Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/04/2024 - 10:58

Michael Mørkøv og 2022-vinder misser Paris-Roubaix

Michael Mørkøv og Dylan van Baarle er blevet syge og stiller alligevel ikke til start i Paris-Roubaix.

David Pintens/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Michael Mørkøv skulle efter sit skifte til Astana søndag have kørt Paris-Roubaix for første gang siden 2017.

Men den 38-årige dansker stiller alligevel ikke til start på grund af sygdom. Det har TV 2 fået bekræftet af Astana inden løbets start.

Heller ikke vinderen af brostensmonumentet i 2022, Vismas Dylan van Baarle, som var blandt outsiderne, stiller til start søndag. Det skriver Jonas Vingegaards hold på det sociale medie X.

Med Mørkøvs afbud er den danske delegation i løbet nede på syv ryttere.

Mads Pedersen (Trek) forventes at kunne presse storfavoritten Mathieu van der Poel (Alpecin) i kampen om sejren, der i så fald vil være den danske stjernes første i et af cykelsportens fem monumenter.

De seks øvrige danskere er Mikkel Bjerg (UAE), Mathias Norsgaard (Movistar), Kasper Asgreen (Quick-Step), Casper Pedersen (Quick-Step), Alexander Salby (Bingoal), Anders Foldager (Jayco).

Rytterne sendes af sted på den knap 260 kilometer lange rute lidt efter klokken 11.

Godt et par timer senere rammer de den første af 29 stykker med brosten i løbet, der bærer tilnavnet "en forårsdag i helvede".

/ritzau/

København, 07/04/2024 - 10:44

Dronning Mary slipper hjorte løs i Dyrehavens nye område

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dyrehaven nord for København bliver en fjerdedel større med udvidelse. Målet er at forbedre biodiversiteten.

Dronning Mary og miljøminister Magnus Heunicke (S) indvier søndag en ny del af Dyrehaven, som ligger nord for København.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Med udvidelsen får vi et endnu større sammenhængende område med en vildere natur, så Dyrehavens mange arter får endnu mere plads at brede sig på, siger Heunicke i meddelelsen.

- Det kommer til at vrimle med gemmesteder for krybdyr, padder, insekter og fugle.

Dyrehavens område kommer til at vokse med en fjerdedel til i alt 1200 hektar. Det er den sydlige del af Jægersborg Hegn, som bliver integreret.

1200 hektar svarer til knap 1700 fodboldbaner.

Det sker som led i, at den kommercielle skovdrift stopper i store dele af statens skove.

Målet med udvidelsen er at forbedre biodiversiteten. Det betyder, at flere træer får lov til at blive gamle, falde sammen eller rådne i skovbunden.

Det forventes desuden, at den samlede hjortebestand kommer til at vokse fra 2100 til 2400.

Søndag formiddag klokken 11 markeres indvielsen ved, at dronning Mary slipper hjorte ud i den nye del af Dyrehaven. Det sker sammen med miljøministeren.

Hjortene i Dyrehaven er alle efterkommere af hjortene i den oprindelige dyrehave, der blev indhegnet af Frederik 3. i 1669.

Det gjorde han, så han kunne holde jagter.

Senere udvidede Christian 5. området og indrettede det til såkaldt parforcejagt. Det er en jagtform, hvor et byttedyr udmattes, inden det dræbes.

I samme omgang omdøbte han Ibstrup Slot til Jægersborg Slot. Deraf kommer navnet Jægersborg Dyrehave - i daglig tale Dyrehaven.

I 2015 blev området udpeget til Unescos Verdensarv.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2024 - 09:00

Blachman: Jeg skal hjem og sortere Lego-klodser

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Som far til fire har Thomas Blachman hænderne fulde, og efter en intens omgang "X Factor" er det hans tur til at tage sig af det praktiske.

"X Factors" grand old man, Thomas Blachman, har netop taget sin 16. tørn som dommer ud af programmets 17 sæsoner.

Årets finale løb af stablen fredag aften i Arena Randers, og samme dag udkom hans nye jazzplade som en del af trioen Dahl/Ginman/Blachman. Alligevel står den ikke udelukkende på musik for den 61-årige trommeslager og komponist den kommende tid.

- Jeg glæder mig til at komme hjem og rydde op i Lego-klodser og bare sidde og sortere dem lidt efter farve og nyde lyset, der kommer ind. Jeg er meget glad for lys, siger Thomas Blachman.

Thomas Blachman bor på en husbåd i København sammen med sin forlovede, den svenske poet og sangerinde Julia Werup, som han har to små børn med. Familien består også af Thomas Blachmans store børn fra sit første ægteskab.

- Der er en masse praktik, der skal fikses, ligesom i ethvert andet menneskes liv. Det har jeg tid til nu. Og det, der er endnu vigtigere: Alle ved, at jeg har tid til det nu, siger Thomas Blachman med et grin.

- Der står mit navn på mange af de ting, der skal gøres. Jeg har fire børn, så det sætter jeg stor pris på.

TV 2 annoncerede allerede inden årets X Factor-finale, at det populære underholdningsprogram vender tilbage igen næste år med sin 18. sæson.

Efterhånden er Thomas Blachman blevet synonym med programmet. Men han har ikke sat sin underskrift endnu.

- Hvis jeg skulle sige ja, så er det, fordi jeg selv ser en mulighed for at udvikle mig, hvilket er en fair nok ambition, lyder det fra dommerveteranen.

Thomas Blachman havde sin unge solist, Cristian Oprea, med i finalen i Arena Randers fredag aften. Men årets "X Factor" blev vundet af Simon Kvamms voksne solist, Helene Frank, som stod i finalen med Simon Kvamms gruppe, Selmani.

- Jeg har ikke noget problem med lige at tabe to år i træk. Det er sgu fint, så længe programmet udvikler sig og tiltrækker talenter, lyder det fra Thomas Blachman, der selv har vundet programmet fem gange i alt. Senest i 2022 med den unge solist Mads Moldt.

Simon Kvamm entrerede "X Factor" sidste år, hvor han debuterede med en sejr, da venindeduoen Rosél vandt.

I år vendte Oh Land tilbage i midten af dommerbordet efter tre sæsoners fravær.

Og flankeret af de to - Simon Kvamm og Oh Land - har Thomas Blachman fået kamp til stregen.

- Den måde, jeg har vundet på de sidste gange, kan man ikke mere. Nu er det noget andet. Simon og også Nanna (Oh Land, red.) kommer ind med en stor visualitet og skruer op for alt, hvad der hedder effektivitet og det mastodontiske, lyder det fra Thomas Blachman.

- Det er jeg enormt glad for, for det udvikler også programmet i en anden retning. Det er voldsomt og ligger i virkeligheden lidt væk fra det, jeg umiddelbart repræsenterer.

Undervejs i "X Factor" har dommerne diskuteret hinandens deltageres præstationer. Men under finalen understregede Thomas Blachman, at meningsudvekslingerne blev fremsagt med enorm respekt, og det fik publikum til at klappe og huje.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2024 - 08:00

FAKTA: Overblik giver overskud på kontoen

* Gennemgå dine udgifter.

* Læg et budget.

* Opret en budgetkonto.

* Ryd op i dine abonnementer.

* Tilmeld dine regninger til betalingsservice, og undgå rykkere.

* Få et hævekort, og undgå overtræk.

* Betal med kontanter frem for kort.

* Spar op til en ting, før du køber den.

* Spar op til uforudsete udgifter.

* Tjek din lønseddel for fejl.

* Sælg de ting, du ikke bruger.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/04/2024 - 08:00

Forbrugerøkonom: Det bruger jeg aldrig selv penge på

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Sydbanks forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, kan ikke forestille sig at bruge penge på dårlig kvalitet. Men man skal ikke altid købe den dyreste mærkevare.

Forbrugerøkonomer giver normalt indblik i, hvordan vi og vores naboer spenderer vores penge - og hvor der måske lander lidt for mange kroner.

Nu fortæller en af dem - Sydbanks Ann Lehmann Erichsen - hvad hun selv aldrig vil kaste penge efter.

1) Takeaway og dårlig kvalitet.

Takeaway kan hurtigt tage dine penge, og dem vil Ann Lehmann Erichsen hellere fortære på anden vis.

- På en eller anden måde er madbudgettet udset til, at det er der, vi skal spare. Men man siger jo, at man bliver, hvad man spiser, lyder det fra hende.

- Jeg kan ikke forestille mig at bruge penge på dårlig kvalitet. Jeg vil meget hellere bruge penge på de bedste råvarer, også selv om det måske er dyrere, og lave mad derhjemme i stedet for at gå på restaurant, hvor man også betaler moms og alt muligt andet oveni.

Det gælder også kaffe to-go. Det er dyrt og upraktisk.

2) Brød og marmelade.

Omkring sit hus har Ann Lehmann Erichsen frugtbuske, og hun høster blandt andet bær, som hun laver marmelade af.

Det smøres gerne på brødet, som altid er hjemmebagt, for her ved Ann Lehmann Erichsen, hvad der er i.

I haven står der æbletræer, som familien kan plukke af.

3) Unødig strøm.

Ann Lehmann Erichsen fortæller, at hun har oplevet flere energikriser og -kampagner i sit liv og hidtil har troet, at hun havde helt styr på energioptimerende adfærd.

Men da hun skulle have skiftet sin eltavle, sagde elektrikeren, at han egentlig ikke syntes, forbruget var lavt.

- Jeg tænkte: "Det skal komme an på en prøve", fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Hun har skiftet til LED-belysning. Og når ovnen er tændt, bliver den fyldt op - så samtidig med at hun bager brød, kan hun også tilberede aftensmad.

Både vaske- og opvaskemaskinen bliver først tændt, når de er fyldte, og hun kører et økonomiprogram.

- I løbet af 2022-23 har jeg sænket vores elforbrug med 30 procent, fortæller Ann Lehmann Erichsen og tilføjer, at hun også har sparet tid, da hun samler til bunke frem for at vaske hyppigt.

- Vi ser stadig alt det tv, vi vil, og har flere lys tændt i stuen, bemærker hun.

4) Drop det allerbilligste - og det allerdyreste.

Ann Lehmann Erichsen har også en baggrund i Forbrugerklagenævnet, Forbrugerstyrelsen og hos Forbrugerombudsmanden. Og det har også sat sit præg.

- En af de ting, jeg lærte ved at behandle tusindvis af klagesager, er, at man aldrig skal købe det allerbilligste. Man skal heller aldrig købe det allerdyreste. Man skal købe det i det midterste prisleje, hvor man får noget for pengene, siger hun og uddyber:

- Jeg har bind for øjnene, når jeg vælger - forstået på den måde, at jeg ikke går efter mærkevarer. Hvis jeg for eksempel skal købe et køleskab eller en vaskemaskine, går jeg efter bedst i test. J eg har stor respekt for de testresultater, hvor man har testet efter en europæisk standard.

5) Stop strømslugere.

Hvornår har du sidst afrimet din fryser og afkalket din vaskemaskine? Det kan koste masser af strøm, når maskinerne med tiden bliver sløvere.

- Det går jeg meget op i at gøre, fordi hvis vi vedligeholder vores husholdningsapparater, så holder de den energimærkning, de har, siger Ann Lehmann Erichsen og råder til, at man altid læser brugsvejledningen.

- Der er mange penge at spare ved vedligeholdelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek