Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Vejle, 13/11/2023 - 10:52

Medie: Politi i Vejle holder krisemøde efter mistillidserklæring

Ifølge Vejle Amts Folkeblad er der mandag indkaldt til krisemøde på politigården i Vejle efter intern kritik.

Af: /ritzau/

Mandag er der indkaldt til krisemøde på politigården i Vejle.

Det erfarer Vejle Amts Folkeblad.

Ifølge avisens oplysninger deltager Politiforbundets forbundsformand, Heino Kegel, ved mødet. Det samme gør Niels Mørk, der er formand for Sydøstjyllands Politiforening.

Avisen har mandag formiddag talt med Heino Kegel, som ikke har nogen kommentarer til mødet.

Krisemødet kommer i kølvandet på, at omkring 200 politifolk i Vejle i sidste uge erklærede mistillid til Sydøstjyllands Politis politidirektør, Jørgen Abrahamsen.

Det skrev politifolkene i en intern skrivelse, som flere medier har set.

Politidirektøren i Sydøstjyllands Politi varslede for nylig, at en såkaldt specialpatrulje, der består af civilklædte betjente, nedlægges.

Det skete som reaktion på kritisk omtale i flere medier af nogle betjentes opførsel.

For eksempel beskrev Politiken flere episoder i en artikel med overskriften "De kalder betjentene for tæskeholdet. Og det er der en rigtig god grund til".

Vejle Amts Folkeblad skriver, at avisen mandag formiddag har forsøgt at få svar på, om Jørgen Abrahamsen eller rigspolitichef Thorkild Fogde deltager på mødet. Det har indtil videre ikke været muligt.

/ritzau/

København, 12/11/2023 - 17:26

Dansk popstjerne er blevet mor efter kompliceret graviditet

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Jada blev frarådet at optræde grundet komplikationer i graviditeten. Nu kan hun endelig synge vuggeviser, for den lille baby er kommet til verden.

Den søde ventetid var knap så sød for sangerinden Jada. Men nu er det lille stjerneskud endelig kommet til verden.

Popsangerinden er blevet mor for første gang.

På Instagram har hun delt et babybillede, hvor hun sidder med den lille i armene, og har tilføjet en masse hjertesymboler og ordet "lille" dertil.

Jada offentliggjorde graviditeten i begyndelsen af juni, da hun måtte aflyse alle sine koncerter.

Grundet komplikationer under graviditeten måtte Jada indlægges, og læger og jordemødre frarådede hende at optræde.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk. Men jeg er også enormt lettet over, at tingene er stabile og er så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skrev Jada dengang i et opslag på Instagram.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lød det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", blev gift med sin gymnasiekæreste, Søren Damsbo-Svendsen, i Las Vegas sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/11/2023 - 08:00

Birgitte Hjort: Jeg har tit haft svært ved at tie stille

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen er et sted i livet, hvor det ikke er kampen for sin egen karriere, men mere for de brede rammer som skuespiller, hun kæmper.

Skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen har haft stor succes herhjemme med produktioner som "Marie Krøyer" "Greyzone" og ikke mindst DR-serien "Borgen", der katapulterede hende til en international karriere.

Udlandseventyret kulminerede med fantasysuccesen "Game of Thrones", musicalkomedien "Pitch Perfect" og den Martin Scorsese- og Mick Jagger-skabte serie "Vinyl".

- Det er sjovt at lave mange forskellige ting, og det er det, der er tiltrækkende ved mit fag, at jeg kan netop det, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

Netop nu er hun aktuel i TV 2's nye thrillerserie, "Oxen", som godsejerdatteren Kajsa Corfitzen. I serien bliver hun hvirvlet ind krigsveteranen Niels Oxens opgør med en hemmelig magtelite.

Men faktisk er der også en anden rolle uden for rampelyset, som Birgitte Hjort Sørensen for nylig har givet sig i kast med.

Hun blev medlem af bestyrelsen for Dansk Skuespillerforbund tidligere på året.

- Jeg har i løbet af de sidste par år bevæget mig meget mere ind i det kulturpolitiske. For jeg er blevet ret interesseret i de større rammer for, hvordan vi kan udfolde os som skuespillere, siger Birgitte Hjort Sørensen.

- Så det har jeg brugt mere tid på, det er virkelig spændende. Og jeg synes generelt, jeg har noget fornuftigt at sige, som andre skal lytte på, griner skuespilleren.

Birgitte Hjort Sørensen fortæller, at hun stadig vil være udøvende skuespiller, men at hun har kastet flere kræfter i at være med til at sætte rammerne for danske skuespillere.

- Jeg begyndte at interessere mig rigtig meget for, hvordan kan vi påvirke lovgivningen og samtalen, sådan at vi får de bedst mulige rammer for arbejdet, fortæller hun.

At stå frem og sige sin mening falder egentlig Birgitte Hjort Sørensen ret naturligt - helt tilbage fra tiden som elevrådsformand.

- Jeg har tit haft svært ved at tie stille, i hvert fald med det jeg ikke synes, fungerer.

- Og nu synes jeg, at jeg har fået så mange år på bagen, så jeg også forstår, at man skal lytte til de andre og ikke bare tromle sin egen mening igennem, siger skuespilleren.

Hun fortæller videre, hvordan hun er blevet klar over, at hun måske har befundet sig lidt i sin egen lille boble, hvor hun har været mere optaget af sin egen karriere og sit eget liv end de brede rammer.

- Jeg kan se nu, at der er en stor tilfredsstillelse ved at engagere sig på et højere plan, og det er nødvendigt, hvis man ikke synes, det er i orden. Så må man jo råbe op og gøre noget andet i stedet for bare at brokke sig, fortæller hun.

Sidste års konflikt mellem streamingtjenesterne og den danske film- og tv-branche blev et "wakeupcall" for hende.

Derfor føler hun, at der påhviler hende et ansvar, som hun er klar til at tage.

- Det er nogle store strukturelle ændringer, vi står over for med streaming og AI (kunstig intelligens, red.). Og det, kan jeg bare mærke, er for vigtigt til, at man bare kan sætte sig på bagsædet og sige, at det må nogle andre fikse, siger hun.

Med sig i arbejdet kan hun trække nogle af de erfaringer, hun har taget med fra det store udland.

- Vi har jo heldigvis en super industri i Danmark, så jeg er meget glad for at arbejde herhjemme. Men jeg er også glad for de perspektiver, jeg har fået med fra udlandet, siger hun.

Birgitte Hjort Sørensen forklarer, at Danmark helt grundlæggende er ret demokratisk indrettet med en flad struktur, når det gælder skuespillernes indflydelse på deres roller.

Da hun for eksempel lavede "Borgen", kunne hun sagtens have meninger om manuskriptet, eller om det tøj hendes karakter, Katrine Fønsmark, skulle have på.

I udlandet er det derimod noget helt andet. Det er langt mere hierarkisk, og kommandovejene er sværere at komme igennem.

- Jeg synes faktisk, jeg har oplevet, at jeg selv strammer mig mere an nogle gange i udlandet. Men omvendt er det også svært at få sin stemme hørt, siger hun.

- Man kan godt mærke, at skuespillerne har røven mere på komedie i udlandet. Det gør bare, at alle hæver niveauet lidt. Jeg synes godt, at man kan lære lidt af den disciplin. Nogle gange kan vi i al vores omsorg godt blive lidt magelige herhjemme, fortsætter hun.

Trods flere store rolle i udenlandske produktioner begyndte Birgitte Hjort Sørensen også at føle sig en smule mæt. Der var enormt meget ensomhed, meget være væk hjemmefra og gå glip af fødselsdage forbundet med arbejdet.

I tiden efter at være vendt hjem til Danmark på mere fast basis er hun også blevet mor til to døtre, som hun har med sin kæreste, Kristian Ladegaard Pedersen.

- Jeg er virkelig glad for, at jeg har prøvet det. Og jeg har ikke lukket døren helt til det. Men jeg har heller ikke det samme syn på det, som jeg havde dengang.

- Jeg har det sådan, hvis der kommer noget sjovt, og det kan lade sig gøre praktisk - helt klart. Og hvis ikke, så er det også helt fint, siger hun.

Næste afsnit af "Oxen" kan ses på TV 2 søndag aften. Snigpremieren på næste afsnit kan allerede nu ses på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/11/2023 - 10:00

FAKTA: Den foranderlige frivillighed

* En befolkningsundersøgelse fra Center for Socialt Arbejde fra 2019 viste, at 40 procent af befolkningen havde udført frivilligt arbejde inden for det seneste år. Det niveau har været forholdsvis konstant de seneste 10 år.

* Det frivillige engagement er dog i forandring i hele Norden. Blandt andet beskriver flere frivillige deres engagement som episodisk i stedet for fast.

* Den episodiske frivillige indsats har en umiddelbarhed eller et "her-og-nu-behov" over sig, hvor den frivillige forpligter sig for en
kort, afgrænset periode. Episodisk frivillighed omtales også som plug-in-frivillighed, mikrofrivillighed, ad-hoc-frivillighed eller eventfrivillighed.

Kilde: rapporten "Det frivillige sociale engagement i Danmark 2019-2021" af Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 13/11/2023 - 10:00

Frivillighed hitter i højtiden: Udsathed bliver ekstra tydelig i julen

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Interessen for at skabe en god jul for andre er stor herhjemme. Frivillige melder sig på banen allerede i august, oplyser forening.

Lysten til at give sin tid i gave er stor i december. Her er danskerne nemlig ekstra villige til at være frivillige i en god sags tjeneste.

- Vi har ikke deciderede tal på det. Men det, vi hører og ser hvert år fra de mange sociale organisationer, er, at de oplever en stor opmærksomhed omkring juletiden, siger Malthe Lindholm Sørensen, der er analysekonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Tendensen kan blandt andet mærkes hos foreningen EventyrJul, som hvert år arrangerer en juleaften for flere hundrede socialt udsatte børn og deres forældre.

- Jeg niver mig selv i armen over alle de mails, vi får, fra folk, der gerne vil være med som frivillige, siger Maria Cronholm Martinez, som er projektleder i foreningen.

Hun fortæller, at henvendelserne allerede begynder at tikke ind i august, selv om tilmeldingen først åbner i november.

- Tilmeldingen er vi nødt til at lukke, når vi er nået op på 130, og der er altid mange flere, der gerne ville have været med, siger Maria Cronholm Martinez.

Hvad der ligger bag den store interesse for at være frivillig i julen, kan Malthe Lindholm Sørensen ikke sige med sikkerhed, men han har et par gæt.

- Først og fremmest er julen en ekstra sårbar tid for mange mennesker. Udsatheden bliver ekstra tydelig i juletiden, og det er der mange, der reagerer på.

- Samtidig lever vi i et samfund, hvor de klassiske juletraditioner ikke altid harmonerer med familiestrukturen, og det kan få flere til at vælge at lave frivilligt arbejde, siger Malthe Lindholm Sørensen.

De forklaringer kan Maria Cronholm Martinez nikke genkendende til.

- Nogle skriver, at de ikke længere har børn derhjemme, eller de holder jul hvert andet år alene på grund af skilsmisse. Der er også unge studerende, som bare gerne vil opleve en anden form for jul, fortæller hun.

På den måde handler villigheden til frivillighed om at give, men også om at få noget.

- Frivillighed er langt hen ad vejen en win-win-situation. Vi træder ind i frivilligheden, fordi der er noget personligt på spil for os selv, samtidig med at vi gør noget godt for nogle andre, siger Maria Cronholm Martinez.

Går du selv med tanker om at gøre en god gerning i juletiden, kan du som første skridt undersøge, om der foregår nogle arrangementer eller initiativer i dit lokalområde. Dernæst handler det om at vælge den målgruppe, du helst vil støtte.

- Vi ved fra forskning, at sympatien for målgruppen har betydning for, hvor stort det frivillige engagement er. Derfor er det et godt sted at starte, siger Malthe Lindholm Sørensen.

Samtidig kan det være godt at gøre op med dig selv, hvor meget du har lyst til at give af dig selv, lyder det fra Maria Cronholm Martinez.

- Der er forskel på at stå i baren eller tage imod jakker i garderoben og at gå direkte ind i den sårbare kontakt, hvor du i vores tilfælde sidder med ved bordet sammen med familierne, siger hun.

Er det ikke lykkedes dig at få en frivillig tjans i december, håber Malthe Lindholm Sørensen, at du omdanner dit juleønske til et nytårsforsæt.

- Hvis julen tænder gnisten for frivillighed, kan den drivkraft bruges på den anden side af det nye år. For der står der tit organisationer, der godt kunne bruge en ekstra hånd, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv