Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Melbourne, 21/01/2024 - 10:41

Tidligere olympisk mester mister lysten halvt år før OL

Mack Horton er ved siden af sit OL-guld mest kendt for en årelang fejde og dopingbeskyldninger mod kineser.

Martin Bureau/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/AFP

Sommerens OL i Paris bliver uden en af svømmesportens mest åbenmundede udøvere.

Søndag har den tidligere olympiske mester, den 27-årige australier Mack Horton, mistet lysten og indstiller karrieren øjeblikkeligt.

Ud over sin guldmedalje i 400 meter fri i Rio for otte år siden er han især kendt for sin kamp mod doping.

- Jeg ville have elsket at svømme i Paris, men sulten har bare ikke været der.

- Jeg er typen, der altid giver alt, og jeg er ikke interesseret i bare at være med, så det er det rette tidspunkt at træde tilbage, siger Mack Horton i en udtalelse.

Da australieren i 2016 vandt OL-guld henviste han kineseren Sun Yang til andenpladsen. Horton beskyldte desuden Yang for at have snydt med doping, hvilket blev en stor sag tre år senere til VM i Sydkorea.

Efter at Yang til VM i 2019 vandt guld foran Horton, nægtede australieren at give hånd og stå på medaljepodiet ved siden af kineseren.

Sun Yang er to gange i karrieren blevet ramt af karantæner relaterende til doping.

I 2014 fik han en kortvarig dopingdom for brug af et stof, der få måneder forinden var blevet ulovligt.

I slutningen af 2019 blev kineseren idømt otte års karantæne på grund af samarbejdsproblemer i forbindelse med en dopingkontrol året forinden.

Straffen blev appelleret til Den Internationale Sportsdomstol (CAS) og nedsat til godt fire år.

/ritzau/AFP

København, 21/01/2024 - 08:00

FAKTA: Nyt realityformat

* "Shaolin" er et nyt dansk reality-adventure-format på TV 2.

* "Shaolin" er optaget i Sydkorea i Dogapsa–templet, som er et buddhistisk tempel, man har lånt til optagelserne.

* Alt indhold, planlægning i forbindelse med tempel og geografisk placering samt selve forløbet i templet, er udviklet og udformet i tæt samarbejde med de to Shaolin-masters, Shifu Yan Lei og Shi Heng Yi, som guider de ni kendisser igennem et forløb i den ældgamle kinesiske livsfilosofi Shaolin.

* "Shaolin" består af otte programmer.

* Til sidst i forløbet skal de medvirkende fremvise deres individuelle taolu.

* Taolu er en rutine - en serie af bevægelser og positurer - der repræsenterer den enkeltes krop og sind.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/01/2024 - 08:00

TV 2-vært: Der er en kamp om vores opmærksomhed

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

- Der herskede en stor ordentlighed og grundighed, som jeg forsøger at indføre i mit eget liv, siger tv-vært Adam Duvå Hall om sin medvirken i nyt program.

Hvis livet spiller dig nogle kort, hvor du får mulighed for at kaste dig derud, hvor det er svært at bunde - så skal du gribe den.

Sådan lyder filosofien hos tv- og radiovært Adam Duvå Hall, der er aktuel i det spritnye TV 2-program "Shaolin", hvor han og otte andre danske kendisser bliver introduceret den ældgamle kinesiske livsfilosofi Shaolin.

- Det viser sig jo som regel, at det er en gave at møde nogle, der virkelig har dedikeret deres liv til noget, fortæller den 48-årige Go' Morgen-vært.

- Og at de ovenikøbet står på skuldrene af en tusindår gammel tradition gjorde, at jeg havde en fornemmelse af, at de nok havde fundet ud af et eller andet, som man kunne lade sig inspirere af.

Over otte programmer og 12 dage skal de træne og leve som Shaolin-masters i et sydkoreansk tempel langt væk fra civilisationen.

Til at guide dem er to anerkendte Shaolin-masters, som løbende vil teste de medvirkende både fysisk og mentalt.

Kilden til personlig udvikling går gennem mindfulness, meditation og spiritualitet.

Foruden Adam Duvå Hall er tidligere Vild med dans-vært Sarah Grünewald, skuespiller og presserådgiver Anne Sofie Espersen, musiker Sharin Foo, debattør Geeti Amiri, tidligere svømmer Sarah Bro, skuespillerne Esben Dalgaard og Albert Harson og breakdancer Rico Coker.

For Adam Duvå Hall var det ikke et spørgsmål om, at han skulle lægge sit liv helt om, være frelst eller blive i Sydkorea og gå i kloster efter programmet.

- I virkeligheden var det et ønske om at se, om der findes nogle ting derude, som troværdigt kan inspirere, fortæller han.

- For jeg synes også, at vi lever i en verden, hvor vi ser meget stress. Og findes der nogle små teknikker til at zoome lidt ind er det værd at undersøge.

Ifølge Adam Duvå Hall lever han et meget normalt liv - kone, to børn, et rækkehus og en kat - med alle de goder og komplikationer, det nu måtte bringe med sig.

- Der er en kamp om vores opmærksomhed, og det tog kører virkelig stærkt, siger Adam Duvå Hall.

- Jeg kan se det på ungerne, hvor hurtigt de kan blive fanget af algoritmerne, og hvad det er, vi bruger vores tid på i de få timer, vi har sammen som familie.

- Så jeg synes, der er alt mulig grund til at interessere sig for, hvor man kan skabe huller, der giver mere ro og nærvær.

Om opskriften til den ro og nærvær var til at finde en snert af i Sydkorea, er svært at sige, synes han.

- Men der er øjeblikke, efter at vi er kommet hjem, hvor jeg genkalder stemningen i templet, eller noget, de her masters har sagt, som jeg så kan finde en ro i, siger Adam Duvå Hall.

- Ville de have rådet mig til at tage det med ro lige nu, eller skal jeg løbe tusind gange rundt om mig selv for at udføre noget i livet, som i virkeligheden ikke gavner den store mening?

Adam Duvå Hall startede sin karriere på satireprogrammer som "Monkey Business" på P3 og "Torsdag i 2'eren" og "Go' røv og go' weekend" på DR2.

Desuden har han været vært på "Jeopardy" og "Fristet" på TV3 og haft værtsrollen på det danske melodigrandprix tre gange i perioden 2006-2008.

Han har siden 2018 været vært på "Go' Morgen Danmark" på TV 2.

"Shaolin" har premiere 22. januar på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/01/2024 - 08:00

FAKTA: Hold øje med fygesne og fugt på loftet

* Har du et hus med loft, kan det være godt at tjekke, om der er kommet fygesne ind, eller om noget af isoleringen er blevet fugtig.

* Hvis der er sne på loftet, skal du sørge for at få det fjernet, inden det begynder at tø.

* Er der pletter på isoleringen, kan det være et tegn på, at det er vådt. Er det i lille omfang, kan man selv fikse det ved at tage isoleringsmåtterne ned og lade dem tørre eller erstatte dem med nye.

* Er skaden af større karakter, skal man tjekke, om vandet er trængt igennem loftet. I så fald skal man få en tømrer ud, som kan hjælpe med at skifte isolering, gips eller træværk, der måtte være fugtigt.

Kilde: Tine R. Sode, ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/01/2024 - 08:00

Lille sprække kan gøre stor skade: Tjek husets rør i februar

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når kalenderen rammer vinterens sidste måned, er det tid til at rense nedløbsrør og tagrender for skidt, mens der indenfor skal tjekkes for frostsprængte rør.

Vinterens frostvejr kan være boligejerens værste fjende. De lave temperaturer kan nemlig føre til frostsprængte varme- og vandrør.

Derfor er det en god idé at tjekke alle husets rør i februar. Det fortæller Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Frostsprængte rør kan lyde voldsomt, men det kan godt bare være en lille utæthed, siger hun og fortsætter:

- Det kan dryppe fra et sted, hvor du ikke lige lægger mærke til det.

For at finde ud af, om der er opstået skader på rørene, skal du slukke for alt vandet i huset og kigge på din vandmåler. Den sidder der, hvor vandet kommer ind.

- Drejer vandmåleren rundt, er der en utæthed et sted, siger huseftersynseksperten.

I processen skal du dog lige være opmærksom på, at toilettet ikke netop er blevet trukket ud, eller at en varmtvandsbeholder ikke lige har været i brug.

Viser det sig, at du har fået en utæthed, skal du få en vvs-mand ud, understreger Tine R. Sode.

De frostsprængte vand- og varmerør kan dog kommes i forkøbet, hvis du sørger for, at huset er varmet op til minimum 14 grader, fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen.

Hun peger også på et andet område i huset, du skal have fokus på i februar, nemlig vinduerne, da der tit dannes kondensvand i bunden indenfor.

- Sørg for at tørre det væk, og få luftet godt ud, så du undgår, at der kommer skimmel i vinduerne, forklarer Anne Garde Slothuus.

Når turen er taget indenfor, kan du fortsætte uden for hoveddøren. Her er det godt at tjekke om frost- og snevejr har sat sig i husets tagrender.

- Der kan være is fra snevejr, eller en masse blade kan have samlet sig efter dage med blæst, forklarer Anne Garde Slothuus og fortsætter:

- Sørg for at få det fjernet, så der er fri passage til, at vandet kan løbe væk.

Når du er i gang med at kigge tagrenderne efter, bør du også tjekke husets nedløbsrør. De kan blive skæve eller få sprækker i frostvejret - særligt typen, der er lavet af plastik.

Vejret i februar kan være vanskeligt at forudsige, men de senere år har vinterens sidste måned været præget af storm og blæst.

Derfor er det en god idé at få sikret løse tagsten og genstande i haven, så de undgår at tage en svingom med blæsten, lyder rådet fra Anne Garde Slothuus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek