren, man kan få brugbar information til politiet, og kundeservice ved, hvad man skal gøre derfra, siger hun.

Ved nogle annoncer kan man måske også være nervøs for, om mobiltelefonen i virkeligheden er stjålet.

Men inden længe kan man slippe for den tvivl.

Et nyt digitalt register over stjålne genstande er nemlig i støbeskeen. Det har blandt andet Bo Trygt, der er en indsats skabt af Trygfonden og Realdania i samarbejde med videnscenteret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR.), arbejdet på.

- Noget af det, som vi håber at kunne med registeret, er at gøre det muligt for folk at tjekke om for eksempel en mobiltelefon, der er sat til salg, er stjålet, siger analytiker ved DKR Jonas Mannov.

Tanken med registeret er, at man ved hjælp af for eksempel serienummeret på en mobiltelefon kan slå den op i registeret og se, om den er meldt stjålet.

- Vi ved fra undersøgelser, at danskerne virkelig ikke er interesserede i at købe stjålne ting.

- Men vi ved også, at rigtig mange danskere kan have svært ved at vurdere, om en ting, der for eksempel er sat til salg på internettet, er stjålet, lyder det fra Jonas Mannov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv