Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Ede, 30/03/2024 - 10:58

Medier: Bevæbnet mand tager gidsler i hollandsk by

Mand er trængt ind i café og har taget flere gidsler, og han truer med at sprænge stedet i luften.

Af: /ritzau/

En bevæbnet mand har ifølge nyhedsbureauet ANP og avisen Telegraaf taget et antal gidsler i den hollandske by Ede.

Flere gidsler befinder sig i en café, hvor situationen udspiller sig. Gidseltageren skal være udstyret med våben og sprængstoffer.

Han skal tilsyneladende have truet med at sprænge caféen i luften.

- En gidselsituation, der involverer flere personer, er i gang i en bygning i centrum af byen Ede, skriver politiet på det sociale medie X.

Det er ifølge nyhedsbureauet AFP uvist, hvor mange mennesker der er taget som gidsler. Men flere lokale medier skriver, at det kan dreje sig om fire eller fem personer.

Politiet oplyser, at man har evakueret beboerne i cirka 150 huse.

Bycentrum i Ede er blevet afspærret, og ved gerningsstedet har politi i kampuniformer og sprængstofeksperter indfundet sig.

Ede ligger i den østlige del af Holland mellem de større byer Arnhem og Utrecht. Byen har cirka 120.000 indbyggere.

/ritzau/

København, 30/03/2024 - 10:51

Beyoncé skovler stjerner og roser ind med nyt countryalbum

Andrew Harnik/Ritzau Scanpix

Sangere som Post Malone og Miley Cyrus gæsteoptræder på Beyoncés ottende album, "Cowboy Carter".

På 27 sange spredt ud over 80 minutter har sangerinden Beyoncé formået at manifestere sit mangefacetterede talent og sin beherskelse af musikken.

Sådan lyder det fra flere anmeldere, der har hørt sangerens ottende album, "Cowboy Carter", der udkom fredag.

Countryalbummet får blandt andet fire ud af fem stjerner i The Guardian og fuld plade - fem ud af fem - i The Independent.

Beyoncé beviser med sit nye album hendes "tilpasningsevne og beherskelse af en hver genre", skriver BBC's anmelder.

Ud over vokalen fra den 42-årige sanger kan man også høre sangere som Post Malone og Miley Cyrus, der optræder sammen med Beyoncé på albummet.

Også coversange af Dolly Partons "Jolene" og The Beatles' "Blackbird" indgår.

Den Texas-fødte sanger har selv på sin Instagram-profil inden albummets udgivelse sagt, at det ikke er et countryalbum, men et "Beyoncé-album".

Til trods for det roser flere anmeldere hende for netop at indtage countrygenren på albummet med stor succes.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/03/2024 - 08:00

Dansk stjerneskud: Tror aldrig jeg bliver voksen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fremadstormende Flora Ofelia Hofmann Lindahl, der snart kan ses i "Birthday Girl", har stået på egne ben fra en tidlig alder i jagten på skuespillerdrømmen.

Den fremadstormende skuespiller Flora Ofelia Hofmann Lindahl lever allerede et meget voksent liv trods sin unge alder.

Hun er kun 18 år, men hun har allerede boet i sin egen lejlighed i to års tid.

Da hun flyttede hjemmefra og fik overrakt nøglerne til sin nye bolig, følte hun sig med egne ord meget stor.

- Jeg kan huske, jeg tænkte: "Nu er jeg voksen". Men det er jeg jo overhovedet ikke, griner hun og fortsætter:

- Jeg tror faktisk aldrig, at jeg bliver voksen. Jeg har et barn gemt inde i mig, som jeg tror bliver boende i meget, meget lang tid, siger Flora Ofelia Hofmann Lindahl, der fra 4. april er biografaktuel i "Birthday Girl".

I dramafilmen spiller hun teenagedatteren Cille, der fejrer sin 18-års fødselsdag på krydstogt til Bahamas med en veninde og sin mor, spillet af Trine Dyrholm. Den første aften bliver Cille voldtaget, men ude på det åbne hav er det op til kvinderne selv at få retfærdighed.

I en alder af 18 år har Flora Ofelia Hofmann Lindahl lavet flere film og serier, der ikke er for børn.

Og for de præstationer har hun opnået anerkendelse, som mange skuespillere kun kan drømme om.

Hun fik sit gennembrud i en alder af 15 år i DR-dramaet "Ulven kommer", som hun fik tildelt en Robert-pris for - som den yngste nogensinde.

Ligeledes modtog hun sammen med den Oscar-vindende verdensstjerne Jessica Chastain en pris for Bedste Hovedrolle som bare 16-årig ved den internationale filmfestival i San Sebastián i 2021 for periodedramaet "Du som er i himlen".

Kometkarrieren er ikke kommet uden omkostninger.

Samtidig med optagelserne har Flora Ofelia Hofmann Lindahl knoklet for at færdiggøre en ungdomsuddannelse.

Efter niende klasse begyndte hun i gymnasiet, men hun måtte droppe ud, da hun havde for meget fravær.

Men til sommer kan Flora Ofelia Hofmann Lindahl langt om længe afslutte sin HF.

- Det er ikke det nemmeste at balancere mellem to verdener på samme tid, siger Flora Ofelia Hofmann Lindahl.

- En ting er at have tid til det hele - en anden er at have overskud, fordi det er så krævende at være afsted på optagelse. Så det har været svært og har haft nogle omkostninger - både socialt og fagligt. Jeg er gået glip af rigtig, rigtig mange ting, siger hun.

Hun har måttet droppe afleveringer og melde afbud til fester og aftaler.

- Men til gengæld har jeg jo lært noget andet, som man på ingen måde kan lære i skolen, lyder det fra Flora Ofelia Hofmann Lindahl.

- Så jeg ville ikke have været det foruden, for det har givet mig så sindssygt meget, siger hun.

Oplevelserne har også gjort hende meget ansvarsbevidst.

- Jeg er blevet enormt selvstændig, men jeg har også lært, hvordan man arbejder sammen om noget med andre, siger Flora Ofelia Hofmann Lindahl og fortsætter:

- Det har virkelig modnet mig på den front, men jeg er også gået glip af nogle ting og er bagud på nogle andre. Så jeg har helt klart været et barn i en voksenverden.

Flora Ofelia Hofmann Lindahl har stået på egne ben fra en tidlig alder - også tidligere end andre måske ville gøre, mener hun.

Allerede da hun optog "Ulven kommer" som 14-årig, boede hun uden sine forældre i ti måneder.

Så da det kom til, at hun skulle flytte i en lejlighed for sig selv, faldt det hende meget naturligt at flyve fra reden.

- Jeg var ligesom vant til at være væk og på egen hånd. Og min familie var også vant til, at jeg ikke var hjemme. Så på den måde var jeg nok rimelig klar, siger hun.

Som de fleste andre forældre syntes hendes mor og far, at det var forfærdeligt, da hun pakkede sit værelse ned og satte kursen mod København fra Bisserup.

- Men det var ikke, fordi det var rent oprør, eller at jeg havde bestemt meget lyst til at løsrive mig, understreger Flora Ofelia Hofmann Lindahl.

Selv om det har været en omvæltning for alvor at flytte hjemmefra, ser hun en positiv udvikling i forholdet til sine forældre.

- Måske er det egentlig meget godt at komme lidt væk fra hinanden. Jeg fik følelsen af faktisk at savne dem af ikke at se dem så ofte. Jeg tror helt klart, at der er noget sundt i det. Jeg synes kun, at vores forhold er blevet stærkere, siger hun og fortsætter:

- Det har helt klart også gjort, at jeg sætter mere pris på dem. Jeg tror lidt, at man glemmer at være taknemmelig for alt det, de gør for en, når man bor hjemme - det er i hvert fald først noget, jeg har fundet ud af, som jeg er blevet ældre og er flyttet ud.

Faktisk har hendes forældre været med på sidelinjen, lige siden hun kom i rampelyset.

Som niårig vandt Flora Ofelia Hofmann Lindahl børnenes melodigrandprix, MGP, og blev fra den ene dag til den anden landskendt.

- De har bare støttet mig hele vejen igennem og været meget opmærksomme på, hvad jeg egentlig havde lyst til, kunne overskue og syntes, der var sjovt, siger hun.

Dengang var det ikke livet som skuespiller, Flora Ofelia Hofmann Lindahl drømte om.

- Jeg har altid godt kunne lide at optræde og klæde mig ud, men jeg vidste ikke, at det skulle blive til det, det er nu, griner hun.

- Det var ikke en barnedrøm, jeg havde, siger hun videre.

Men hun fik øjnene op for skuespillet, efter at hun som 11-årig blev opdaget af en caster til en hovedrolle i familiefilmen "Landet af glas".

- Der kunne jeg mærke, at der var noget, der sagde klik. Da vi lavede filmen, mærkede jeg, at jeg havde fundet noget, der gav virkelig meget mening, fortæller hun.

I dag er Flora Ofelia Hofmann Lindahl ikke i tvivl om, hvilke drømme hun har for fremtiden.

- Jeg håber virkelig, at jeg kan få lov at blive ved med at arbejde som skuespiller, for det gør mig til et meget lykkeligt menneske, siger hun og fortsætter:

- Men vigtigst af alt vil jeg gerne passe på mig selv og have det godt i det, jeg laver.

"Birthday Girl" har dansk premiere 4. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/03/2024 - 08:00

FAKTA: Ritualer i april

* Pluk mirabelleblomster fra frugttræet mirabelle. Blomsterne kan bruges til at lave saft på samme måde som hyldeblomst.

* Dekorer dit hjem med grene og blomster. Hæng en blomsterkrans på din dør.

* Tag i skoven og pluk anemoner.

* Saml brændenælder. Brug dem i madlavningen, eller lav din egen brændenældete.

Kilde: bogen "Refugium - et år i takt med naturens rytme" af Mia Gardum.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/03/2024 - 08:00

Fang nuet ved at leve livet i takt med naturens rytme

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du opnår et øget nærvær, hvis du i højere grad lader årstiderne påvirke dagligdagens trummerum, mener forfatter til ny bog.

Naturen og dens skift forankrer dig i nuet i et ellers hektisk hverdagsliv.

Sådan har Mia Gardum det i hvert fald. Hun har i flere år drevet en populær instagramprofil og et nyhedsbrev med tips til, hvordan du helt konkret kan lade årstiderne guide dine rutiner.

Nu har hun samlet rådene og foldet dem yderligere ud i den nye almanak "Refugium", der netop er udkommet på forlaget Turbine.

- Tiden går hurtigere og hurtigere og forsvinder totalt mellem fingrene på mig. Men når jeg er ude i naturen, går det hele lidt langsommere, og jeg lægger mere mærke til alle nuancerne, og hvor jeg er lige nu, fremfor hvor jeg er i morgen eller om en måned, fortæller Mia Gardum.

Hendes primære opfordring til dig, der ønsker at opbygge en forbindelse til naturen, er at finde en fast rute nær dit hjem, hvor du går en tur mindst en gang om ugen.

- Det kan sagtens være en smuk allé eller en park. Det behøver ikke være vild natur. Vi har en tendens til at udskyde naturoplevelserne, fordi vi tror, at vi skal i en naturpark for at få dem. Men det handler om at finde en bid natur der, hvor du bor, siger Mia Gardum.

Når du har bestemt dig for en rute, lægger du den ind som en fast del af din dagligdag.

- Ret hurtigt vil du begynde at fange de små nuancer og årstidernes små forandringer. Foråret i marts ser meget anderledes ud end foråret i maj, og når du uge efter uge får øje på de små nuancer, får du en større forbundethed til naturen og dens rytme.

Tidligere kunne Mia Gardum føle, at hun blev ramt af efteråret med 200 kilometer i timen, fordi hun ikke lagde mærke til overgangen mellem årstiderne. Det kunne føles, som om bladene pludselig var faldet af alle træerne, og at regn og rusk med ét gjorde alt gråt og trist.

- Det gav mig en anden tidsforståelse, da jeg begyndte at tjekke meget mere ind med naturen, fortæller hun.

Nu oplever hun ofte en spontan glæde over helt små ting, der sker i det daglige.

- I morges hørte jeg solsorten synge, og jeg har sådan savnet solsorten hele vinteren. Det er de helt små ting, som man ikke tænker er vigtige, men som er det. Det er en forankring i nuet, og det giver et større nærvær, som smitter af på de ting, jeg ellers laver, og på mine relationer.

Ud over faste gåture i det fri holder Mia Gardum af at udføre ritualer og aktiviteter, der knytter sig til årstiden. På dette tidspunkt af året holder hun for eksempel Majaften, som er den sidste dag i april.

- Det er en gammel fertilitetsfejring, hvor man laver bål og binder blomsterkranse. Det er en måde at sige rigtig velkommen til foråret på, siger hun.

Hun plejer at fejre aftenen ved at samle vennerne til sammenskudsgilde og blomsterkransebinding på en af bålpladserne, der ligger i Aarhus-området.

- Årstidsfejringer skaber de her tematiske rammer, som giver noget nyt til måden at være sammen på. Og så giver det noget til samværet, at aktiviteterne foregår udendørs. For eksempel behøver man ikke tysse på børnene, siger Mia Gardum.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek