Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Stockholm, 23/04/2023 - 10:51

Sverige ventes at sende styrke på 150 personer til Sudan

Under blodig konflikt i Sudan er flere lande ved at evakuere borgere. Sverige vil sende evakueringsstyrke.

Af: /ritzau/

Udenrigsudvalget i Sverige foreslår, at den svenske regering får mandat til at sende en evakueringsstyrke på op til 400 personer til Sudan.

Det skriver nyhedsbureauet TT.

I praksis ventes den svenske styrke, der skal sendes til det konfliktramte land, dog at blive mindre. Ifølge oplysninger til TT kan det dreje sig om 140-150 personer. Flere af dem menes allerede at befinde sig i nærområdet.

Riksdagen skal søndag træffe en beslutning om, hvorvidt der skal gives grønt lys til forslaget. Det ventes at blive stemt igennem.

Sverige menes at have omkring 100 statsborgere, der befinder sig i Sudan, heriblandt ambassadeansatte.

Danmark har ingen ambassade i Sudan. Omkring 30 personer er på Udenrigsministeriets danskerliste, skrev DR lørdag.

USA har natten til søndag evakueret ambassadeansatte. Frankrig melder søndag, at franske diplomater er i færd med at blive evakueret. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den paramilitære organisation Rapid Support Forces (RSF) har den seneste uge været i et blodigt opgør med landets militær blandt andet på grund af uenighed om, hvorvidt der skal indføres et civilt styre i det afrikanske land.

Sudans hær og RSF stod bag et fælles militærkup i oktober 2021.

Siden kuppet for halvandet år siden har Sudan været ledet af et råd bestående af generaler.

I centrum står general Abdel Fattah al-Burhan, der leder hæren og er de facto-præsident, og general Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kendt som Hemedti, som leder RSF.

/ritzau/

Wrexham, 23/04/2023 - 08:29

Prins William lykønsker walisisk Hollywood-klub med oprykning

Oli Scarff/Ritzau Scanpix

William, prins af Wales, deler Hollywood-ejede Wrexhams begejstring over at rykke op efter 15 års ventetid.

Prins William lykønsker den walisiske klub Wrexham med oprykning til de professionelle fodboldrækker efter 15 år udenfor det fine selskab.

- Tillykke, Wrexham. En klub med en fantastisk historie. Ser frem til en meget spændende fremtid tilbage i Football League. I gør Wales stolt, siger han ifølge nyhedsbureauet PA.

Prins William bærer også titlen prins af Wales.

Klubben, der har prominente ejere i de to amerikanske skuespillere Ryan Reynolds og Rob McElhenney, sikrede sig endegyldigt avancement lørdag aften med en sejr på 3-1 over Boreham Wood.

Efter kampen kom ejerne på banen for at deltage i fejringen.

- Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår, hvad der er sket i aften. Jeg er stadig en smule tom for ord, siger Ryan Reynolds ifølge PA efter kampen.

Den ellers undselige klub fra det nordøstlige Wales har opnået international berømmelse gennem tv-serien "Welcome to Wrexham", som skildrer op- og nedturene, siden de to skuespillere overtog ejerskabet.

I en tale til de fremmødte fans takker Rob McElhenney for opbakningen, siden skuespillerne købte klubben i 2021.

- Jeg tror, vi kan høre, hvad det her betyder for byen, og det er det vigtigste for os, siger han ifølge PA.

Kampen så ejerne på stadion sammen med vennen Paul Rudd, skuespilleren kendt fra blandt andet "Ant Man".

Før kampen kunne man se Rudd drikke øl og synge sange med fansene på pubben The Turf, der ligger ved siden af Wrexhams stadion, Racecourse Ground.

Wrexham, der blev stiftet i 1864, er den ældste klub i Wales og det tredjeældste professionelle fodboldhold i verden.

Klubben vandt rækken, da klubben med én kamp tilbage har fire point ned til Notts County.

Notts County, der krediteres med at være verdens ældste fodboldklub, er ejet af de danske brødre Alexander og Christoffer Reedtz, der sammen også ejer analysefirmaet Football Radar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2023 - 08:00

Filmatiserer sygeplejerskesagen: Vi skal turde tale om det svære

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er ikke bare en serie om noget rædselsfuldt, der er sket, men en historie om vigtigheden af whistleblowere og om et system itu, fortæller instruktøren bag.

Nu kommer serien "Sygeplejersken", som er baseret på den virkelige, gruopvækkende sag om sygeplejersken Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus, som i 2017 blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter.

Serien lægges op på streaminggiganten Netflix 27. april og består af i alt fire afsnit.

Ifølge Kasper Barfoed, der er instruktøren bag, blev han inspireret til at lave en serie om hændelserne, efter at han læste Kristian Corfixens bog om sagen, "Sygeplejersken - En af danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager".

- Jeg blev overrasket over, hvor lang tid det her var foregået over, og hvor mange mennesker der egentlig havde mistænkt noget og undret sig, men ikke ageret.

- Og hvis de så agerede, så var de blevet lukket ned og bedt om at tie stille.

I "Sygeplejersken" kommer seerne ind bag murene på sygehuset i Nykøbing Falster, hvor alle kender alle.

Her følger man Pernille Kurzmann, spillet af Fanny Louise Bernth, i de første dage af hendes nye job som sygeplejerske, hvor hun møder sygeplejerskekollegaen Christina Aistrup Hansen, som spilles af Josephine Park.

Christina virker til at være noget helt særligt og altid først på pletten i en nødsituation.

Men som dagene går, og Pernille bliver mere fortrolig med sin nye arbejdsplads, begynder hun at se, at der måske er mere ved Christina end ved første øjekast.

Pernille beslutter, at hun ikke kan lukke øjnene for det, der sker foran hende.

I første omgang gik mange af Kasper Barfoeds overvejelser på, hvordan man kunne fortælle historien på en sober måde og være tro mod de grundlæggende fakta.

- Det har været og er hårdt for nogle mennesker, og det vil det givetvis også være for dem at se denne serie, hvilket jeg selvfølgelig er ked af, fortæller instruktøren.

Men ikke desto mindre synes han, at historien er vigtig at fortælle, netop fordi den er sket for nylig, og fordi den handler om nogle personer, som opdager et system, der er i stykker.

- Hvad sker der næste gang? Skal det være en ung, uerfaren person, som tager ansvaret på sig? Eller har vi indrettet et system, så alle godt tør sige fra? Også når de er i tvivl?

- En vigtig pointe er jo, at Pernille - selv om hun havde stærke fornemmelser - ikke var 100 procent sikker og skulle kaste sig ud på dybt vand. Det har krævet enormt meget for hende.

- Og sådan burde det jo ikke være, siger Kasper Barfoed.

Derfor er det også en whistleblower-historie, mener han.

- Jeg synes, man kan mærke, at der i nogle sammenhænge er ting, man ikke tør tale om. At man hellere undgår at snakke om svære emner.

- Der skal vi tage fat i problemerne - også hvis der sker fejl - tale om dem og sørge for, at det ikke sker fremover.

Med serien følte Kasper Barfoed, at han havde bedre mulighed for at gå ind i psykologien og relationerne mellem personerne og placere seerne midt i begivenhederne.

- Set i bakspejlet er det jo altid oplagt, at man skal whistleblowe, men i situationen har der været mange dilemmaer, hårde valg og modstand for de involverede. Det ville jeg tydeliggøre.

- Jeg håber, at folk bliver inspireret af Pernille og det mod, hun udviser, siger Kasper Barfoed.

"Sygeplejersken" har premiere på Netflix 27. april og har blandt andre Josephine Park, Fanny Louise Bernth, Peter Zandersen, Amalie Lindegård og Dick Kaysø på rollelisten.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/04/2023 - 10:00

FAKTA: Læg kønne knolde

* Maj markerer startskuddet til at lægge georgineknolde. Lægges knoldene nu, blomstrer de fra slutningen af juli til langt ind i efteråret.

* Georginer er velegnede til at kreere buketter af, og de findes i hundredvis af varianter - både når det gælder størrelser og farver.

* De kan plantes i både krukker og bede. Det kan være en fordel at dyrke georginer i højbede for at beskytte dem mod snegle, der er glade for at spise dem.

Kilde: Louise Møller, havefaglig rådgiver og fagredaktør hos Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/04/2023 - 10:00

Haven i maj: Gå på rov i en blomstrende slikbutik

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Årets sidste forårsmåned er både travl og nydelsesfuld for haveejerne.

Når kalenderen summer af maj, slipper nattefrosten endegyldigt sit tag i haven.

Derfor er det tid til til at finde krukkerne frem fra skuret og fylde sommer i dem, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos foreningen Haveselskabet.

- Her er det bare om at gå på jagt i havecenteret efter dine yndlingsfarver og -blomster. Det er jo en ren slikbutik.

Har du haft citrustræer til overvintring indendørs, er det også nu, at du kan sætte dem ud under åben himmel igen.

- Det er dog en god idé ikke at sætte dem i bagende sol de første par dage. Ellers bliver de bare brændt af, lyder det fra haveeksperten.

Sætter du dem ud i begyndelsen af maj, bør du også have et halvt øje på vejrudsigten, anbefaler hun.

- Hvis der nu skulle komme en lille smule nattefrost, kan det være godt at have et lagen eller en fiberdug klar til at lægge over planten hen over natten.

Maj fyrer også op for arbejdet i køkkenhaven. For nu er jordtemperaturen kommet højt nok op til at tage imod alle mulige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på, at vejret kan være ganske tørt.

- De små spirer har brug for vand for at kunne vokse og give et tilfredsstillende udbytte. Du kan tjekke, om jorden er fugtig nok ved at grave ti centimeter ned. Er jorden her tør og smuldrende, skal der vandes, siger Louise Møller.

Hun forklarer, at det er bedre at vande grundigt en til to gange om ugen end en lille smule hver dag, da vandet hurtigt fordamper.

Samtidig betyder den tørre jord, at det er ved at sidste chance for at flytte rundt på stauder eller plante nye.

Det fortæller Marie Uth, der er selvstændig havedesigner hos naturlighavedesign.dk.

- Stauder og buske, som du planter i maj, skal du være meget opmærksom på, ikke tørrer ud i løbet af sommeren, siger hun og uddyber:

- De har nemlig ikke et rodnet, der er stort nok endnu til at kunne hente den vand fra jorden, som de skal bruge.

Ud over vand peger hun på, at nogle af havens planter bliver glade for gødning i maj, så de kan gro og blomstre løs resten af sommeren. Det er dog meget forskelligt, hvad de forskellige planter har brug for.

- Planter, der har glæde af lidt gødning i maj, er for eksempel roser, hortensia, buksbom, bærbuske, klematis og stauder som floks, solbrud og ridderspore, siger Marie Uth.

Selv om maj byder på et væld af opgaver i haven, skal du også huske at smide arbejdshandskerne i ny og næ, mener hun.

- Det er en tid, hvor tingene bare gror. Så det er en god måned at nyde sin have. Sæt dig ud, og nyd insekter på vingerne, fuglelivet og alle de nye blomster, der hele tiden springer ud.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv