Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New York, 27/08/2023 - 10:49

Rune indleder US Open på bane 5: Er lidt uprofessionelt

Holger Rune forstår ikke, hvorfor arrangøren har placeret ham på bane 5 i åbningsrunden ved US Open.

Vaughn Ridley/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Holger Rune er blevet vant til at spille på de største arenaer ved grand slam-turneringer, efter at han er blevet en del af top-10, men når han mandag tager hul på US Open er rammerne mere ydmyge.

Således har arrangøren placeret ham på bane 5, når han i første runde møder spanske Roberto Carballes Baena.

Den prioritering forstår den danske verdensfirer ikke meget af.

- Det er selvfølgelig en mindre bane, end jeg havde forventet. Jeg kan ikke styre det. Jeg må have fokus på det, jeg kan styre.

- Jeg ved ikke om det er fair eller ikke fair. Jeg vil ikke brokke mig over det. Men jeg synes, at det er lidt uprofessionelt. Men jeg kan ikke gøre noget ved det, siger Holger Rune på et pressemøde før US Open.

Runes kamp er placeret som den anden på bane 5 mandag. Først skal en damesingle afvikles på banen.

Programmet begynder klokken 17 dansk tid, og dermed kan man forvente Rune på banen omkring klokken 19, men i tennis må man altid tage en række forbehold såsom vejr eller skader hos en af spillerne.

Rune nåede sidste år tredje runde i US Open, der er årets sidste grand slam-turnering.

Også Caroline Wozniacki skal i aktion på turneringens første dag. Hun er dog en del af aftenprogrammet og spiller derfor først midt om natten eller tidligt tirsdag morgen dansk tid.

Hun skal op mod den russiske kvalifikationsspiller Tatiana Prozorova, der er 19 år og ligger nummer 229 på verdensranglisten.

Wozniackis kamp er placeret på US Opens næststørste arena, Louis Armstrong Stadium.

/ritzau/

København, 27/08/2023 - 08:00

Kopernikus: Vi går nogle gange og hyler med hinanden

Free

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men hvor det viser sig at være noget andet, lyder det fra skuespiller Nicolaj Kopernikus.

- Måske du kunne finde et andet sted at stå?! Du skræmmer jo børnene!

En far forsøger at få sit lille barn med ind i supermarkedet. Men hun står som en flitsbue, skræmt af en forhutlet mand, der snøvler og svajer, ved en bænk nær indgangspartiet.

- Du står her jo fandeme hver eneste dag! ... Har du selv børn?, fnyser familiefaren og konstaterer så:

- Nej, det har du ikke. For hvis du havde børn, ville du kunne forstå.

Det har Morten faktisk. Men datteren Viola og hendes mor nægter at se ham efter hans deroute, og han dulmer nu savnet i Gammel Dansk.

Det er startskuddet i Nicolaj Kopernikus' nye kortfilm, "From Above", som er udtaget til Odense International Film Festival (OFF).

- Jeg er fascineret af, hvordan nogle lander der, hvor de lander. Uden for samfundet på en eller anden måde, siger Nicolaj Kopernikus.

- Der ligger som regel et kæmpestort isbjerg neden under af fortællinger.

Nicolaj Kopernikus har selv skrevet, instrueret og spiller en af hovedrollerne i "From Above", som han er gået ind i med hud og hår i ordets bogstavelige forstand.

I filmen kronrager Morten sine tjavsede totter af, og det er Nicolaj Kopernikus selv, der lægger lokker til.

- Jeg havde et meget klart billede af, hvordan det skulle laves. Det var supernervepirrende, for vi har jo ikke mulighed for at lave det om. Så det var faktisk utroligt meget nemmere, at det var mig, der gjorde det. Og så er det også de færreste skuespillere, jeg kan få til at klippe alt håret af, lyder det fra Nicolaj Kopernikus.

- Fordelen ved, at jeg selv har skrevet, instrueret og spillet det, er også, at jeg er den eneste, man kan bebrejde.

På rollelisten ses foruden Nicolaj Kopernikus blandt andre Emilie Kroyer Koppel, Lene Maria Christensen og Anders Heinrichsen.

Også vejrværten Sara-Maria Franch-Mærkedahl, som Nicolaj Kopernikus danner par med privat, medvirker i filmen. Hun spiller en udgave af sig selv som netop vejrvært og leverer en vejrudsigt, som forløser en af filmens afgørende sekvenser.

- Det har bare været skønt. Vi deler jo hinandens oplevelser i det daglige, som alle mulige andre gør, arbejdsmæssigt og interesserer os for hinandens liv.

- Men ret skal være ret, hun er med i filmen i form af et indslag, og som tv-vært er hun jo som en fisk i vandet. Så der har ikke været nogen som helst former for problemstillinger ved det, siger Nicolaj Kopernikus.

At nå dertil, hvor filmen er færdigklippet og klar til publikum, har varet flere år.

Som skuespiller bliver man trænet i at iagttage for at kunne gestalte karakterer troværdigt og dimensioneret. Og det blev begyndelsen på idéen til "From Above".

Nicolaj Kopernikus passerede en mand, der var hjemløs, i sit eget nærområde. Han stod samme sted. År efter år.

- Jeg syntes, det var så trist at forestille sig, hvordan vedkommende var endt der. Der er måske ikke så langt ned, hvis man befinder sig i en ond spiral. Det kræver vel i virkeligheden, at man mister noget kærlighed, og at man mister nogle penge, sit job eller sin bolig, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg tænkte, at der lå sådan en historie til grund.

Oversat fra engelsk betyder "From Above" på dansk "Ovenfra".

"From Above" er en fortælling om en kunstner og familiefars kollaps og kampen for at række ud til sine relationer.

- Jeg tror, at der er en risiko for, at vi rammer supermeget forbi hinanden, når vi ikke ser det fra oven, om man så må sige, eller i et større perspektiv, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men det viser sig at være noget andet. Det kan være ting, som man per refleks har holdninger til. Jeg tror, at vi nogle gange går rundt og hyler med hinanden, siger Nicolaj Kopernikus.

Næste år er det 30 år siden, at Nicolaj Kopernikus blev uddannet skuespiller fra Odense Teater.

Igennem karrieren foran kameraet har den 56-årige skuespiller udmærket sig i Klassefesten-trilogien, DR-thrillerserien "Forbrydelsen" og dramafilmen "Bænken", som i 2001 indbragte ham en bodilstatuette for Bedste Mandlige Birolle.

Efter mere end 25 år i branchen debuterede Nicolaj Kopernikus i 2021 som instruktør, da han stod både bag og foran kameraet på kortfilmen "Stenofonen".

Det var en så fascinerende proces, at han siden kastede sig over "From Above", som nu er udtaget til OFF, der løber af stablen fra 28. august til 3. september.

Nicolaj Kopernikus' debutfilm, "Stenofonen", var i konkurrence på OFF i 2021 og blev shortlistet til Oscar-uddelingen. Men den kom ikke med i de endelige nomineringer til den nyudklækkede instruktørs store ærgrelse - indtil han kunne komme videre ved at se det ovenfra.

- Bagefter var der nogle, der sagde til mig: "Det er vigtigt, at du kommer op på hesten igen og finder en anden historie", og det var egentlig det, der satte mig i gang.

- Nu er det så begyndelsen på et forhåbentlig langt liv, "From Above" får.

Fakta: Om Nicolaj Kopernikus

* Nicolaj Kopernikus blev født Christiansen til efternavn i Glostrup i 1967.

* Nicolaj Kopernikus har tre børn fra et tidligere ægteskab. To af børnene, Louis Næss-Schmidt og Mollie Næss-Schmidt, er gået i hans fodspor.

* Ved siden af skuespillet har Nicolaj Kopernikus opfundet et redskab, som kan skrabe snask op fra køkkenvasken.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/08/2023 - 13:55

Dansk kendis er blevet far for tredje gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, er blevet forældre til en lille dreng, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han er nemlig blevet far for tredje gang, efter at hans kæreste, Ana Maxime, har født parrets andet fælles barn, en lille dreng.

Det afslører den nybagte mor på Instagram.

- Et lille mirakel sendt fra oven, skriver hun til babybilledet.

Det var også på det sociale medie, at parret tilbage i marts afslørede over for deres følgere på deres respektive Instagram-profiler, at de udvidede familien.

Her delte de et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skrev Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skrev Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

I maj 2022 fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som altså netop er blevet storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

Wafande og Ana Maxine havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

- Det er en stor blandet magisk familie, jublede Wafande tidligere på sommeren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/08/2023 - 08:00

FAKTA: Kvas havens slimede fjender

* De uønskede snegle var knap så stor en plage i begyndelsen af sommeren, hvor vejret var tørt. Men det har de seneste måneders regn ændret på.

* Mens mange snegle gør god gavn i haven, fordi de fungerer som små skraldemænd, der omsætter døde planter til humus, så æder dræbersneglen og plettet voldsnegl alt, hvad de kan komme i nærheden af.

* Den bedste måde at holde dem nede på er ved at indsamle dem og kvase dem eller overhælde dem med rigelige mængder kogende vand.

Kilde: Louise Møller, havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/08/2023 - 08:00

Haven i september: Plant nyt i den lune jord og høst frø på livet løs

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Årets niende måned giver de bedste betingelser for at planlægge næste års haveliv, lyder det fra to eksperter.

Septembers himmel er så blå, og nedenunder bugner haven med opgaver for dine grønne fingre. Måneden er nemlig oplagt til at plante nyt eller flytte rundt på det, du allerede har.

- Jorden er stadig lun og fugtig, og det giver optimale betingelser for rodvækst, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, der er en almennyttig forening.

Især de stedsegrønne planter er gode at få på plads, inden vejret for alvor slår over i efterår.

- De bruger en del vand i løbet af vinteren, og derfor er det vigtigt, at deres rødder er etableret i jorden, inden det bliver koldt, understreger Louise Møller.

Har du tomme bede, anbefaler Signe Schrøder, der er selvstændig havekonsulent i vild natur, at du sår efterafgrøder. Det kan være honningurt, vintervikke eller boghvede.

- Hvis man sår dem i starten af september, kan de nå at blomstre inden vinteren, fortæller hun.

Samtidig sikrer du, at du har noget, der gror i bedene hen over vinteren.

- Planterødderne holder på næringen i jorden. Hvis den bare ligger bar uden planter, så går den næring, jorden har opsamlet, tabt. Den bliver vasket ud af regnen, lyder det fra Signe Schrøder.

Når foråret kommer, hakker du de overvintrende planter op, og så er jorden klar til, at du kan så på ny.

For at så skal du have nogle frø. Og det er også i september, at du kan indsamle dem fra haven.

- Jo flere frø man høster, jo lykkeligere bliver man. Frø er også dyre, så du sparer gode penge, siger Signe Schrøder.

I prydhaven er sommerblomster som morgenfruer, solsikker og kornblomster nemme at høste fra, fortæller Louise Møller.

- Selve den frøstand, der sidder på planten, skal være helt tør, og så klipper du den forsigtigt af og vender den på hovedet ned i en papirspose, så frøene drysser af. Læg dem til tørre i en uges tid.

Derefter kan de kommes i små poser eller kaffefiltre. Husk at notere, hvilke frø poserne indeholder, så du ikke bliver i tvivl, når du skal bruge dem til foråret.

- De skal opbevares tørt og gerne køligt. Hvis de ligger oven på fyret eller radiatoren, nedsættes deres spireevne, siger Louise Møller.

Kaster du dig over frøhøst i køkkenhaven, kræver det lidt mere arbejde. Er du nybegynder, foreslår Signe Schrøder derfor, at du lægger ud med ærter og bønner, der er nemme at gå til.

- Der er altid nogle ærter tilbage på planten, som du ikke får spist. Lad dem sidde, til de bliver gule og får pergamentagtige bælge, fortæller hun.

Pluk de gule ærter af, og læg dem i vindueskarmen, så de kan tørre helt ud, og put dem en papirspose, som du gemmer hen over vinteren.

Tomater er egentlig også lette at høste frø fra. Her skal du dog sikre dig, at tomaterne er frøægte. Hvis ikke er de nemlig ikke velegnede til at så videre med. Frø, der ikke er frøægte, er angivet med "F1" på pakken.

- Man skal gå uden om F1-sorter. Hvis man har en frøkonstant sort, kan man bare tage en moden tomat og splatte den ud på noget køkkenrulle, så frøene kommer ud, siger Signe Schrøder.

I stedet for at gå i butikkerne efter nye frø, opfordrer hun til, at du enten køber dem hos lokale avlere eller stikker hovedet over hækken for at høre, om naboen er frisk på at bytte.

- Inviter til frøbytteparty. Planter er så frygteligt gavmilde, lyder det fra Signe Schrøder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv