Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/12/2023 - 10:59

Mærsk-skib angrebet fra fire både søndag morgen

Mærsk oplyser, at man udsætter alle sejladser gennem Det Røde Hav i 48 timer efter flere angreb.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det Mærsk-skib, der lørdag aften blev ramt af et missil i Bab al-Mandeb-strædet, blev søndag morgen forsøgt bordet af fire små både kontrolleret af houthi-bevægelsen i den sydlige del af Det Røde Hav.

Det oplyser USA's militære centralkommando, Centcom, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Centcom modtag klokken 06.30 lokal tid et nødopkald fra besætningen på containerskibet "Maersk Hangzhou".

Besætningsmedlemmerne om bord på de små både affyrede håndvåben mod containerskibet. De nåede indenfor 20 meters afstand af skibet. Hensigten var angiveligt at komme om bord på containerskibet.

Helikoptere fra den amerikanske flåde bevarede ilden og sænkede i alt tre af de fire små både og dræbte besætningsmedlemmerne. Den fjerde båd formåede at flygte fra området, skriver Reuters.

For at vurdere sikkerhedssituationen i området og undersøge hændelserne nærmere, har Mærsk valgt at udsætte alle rederiets sejladser gennem Det Røde Hav de næste 48 timer.

Det skriver Mærsk i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

I udtalelsen oplyser rederiet desuden, at ingen af besætningsmedlemmerne på Mærsk-skibet er kommet til skade ved angrebet lørdag aften og søndag morgen.

Mærsk oplyser desuden, at det i øjeblikket arbejder på at fastslå de fulde detaljer om hændelsen. Rederiet er i tæt dialog med Operation Prosperity Guardian (OPG.) og myndighederne for at vurdere sikkerhedssituationen.

Tidligere på måneden blev et andet Mærsk-skib, "Maersk Gibraltar", også angrebet med et missil. Ligeledes da det var på vej igennem Bab al-Mandeb-strædet ved Det Røde Hav.

Mærsk valgte efter angrebet og andre angreb på handelsskibe i farvandet at sende alle skibe rundt om Afrikas sydspids i stedet for at benytte genvejen via Suez-kanalen.

Selskabet ændrede dog beslutning, efter at USA tog initiativ til Operation Prosperity Guardian (OPG.). Operationen skal sikre retten til fri sejlads i området.

Danmarks regering meldte fredag ud, at man vil indsætte en dansk fregat i Det Røde Hav. Der sker som led i en amerikanskledet indsats for at beskytte den internationale skibstrafik.

Houthierne støtter Hamas i kampen mod Israel. Houthierne hævder derfor at ville angribe alle skibe med forbindelse til israelske interesser.

/ritzau/

København, 31/12/2023 - 09:00

Nye titler og tronarving kørt i stilling: Sådan gik året i kongehuset

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Prins Christian fyldte 18 år, og prins Joachims børn fik deres nye titler. Det forgangne år i det danske kongehus har budt på store forandringer.

2023 har været endnu et begivenhedsrigt år, som dronning Margrethe kan se tilbage på, når hun på årets sidste dag holder sin traditionsrige nytårstale, som bliver den 52. i rækken.

Da hun afholdt den forrige nytårstale, nævnte hun specifikt prins Christian, som en dag bliver kronprins og siden skal være konge.

Den 18. oktober fyldte han 18 år, og myndighedsdagen var en altoverskyggende og vigtig begivenhed i kongehuset det forgangne år, lyder det fra kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

- Prins Christian kan overtage jobbet som regent, og det er meget, meget afgørende for et kongehus, når en tronarving bliver myndig, siger han.

Prinsens 18-års fødselsdag blev fejret med pomp og pragt med et gallataffel, hvor to jævnaldrende fra hver af landets kommuner og unge fra kulturen og sporten var inviteret.

Dronningen havde en særlig gave til prins Christian, som blev delt med gallagæsterne, nemlig en optræden af bandet Benjamin Hav & Familien.

Efter fejringen blev en guldfarvet glimmerstilet - bevidst viste det sig siden - glemt på Christiansborg Slot, hvor festen fandt sted.

- Er det mon Askepot, der glemte sin sko i aftes, skrev kongehuset i et Instagram-opslag.

Med myndighedsdagen er prins Christian trådt frem i familien.

Måneden efter fødselsdagsfejringen afgav han en såkaldt højtidelig erklæring om at ville overholde Grundloven. Dermed kan den unge prins indsættes som rigsforstander, i tilfælde af at både dronningen og hans far, kronprins Frederik, er forhindret.

Han kan også nyde sin 18-års frihed på de danske veje, da han allerede inden sin fødselsdag erhvervede sig kørekort.

Selv om prins Christian en dag skal være konge af Danmark, har han stadig en rimelig almindelig hverdag. Han går han på Ordrup Gymnasium i Gentofte, og når man fylder 18 år, kan man ansøge om SU. Det har prins Christian ikke gjort, oplyste kongehuset.

Han vil heller ikke få årpenge - apanage - før han fylder 21 år i 2026 - medmindre han inden da er blevet tronfølger, oplyste Statsministeriet.

Kongehuset tilføjede i en pressemeddelelse, at det er prins Christians hovedprioritet det kommende år at færdiggøre gymnasiet. Senere vil man orientere om tronfølgerens videre uddannelsesforløb.

Der skete også forandringer for kronprins Frederiks døtre.

Prinsesse Josephine skiftede til Kildegård Privatskole og går ikke længere i skole samme sted som sin tvillingbror, prins Vincent, der fortsatte på Tranegårdskolen. Prinsesse Josephine sprang også ud som skuespiller i eventyret om Peter Pan i Glassalen i Tivoli i København, hvor hun blev krediteret Josephine Sophia Ivalo.

Tvillingernes storesøster og prins Christians lillesøster, prinsesse Isabella, begyndte på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor både hendes far, kronprinsen Frederik, og hendes onkel, prins Joachim, har fået studenterhuen på fra.

Året begyndte meget anderledes for prins Joachims børn. Her trådte dronningens beslutning om at fratage fire af hendes børnebørn deres respektive prinse- og prinsessetitler i kraft, og de har siden heddet grev Nikolaj, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena.

En beslutning, som dengang vakte opsigt udefra og frustration indefra, men som trods reaktionerne blev fastholdt for at give de fire børnebørn en større frihed til at forme livet - uden begrænsninger fra en formel tilknytning til kongehuset, begrundede dronning Margrethe.

Dronningens ældste barnebarn, grev Nikolaj, har siden fortalt, at han trods chokket har affundet sig med det. Han har fået en Instagram-konto, og han er blevet en del af marketingbureauet Social Works, der arbejder med influenter. Og han har fået frit lejde til at promovere virksomheder og produkter.

På sin stadig relativt nye Instagram-profil har grev Nikolai har blandt andet delt billeder af kæresten siden gymnasietiden på Herlufsholm, Benedikte Thoustrup, og parrets ophold down under.

24-årige grev Nikolai rykkede til Sydney i Australien med kæresten, Benedikte Thoustrup, i forbindelse med sit studie på Copenhagen Business School.

Under sit ophold i Australien kom grev Nikolai også i stald hos landets afdeling af det internationale modelbureau Kult.

- Jeg tror, jeg gerne vil arbejde med mode og fortsætte med at være model så længe som muligt, sagde han til det australske Wish Magazine i november.

Hans lillebror, grev Felix, gjorde sig også overvejelser om fremtiden, hvilket endte med et studievalgskifte til samme linje som grev Nicolai.

For greverne har året været omvæltende og til tider også turbulent. De modtog en undskyldning fra deres mor grevinde Alexandras tidligere kæreste. Det skete, efter grevinden blev gjort bekendt med kendsgerninger, hun tog kraftigt afstand til.

Parret mødte hinanden igennem en fælles ven i 2020, men efter to år var relationen resolut slut.

- Jeg undskylder uforbeholdent til Alexandra, som jeg elsker inderligt og respekterer højt, og til hendes to sønner, som jeg holder ufatteligt meget af, skrev Nicolai Peitersen til Ekstra Bladet henvendt til grevinden og sønnerne.

I sommer fejrede grevinde Alexandra sin 59-års fødselsdag med familie og gode venner.

- Det har været et udfordrende år. Men grevinden har det godt og nyder sit liv, skrev grevindens pressesekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang i en mail til Ritzau.

Mens grev Nikolai rykkede om på den anden side af kloden, forlod grevens far, prins Joachim, sammen med hustruen, prinsesse Marie, og parrets fælles børn, grev Henrik og komtesse Athena, Paris og tog over Atlanten.

Det virker til, at der er skabt mere ro i kongefamilien, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen. Især efter titeltumulten.

- Alene det, at de har fejret jul sammen stort set alle sammen, er et tegn på en større intern ro, siger han.

- Det går fint hånd i hånd med, at de har de her store, vigtige opgaver, de skal varetage.

Efter tre år som forsvarsattaché på den danske ambassade i Frankrig tiltrådte prins Joachim jobbet som dansk forsvarsindustriattaché i USA med base i Washington.

Her meldte prins Joachim sig også ind de politiske stemmer, da han under en tysk-dansk konference for forsvars- og sikkerhedsindustrien talte om Danmarks oprustning.

- For at sige det helt ærligt: Vi ville ikke ind i oprustningen mellem årene 1990 og 2022. Nu skal vi, sagde prinsen til Weekendavisen og Information.

Selv om prinsefamilien flyttede til USA, købte parret ifølge Se og Hør en villa i Vedbæk og solgte det daværende palæ i Klampenborg.

Inden familien flyttede til USA, fejrede familien grev Henriks konfirmation, som blev afholdt i Den Danske Kirke, Frederikskirken, i Paris.

Den blev uden grevens farmor, dronning Margrethe. Hun var i årets begyndelse en del fraværende, da hun gennemgik en rygoperation. I den forbindelse stoppede hun med at ryge. En vane, den 83-årige regent har haft, siden hun var 17 år.

Selv om hun viste sig ved flere lejligheder inden, var det først i maj, at hun var til stede ved sit første officielle arrangement efter operationen.

I årets løb har hun taget imod officielle besøg fra både det norske og det spanske regentpar og har selv gæstet Sverige.

- Der har været en stor dyrkelse af videreudvikling af kontakterne til udlandet i denne her tid, hvor der er krig i Europa, og som vi ikke har set i så stor grad de tidligere år, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er ikke tilfældigt. De står sammen på en helt anden måde, end de plejer at gøre.

Det vil forsætte i det nye år, spår Lars Hovbakke Sørensen.

- Vi vil i endnu højere grad formentligt se en dronning, der er engageret i internationale forhold, siger han.

- Og så vil det også være et år, hvor vi vil se kronprinsparret blive kørt endnu mere i stilling til at tage over på et eller tidspunkt. Også med prins Christian i baggrunden som en, der også vil kunne tage over som kronprins og gradvist blive mere og mere forberedt til det, så han er helt klar til den rolle, i det øjeblik det måttet blive aktuelt.

Dronning Margrethe er ifølge en Megafon-måling for TV 2 den bedste repræsentant for kongehuset, mente 38 procent af de adspurgte.

Kronprins Frederik er ifølge de adspurgte den næstbedste repræsentant med 29 procent af stemmerne.

Det er på trods af en nylig sag, hvor et spansk medie offentliggjorde en række billeder af kronprinsen i selskab med den mexicanske kvinde Genoveva Casanova i Madrid, hvilket vakte opmærksomhed.

- Vi udtaler os ikke om rygter og insinuationer, sagde kongehusets kommunikationsafdeling til Se og Hør.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/12/2023 - 08:00

Kendt komiker i nyt program: Plat hvis man bliver for desperat

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Eva Jin er en af de komikere, som skal forsøge at holde masken i den gode sags tjeneste i Prime Video-programmet "LOL: Den der ler sidst".

Hvordan hiver man bukserne ned på kolleger, man selv ser op til?

Det står den fremadstormende komiker og skuespiller Eva Jin over for i den danske udgave af det verdensomspændende underholdningsprogram "Lol: Den der ler sidst" på streamingtjenesten Prime Video.

I programmet dyster ti danske entertainere, som foruden Eva Jin blandt andre tæller Martin Brygmann, Søs Egelind og Nikolaj Stokholm, mod hinanden om at få hinanden til at grine, men selv holde masken.

- Jeg er rimelig starstruck, lyder det fra Eva Jin.

- Det er svært at skulle prøve at joke med en af de store kanoner der. Det er vildt at prøve at være sjov og så vide, at de andre ikke vil grine af det. Det kan hurtigt blive plat, hvis man bliver for desperat. Og det er jo et show, hvor man ér desperat for at få folk til at grine.

- Jeg griner selv meget, når jeg gerne vil prøve at være sjov. Så det er lidt modsatrettet, for hvordan skal jeg få folk til at grine, hvis jeg ikke selv må grine.

Den, der formår det og ler sidst, når kameraet klapper sammen efter seks timers nonstop-optagelser, vinder ud over titlen og æren en pose penge til en velgørenhedsorganisation.

- Det er så weird et program. Det er jo fuldstændig vanvittigt - jeg har aldrig prøvet at være på i så mange timer, udbryder Eva Jin.

- Det er jo lidt et eksperiment nærmest. Så det bliver meget spændende at se, hvordan man reagerer i den situation.

- Jeg tænkte: "Enten bliver det virkelig sjovt, eller også bliver det virkelig ikke sjovt". Det kan gå begge veje - så jeg satser på, at det bliver virkelig sjovt, siger hun.

Eva Jin fik fra det ene øjeblik til det andet sit gennembrud i 2020, da hun optrådte til det hedengangne Zulu Comedy Galla.

Joken om en jobsamtale gjorde Eva Jin bemærket.

Det var ikke kun ordene, men også indpakningen: den afvæbnende og til tider akavede facon, hun leverede joken på.

- Jeg tror ikke rigtigt, jeg tænker så meget over det, lyder det fra Eva Jin.

- Jeg tror bare, det kommer, når jeg stiller mig op på en scene. Så naturligt. Muligvis fordi jeg bliver lidt nervøs, og så har jeg bare lært at bruge det.

De forholdsvis få minutter på scenen nåede at indprente sig. Fra at gå derhjemme uden arbejde og egentlig være på vej på højskole blev hun inviteret til et hav et af kreative møder.

Det førte hende med kometkurs fra standupscenen til blandt andet fiktionens verden.

Hun har medvirket i biografsuccesen "Elsker dig for tiden". Hun har haft hovedrollen i TV 2 Zulu-serien "Klemt" og roller i TV 2's "Dansegarderoben", Simon Kvamms DR-serie "Guru" og senest i DR-serien "Bag enhver mand".

Hun har også ramt de royale gemakker. Eva Jin var nemlig blandt de inviterede fra kulturlivet til prins Christians 18-års fødselsdag i oktober.

- Jeg synes efterhånden godt, jeg kan følge med. Men i starten havde jeg ret svært ved det. Men ja, nu synes jeg, det går meget godt, lyder det fra Eva Jin.

- Jeg synes, jeg får rigtig god respons. Der er virkelig mange, der godt kan lide det, jeg laver, så det er jeg virkelig glad for, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, jeg står et rigtigt godt sted, hvor jeg producerer rigtig mange ting selv. Og det er jo klart det, jeg vil allerhelst og brænder allermest for.

"LOL: Den der ler sidst" får premiere på Prime Video den 29. december.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/12/2023 - 08:00

FAKTA: Det vurderer banken dig på

* Din betalingsevne. Er du i stand til at betale lånet tilbagte?

* Din betalingsvillighed. Betaler du rent faktisk af på dine nuværende lån?

* Dine indtægter og udgifter. Er der balance i dit budget?

* Hvor mange lån du har. Har du flere lån som boliglån, kassekredit, forbrugslån eller lignende?

* Hvor mange forretninger du har i banken. Har du pensionsopsparing, lån, investeringer eller forsikringer gennem din bank?

* Din formue. Hvor meget ejer du?

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 31/12/2023 - 08:00

Tøver banken? Sådan forbedrer du din kreditværdighed

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er flere ting, du kan skrue på i din økonomi for at vinde bankens gunst. Og noget kan du allerede ændre i morgen.

Står du med store drømme uden midlerne til at realisere dem, går mange til banken for kapital.

Men som de fleste sikkert også ved, låner banken ikke bare penge til hvem som helst.

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at forbedre din såkaldte kreditværdighed, så banken har lyst til at hoste op med flere penge.

- Kreditscoren kan godt være svær at sætte på formel, fordi det altid er en individuel vurdering, fortæller forbrugerøkonom Ida Marie Moesby fra Nordea.

Ifølge forbrugerøkonomen er der dog en række nøgletal, banken bruger i sin helhedsvurdering af din økonomi.

Eksempelvis kigger banken på din opsparing og formue, samt hvor høj en indtægt du har, og om du ligger inde med en masse gæld.

Men blot fordi du har en høj løn, er det ikke ensbetydende med, at du automatisk også må låne store summer i banken.

- Generelt kan du selvfølgelig låne flere penge, jo mere du tjener. Men hvis du samtidig også har en masse udgifter og bruger stort set alle dine penge hver måned, kan det mindske dine lånemuligheder, påpeger Ida Marie Moesby.

Du skal nemlig også se på dit budget, altså hvordan din økonomi hænger sammen med lånet, lyder det.

- Budgettet er noget, du kan ændre mere eller mindre fra den ene dag til den anden, siger hun og tilføjer:

- Det er også supergodt at nedbringe sin gæld, spare op eller måske tjene flere penge. Men det tager bare ofte lidt længere tid.

Men hun peger også på, at det ikke er nok bare at ændre budgettet - der skal også handling bag, og det kræver nye økonomiske prioriteringer.

Det kan være, at bilen skal sælges, og der skal bruges færre penge på ferier og fornøjelser til fordel for mere opsparing.

Ifølge Ida Marie Moesby er det en fordel at lave budgettet, som om du allerede har lånet og så prøve at leve efter det.

- Det er fint at have gode intentioner og sige, at "vi sætter forbruget ned, når vi har lånet". Men du stiller dig langt bedre, hvis du rent faktisk viser din bankrådgiver, at du kan gøre det, siger hun.

- At lægge et budget kan godt skræmme nogle, men der findes mange skabeloner på nettet, du kan bruge. Og så har de fleste banker også et forbrugsoverblik, så du kan få et praj om, hvad du bruger penge på.

- Kan du skære noget fra, er det positivt, for så er det muligt at låne mere - især hvis du sætter dem på en opsparing.

Og vil du eksempelvis købe en bolig, er det et krav, at du skal kunne lægge en udbetaling på mindst fem procent af boligens salgspris.

Derfor er der ifølge Ida Marie Moesby altid god grund til at have en opsparing.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv