Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/07/2023 - 10:47

Nyt sygehus skal udføre avancerede kræftindgreb - fagfolk er bekymret

Sygehuset i Aarhus skal ifølge styrelse ikke være det eneste i landet, der foretager avancerede kræftindgreb.

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Aarhus Universitetshospital skal ikke være det eneste sted i landet, der foretager avancerede operationer for mave- og tarmkræft.

Sundhedsstyrelsen vil have etableret et andet center, der kan foretage den samme type indgreb, skriver DR Nyheder.

- Grunden til, at vi åbner for, at yderligere et sygehus kan varetage behandlingen, er, at vi ser, at der er et behov for at robustgøre tilbuddet, udtaler enhedschef i Sundhedsstyrelsen Agnethe Vale Nielsen i en skriftlig kommentar til DR.

Det kom tidligere på året frem, at cirka 300 kræftpatienter i 2022 og 2023 ventede for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling på det aarhusianske sygehus.

En undersøgelse fra Kammeradvokaten konkluderede, at hospitalsledelsen bevidst havde begået fejl over en længere periode.

Sagen førte til, at flere topfolk på hospitalet og i Region Midtjylland blev afskediget eller forlod deres poster.

Sundhedsstyrelsens ønske om at sprede den højt specialiserede behandling til endnu et sted i landet kritiseres ifølge DR af flere fagfolk.

Kritikken kommer blandt andet fra Per Vadsgaard Andersen, der er næstformand i Dansk Kirurgisk Selskab og overlæge på Odense Universitetshospital.

De to centre skal reelt deles om 60 operationer om året.

Det er ifølge overlægen ikke tilstrækkeligt til, at kirurgerne de to steder får den fornødne træning, mener overlægen.

Det vil først være forsvarligt at dele operationen op på to lokationer, når der er mellem 100 og 120 patienter om året, mener han.

På Christiansborg vækker Sundhedsstyrelsens beslutning heller ikke begejstring.

Både De Konservatives og Enhedslistens sundhedsordførere udtrykker ifølge DR skepsis over for løsningen.

/ritzau/

Sverige, 14/07/2023 - 09:25

Kronprinsesse fejrer fødselsdag efter udfald med far

Pool/Reuters

Når kronprinsesse Victoria en dag overtager tronen, bliver hun Sveriges første kvindelige monark og regerende dronning siden 1720.

Sveriges tronarving, kronprinsesse Victoria, fylder 46 år den 14. juli, og det bliver traditionen tro markeret med Victoriadagen, som er fyldt med fest og musik.

Egentlig blev kronprinsesse Victoria født til et helt andet liv.

Selv om hun var det svenske regentpar kong Carl Gustaf og dronning Silvias førstefødte og den ældste i søskendeflokken bestående af prins Carl Philip og prinsesse Madeleine, kom hun ikke til verden med tronfølgertitlen, fordi kun drenge dengang kunne arve tronen.

Men i 1980 blev tronfølgerloven ændret, og kronprinsesse Victoria blev således tronarvingen og overtog titlen fra sin to år yngre lillebror.

Kong Carl Gustaf har dog flere gange udtrykt undren over, at ændringen blev vedtaget med tilbagevirkende kraft. Senest i begyndelsen af 2023 i dokumentaren "Sveriges sista kungar" - altså "Sveriges sidste konger" - som blev sendt på STV.

- Det er ret mærkeligt, synes jeg. Det kan du ikke, sagde kongen ifølge Billed-Bladet, da han i dokumentaren blev spurgt om, om han synes, det er uretfærdigt.

Efterfølgende sendte han en erklæring ud om, at hans udtalelser "ikke skal tolkes som en kritik af den kvindelige tronfølge eller af kronprinsesse Victoria".

- Den kvindelige tronfølge er for mig en selvfølge. Kronprinsessen er min efterfølger. Hun er et ekstraordinært aktiv for mig, min familie og vores land. Jeg er stolt af hende og hendes utrættelige arbejde for Sverige.

Tidligere er kong Carl Gustaf også blevet citeret for at sige, at "jobbet er for tungt til en pige".

Når kronprinsesse Victoria en dag overtager tronen, bliver hun Sveriges første kvindelige monark og regerende dronning siden 1720.

Hendes efterfølger bliver også en regerende dronning. Sammen med sin mand, prins Daniel, har kronprinsesse Victoria datteren prinsesse Estelle på 11 år. De er også forældre til sønnen prins Oscar på syv år.

Parret lærte hinanden at kende kort efter årtusindskiftet, da prins Daniel, som på daværende tidspunkt bar det borgerlige navn Daniel Westling, blev den svenske tronarvings personlige træner.

- Det sagde ikke klik, da vi mødte hinanden. Vi havde et meget fint og varmt venskab og var meget nære venner, inden vi forelskede os.

- Det var et venskab, som voksede til kærlighed, sagde kronprinsessen i 2009 i deres forlovelsesinterview.

Frieriet fandt sted valentinsdag i slotsparken ved Drottningholm Slot, efter at den vordende gom havde anmodet sin royale svigerfar, kong Carl Gustaf, om datterens hånd.

- Der var en fantastisk stemning. Jeg var naturligvis nervøs og håbede på et ja, men var ikke helt sikker, sagde han i et interview med svenske TV4, før kronprinsesse Victoria prompte brød ind:

- Jeg svarede: "ja, ja, ja!".

Sidste år var parret omgærdet af rygter om knas i forholdet. Det fik - højst usædvanligt ifølge royale kommentatorer - parret til at dementere ethvert rygte om et brud.

- Vi er blevet bekendt med, at der pågår en omfattende negativ rygtespredning vedrørende vores private relation - påstande om svigt i relationen og en forestående skilsmisse, skrev parret i en fælles erklæring delt på Instagram.

- Under normale omstændigheder kommenterer vi ikke på rygter og spekulationer. Men for at værne om familien ønsker vi at gøre det klart en gang for alle, at de rygter, som nu spredes, intet har på sig.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2023 - 09:18

Supermodel og tv-vært er blevet mor for anden gang

Loic Venance/Ritzau Scanpix

Der er ren babylykke hjemme hos det celebre par Karlie Kloss og Joshua Kushner.

Hun er vant til at posere foran alverdens kameraer. Men den næste tid er det en anden, der stjæler billedet.

Supermodellen og tv-værten Karlie Kloss er nemlig blevet mor for anden gang. Det afslører hendes mand, forretningsmanden Joshua Kushner, på Instagram.

- Velkommen til verden, skriver han til et billede af vidunderet iført en blå strikhue, hvor han samtidig afslører, at fødselsdagen var den 11. juli.

Parret, som blev gift i 2018, har allerede sønnen Levi på to år, som altså nu kan kalde sig storebror.

Den nybagte far til to er bror til Jared Kushner, som er gift med Ivanka Trump og dermed Donald Trumps svigersøn.

30-årige Karlie Kloss, som har været vært på modeprogrammet "Project Runway" og haft en rolle i "Zoolander 2", holdt graviditeten hemmelig så længe som muligt.

Det klarede den tidligere Victorias Secret-engel ved at klæde sig i store vinterfrakker, har hun fortalt til mediet Entertainment Tonight.

Men ved årets Met Gala afslørede hun altså, at der var en lille ny på vej og viste babybulen frem.

Og det seneste skud på stammen har allerede fået sig en celeber fanskare. På Instagram melder flere verdensstjerner sig nemlig i heppekoret.

- Velkommen!, skriver skuespillerinden Kate Hudson, mens skuespiller og iværksætter Gwyneth Paltrow har kommenteret med et hjerte.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2023 - 08:00

FAKTA: Billigste lande for danskere

* Med den danske købekraft i pengepungen kommer man længst for sine penge i EU i Rumænien. Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik, som kigger på husholdningernes forbrug.

* For hver 100-kroneseddel, som en dansk husholdning brugte i 2022, brugte en rumænsk i stedet 40 kroner.

* De næstbilligste lande er Bulgarien med 41 kroner og Polen med 43 kroner.

* Og de dyreste lande er Irland, Danmark, Luxembourg og Finland.

Kilde: Danmarks Statistik.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/07/2023 - 08:00

Udnyt inflationen til at minimere dine udgifter på ferien

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Inflationen har ramt forskelligt rundt omkring i udlandet, og det kan du bruge til din fordel, når du skal booke din næste rejse.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvor rejsen i sommerferien skal gå hen, kan det måske lokke at få ekstra meget for dine feriekroner.

En faktor, som er værd at kigge på, er inflationen. Den varierer nemlig fra land til land, og hvis du tager højde for de forskelle, kan der være penge at spare ved at vælge en destination med lav prisstigning.

Det forklarer Tine Choi, der er chefstrateg i pensionsselskabet PFA.

- Hvis man bor i grænselandet, ved man godt, at der er nogle ting, som er billigere i Tyskland. Og som det seneste har mange nok opdaget, at Sverige er blevet et billigere rejsemål, siger hun og fortsætter:

- Det er lidt den samme bevidsthed og viden, som man skal bygge videre på, når man skal finde ud af, hvor i verden den økonomiske udvikling kan være en fordel som turist.

Hun understreger, at inflation er et mål for prisstigninger og altså ikke siger noget om prisniveauet.

Men fordi prisniveauet i Danmark er blandt de højeste i verden, bliver vi typisk ikke ramt så hårdt af en forskel, når vi rejser.

Ifølge en opgørelse fra PFA var inflationen i Spanien 1,6 procent i juni og i Grækenland 2,7 procent, mens den var 6,7 og 6,8 procent i henholdsvis Italien og Tyskland.

Som udgangspunkt er lav inflation gode nyheder for en turist. Det kan dog ikke stå alene.

- Som turist kan man kigge på det generelle inflationsniveau i landet, men det er ikke nok. Inflationen kan godt være lav, fordi borgerne i landet har fået økonomisk hjælp til at tøjle prisstigningerne, siger hun og tilføjer:

- Og den hjælp mærker man ikke som turist. For turisten er det især udgifter til restauranter, overnatning og oplevelser, som er vigtige.

Selv om Spanien har en lav inflation på 1,6 procent, er hotelovernatninger steget med 12,5 procent og restauranter 7,1 procent, viser PFA's opgørelse.

I Sverige er inflationen 6,7 procent, men den svenske krone er blevet svækket i forhold til euroen. Og derfor er prisstigningerne blevet udlignet, forklarer Tine Choi.

Kigger vi på USA, var inflationen 4,1 procent i maj. Hotelovernatninger var 3,7 procent dyrere og restauranter 8,3 procent dyrere.

Men flyrejser er blevet betydeligt billigere i USA. Og det er der en særlig grund til.

- Antallet af flyvninger i USA er stort set normaliseret efter nedlukningerne. Men hvis du kigger mod Asien, er flybilletpriserne skyhøje, fordi antallet af flyvninger endnu ikke er kommet op på samme niveau som før corona, siger Tine Choi.

Hun anbefaler, at du forsøger at finde ud af, hvad mad, transport og oplevelser koster i de forskellige lande, som du overvejer at rejse til, for at få en idé om prisniveauet.

Og du kan altså bruge inflationen i de enkelte lande som pejlemærke.

En anden måde at finde frem til en billigere destination er ved at kigge på købekraft.

I en ny opgørelse fra Danmarks Statistik fremgår det, at man inden for EU kommer længst med sin danske købekraft i Rumænien, Bulgarien og Polen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv