Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Stockholm, 27/03/2024 - 10:50

To ud af tre unge svenskere afvises før værnepligt

Det er især psykiske lidelser som depression og angst, der fører til, at svenske unge kasseres ved sessionen.

Af: /ritzau/TT

Næsten to ud af tre unge i Sverige egner sig ikke til at blive værnepligtige.

Ofte er det psykiske lidelser, som spænder ben for de unge.

Det oplyser Plikt- och Prövningsverket, der står for rekrutteringen af de værnepligtige, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Depression og angst er ofte en hindring.

- Selv om man vurderes at være rask nu, har psykiske tilstande en tendens til at opstå igen under pressede forhold og i krigssituationer, siger Jesper Höjeberg, der er cheflæge i styrelsen.

Relativt alvorlige kroniske sygdomme som eksempelvis epilepsi og diabetes fører altid til, at man bliver kasseret ved sessionen i Sverige.

Også lidelser som eksem og astma, der med den rette behandling ikke påvirker den enkeltes dagligdag, kan føre til afslag.

Det skyldes ifølge Jesper Höjeberg, at der under værnepligten stilles betydeligt højere krav til de unges fysik, end tilfældet er i en almindelig dagligdag.

- Har man astma, som ikke er velreguleret, og udsættes man for krudtrøg eller tåregas, medfører det sundhedsrisici, som vi ikke kan acceptere, siger cheflægen fra Plikt- og Prövningsverket.

/ritzau/TT

København, 27/03/2024 - 09:50

Det kræver snart flere streamingtjenester at se Premier League

Andrew Yates/Ritzau Scanpix

Amazon Prime Video har ingen intentioner om at hæve abonnementspris efter købet af fodboldrettigheder.

Hvis danske seere vil se den tidlige lørdagskamp i den bedste engelske fodboldrække, Premier League, fra næste sæson, vil det kræve et abonnement hos tjenesten Amazon Prime Video.

Selskabet bag har nemlig eksklusivt sikret sig rettighederne til netop den kamp. Det fortæller Martin Backlund, der er direktør for streamingtjenesten i Norden.

- Vi tilføjer den ugentlige kamp til det nuværende Prime-abonnement uden at hæve prisen på det, siger han.

Det betyder dog, at danske fodboldfans tvinges til at investere i mindst to streamingtjenester, hvis de vil have adgang til samtlige Premier League-kampe fra næste sæson.

Amazon Prime Video har indgået "en omfattende aftale" med Viaplay, der lige nu sidder på rettighederne til Premier League på det danske marked.

Viaplay, der befinder sig i en dyb økonomisk krise, har tidligere meldt ud, at man vil give afkald på nogle af sine sportsrettigheder i forsøget på at genoprette forretningen.

Ifølge direktør Martin Backlund har Amazon Prime Video kigget på det nordiske marked længe med den hensigt at investere i fodbold.

- Vi ved, at interessen er stor for Premier League (i Danmark, red.), så det her vil give høj værdi til de danske kunder, siger han.

Aftalen, der også gælder på det svenske marked, kommer til at gælde for 38 kampe per sæson i de næste fire år.

Adspurgt, om danske seere skal forvente, at Amazon Prime Video i fremtiden vil sikre sig yderligere rettigheder, siger Martin Backlund, at man for nu vil fokusere på denne ene kamp om lørdagen.

- For nu er vi spændte på at lancere dette. Det er en fireårig aftale, så vi vil have rettighederne i et godt stykke tid, hvilket er rart.

- Det gør, at kunderne ved, hvad de fortsat vil have adgang til gennem Prime, siger han.

Aftalen med Viaplay vil ud over fodbold også bringe en række tv-serier med sig. Det gælder blandt andet krimiserien "Den som dræber" og "Bullshit", som handler om krigen mellem danske rockergrupperinger i 1980'erne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/03/2024 - 06:00

Populært kærlighedsprogram får nyt hjem

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Maria Jencels podcast "112 for knuste hjerter" bliver nu en del af platformen Podimo, når kanalen 24syv lukker.

Vært Maria Jencel har fået nyt hjerterum til sin populære podcast "112 for knuste hjerter", der nu rykker eksklusivt til Podimo.

Det oplyser streamingplatformen i en pressemeddelelse.

Maria Jencel har været på jagt efter en ny platform til podcasten, fordi kanalen 24syv, hvor podcasten hidtil er blevet sendt, lukker, når kanalens sendetilladelse ophører i slutningen af marts.

- Lytterne kan se frem til et endnu større fokus på lytterinddragelse og inklusion i fællesskabet og samtidig glæde sig over, at "112 for knuste hjerter" fortsætter med den helt samme DNA og samme grundformat, siger Maria Jencel i pressemeddelelsen.

I programmet inviterer Maria Jencel hver uge en kendt gæst i studiet - tidligere har blandt andre sangeren Pernille Rosendahl, skuespiller Birgitte Hjort Sørensen og Vild med dans-stjernen Jenna Bagge været forbi - og fortæller om dengang, de fik deres eget hjerte knust, og hvordan de kom videre.

Sammen besvarer de lytternes kærlighedskvaler.

Og nu kommer lytterne til at fylde endnu mere i programmet, lyder det fra Maria Jencel. Hun får nemlig besøg af lyttere med "ekstraordinært spændende historier".

- Det er noget, som er blevet efterspurgt adskillige gange fra lytterne. Men det er en tidskrævende castingproces. Derfor har jeg brug for hjælp til at gøre det muligt, siger hun endvidere og fortsætter:

- Jeg har brugt tre år på at finpudse podcastens DNA og plejet min kontakt med lytterne. Nu er tiden inde til at få et hold af ultrakompetente mennesker, der kan se mit hjertebarn udefra, give mig nye idéer og input og hjælpe mig med at forløse dem.

Maria Jencel kalder "112 for knuste hjerter" for sit hjertebarn. Idéen udsprang af en tidligere altoverskyggende hjertesorg og et inderligt ønske om at skabe den hjælp, hun selv havde haft brug for.

- Det har udviklet sig til et omsorgsfuldt og stærkt fællesskab og univers fuld af varme hjerter, siger hun i pressemeddelelsen.

Maria Jencel udviklede podcasten under sin første barsel. For efter sin hjertesorg fandt hun sit livs kærlighed i sin daværende DR-kollega Pelle Peter Jencel, som hun i dag er gift og har to børn med.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/03/2024 - 08:00

FAKTA: Klag over parkeringsbøden

Mener du, at du uberettiget har fået en parkeringsafgift, kan du klage over den.

* Dokumenter din parkering. Tag billeder af, hvor din bil holder. Tag også gerne billeder af en eventuel p-billet, din p-skive og skiltningen i området.

* Kontakt hurtigst muligt den myndighed eller selskab, der har udstedt afgiften. Gør det skriftligt, så du kan dokumentere, at du har klaget. Skriv også gerne til ejeren af parkeringspladsen. Det kan for eksempel være et indkøbscenter eller en butik.

* Får du din klage afvist af et privat parkeringsselskab, har du mulighed for at klage til Parkeringsklagenævnet.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/03/2024 - 08:00

Skift til sommertid kan give ærgerlige bøder

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Det kan koste dig dyrt, hvis du glemmer at justere tiden i bilen, inden uret springer en time frem natten til søndag.

Når du vågner søndag morgen, vil dit ur automatisk være tikket en time frem.

Men det er ikke sikkert, at din bil kører på sommertid, og det kan resultere i parkeringsbøder.

Derfor er det en rigtig god idé at tjekke bilens ur og p-skive, inden du drager af sted til påskefrokost, lyder det fra Alex Pedersen, der er administrerende direktør i parkeringsselskabet Q-Park Danmark.

- Problemet er, at de fleste bilister bruger en p-skive, som man stiller ved at klikke på uret i bilen, og er uret ikke stillet korrekt, kommer man altså til at sætte p-skiven en time forkert, siger han og fortsætter:

- Kommer der en parkeringsvagt forbi, vil det se ud, som om man har holdt på pladsen længere end tilladt, og så får man en afgift.

I nogle biler skifter den elektroniske p-skive automatisk til sommertid, men her kan det alligevel være smart at dobbelttjekke, at uret passer. Det siger Dennis Lange, der er chefkonsulent i bilejernes organisation FDM.

- På det tidspunkt, hvor du har taget p-skiven i brug, har du typisk skullet indtaste en dato for, hvornår uret skifter til sommertid. Og hvis du nu har gjort det lidt hurtigt eller sjusket, kan det være, du har tastet den forkerte dato ind, siger han.

Både Dennis Lange og Alex Pedersen råder dig til at stille bilens ur og p-skive enten aftenen før, sommertiden træder i kraft, eller søndag morgen.

- Problemet opstår ofte, når man parkerer et eller andet sted op ad formiddagen søndag, og uret så ikke er stillet korrekt, siger Alex Pedersen.

Og der er altså ingen kære mor fra parkeringsvagternes side - også selv om de er helt klar over, at den forkert indstillede p-skive kan skyldes skiftet til sommertid.

- Der gælder de samme regler den dag som alle andre dage. Togene holder jo heller ikke og venter på dem, der kommer en time for sent, siger Alex Pedersen.

Samme pointe kommer fra Dennis Lange fra FDM.

- Jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har haft succes med at klage over en p-afgift i denne forbindelse. Det er ens eget ansvar, at p-skiven virker korrekt. Derfor er der sædvanligvis ikke noget at gøre, hvis man får en bøde, siger han.

Sommertiden løber i år fra søndag den 31. marts og frem til søndag den 27. oktober, hvor vintertiden skruer uret en time tilbage igen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek